Skip to content

“SPOMENICA 2023”, BILOSNIĆEVA GODINA PUTA

Iz tiska ovih se dana pojavila „Spomenica 2023.“ Tomislava Marijana Bilosnića. Riječ je o izdanju koje kroz vijesti, komentare, bilješke, biografske i bibliografske priloge, tekstom i fotografijom, prati umjetnički djelo, rad i aktivnosti ovog autora u rečenoj godini, koju sam Bilosnić naziva „godinom puta“

Naime, tijekom 2023. godine, s time što je bio na hodočasnom putu Camino de Santiago, TMB je kao književnik i hodoljubasc, posjetio ili sudjelovao u aktivnostima u osamdeset i dva grada i mjesta u Hrvatskoj i Europi.

„Spomenica 2023.“ Tomislava Marijana Bilosnića na 192 strane knjiškog formata, u izdanju nakladnika 3000 godina Za dar, podijeljena je na sljedeća poglavlja: Uvod, Posvete, Knjige, Nagrade i zahvalnice, Antologije i zbornici, Esej, Putopis, Haibun, Vijesti 2023., Bibliografija, Biografija i Foto album.

U uvodniku sam će autor ustvrditi kako je „nakana spomenice u tome da se drugima iznese na uvid, s informativnom dozom, kratko i jasno, bez osobnoga stava, faktografija ostvarenoga rada za naknadne analize i zaključke.“  U posvetama bit će objavljene pjesme koje Bilosnić posvećuje svojim preminulim prijateljima, pjesniku Luki Paljetku, portugalskom pjesniku  Antóniu Salvadu, gradišćanskoj pjesnikinji Timeei Horvat, pjesniku Fabijanu Lovriću i slikaru Antunu Borisu Švaljeku. Tu je i pjesma na hrvatskom i njemačkom jeziku „U mreži tišine u Pinkovcu“ posvećena Robertu Hajszanu Panonskom i hrvatsko-mađarska verzija pjesme „U Koljnofu raste maslina“, posvećena 490. godišnjici doseljenja Hrvata u Koljnof.

Poglavlje Knjige donosi opise i prikaze šest Bilosnićevih knjiga i zbirki poezije objelodanjenih tijekom 2023. godine, kao što su knjiga povjesnica „Od mora i zlata /  Moj Zadar, moj zavičaj“, zbirke pjesama „Četrdeset ljubavnih i jedna nenapisana“ i „Četrdeset prosinačkih i jedna zaboravljena“, knjige putopisa  „Put u Andaluziju“, te dvije zbirke pjesama objavljenih u inozemstvu, zbirke „Afrika / Afrique“ objavljene na engleskom i francuskom jeziku u Bukureštu, u Rumunjskoj, te zbirke „Tigris / Tigar“ objavljene u mađarsko-hrvatskoj verziji u Budimpešti u Mađarskoj.

Tijekom 2023. godine Bilosnić je objavljen u više nacionalnih i svjetskih antologija i pjesničkih panorama, kao što su „Anthologie poétique et artistique mondiale 2023.“, „Cvrčci u trubi“, antologija hrvatske antiratne poezije, u novoj antologiji „Suvremeni hrvatski haiku“, antologijama tiskanim u Brazilu i Albaniji , „Literatura Contemporanea Croata“ (Porto Alegrea)  i „HAIKU – kolibri që pushtoi botën“ (Tirana). Od nagrada koje je Bilosnić dobio u prošloj godini valja istaknuti francusko-rumunjsku Diplomu i grb  Prix d’Excellence dodijeljenu u  Dijonu (Francuska), Nagradu Kajkavskoga spravišča i časopisa Kaj za književni putopis (Lobor), te Zlatnu spomenicu, koju je dobio kao voditelj i koordinator Međunarodnih književnih susreta u Koljnofu (Mađarska).

Važno je spomenuti i spomen na posebno izdanje Zadarskog književnog kruga, Zbornik 5., posvećen 75. godišnjici života i 55. godišnjici umjetničkog rada Tomislava Marijana Bilosnića, u kojemu je objavljeno više od pedeset priloga poznatih književnih kritičara i povjesničara umjetnosti. Uz mnoga hrvatska imena javljaju se i autori iz Sjedinjenih Država, Španjolske, Portorica, Rumunjske, Albanije, Venezuele, Engleske, Mexika, Francuske, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.  

U književnim prilozima objelodanjen je Bilosnićev esej „Jama – izlazak na svijetlo Ivana Gorana Kovačića“, putopis iz Pinkovca (Gutenbacha) iz južnoga Gradišća „Mukli glas hrvatskog jezika čuje se tek u šumu vjetra“ i haibun na albanskom jeziku „Në shqipëri për të dytën herë“.

Slijede vijesti o Bilosnićevim aktivnostima tijekom 2023. godine i iscrpna bibliografija tiskana na pune trideset i četiri stranice „Spomenice 2023.“, koja završava s Bilosnićevim fotografijama iz Nice, Monte Carla, Barcelone, Saragose, Madrida, Salamance, Leona, Lurda. Pomplone, Lyona, Santiago de Compostela i Padove.

Optimized by Optimole