Skip to content

Željko Koprolčec izlaže fotografije akta u Motovunu

Specifičnost ove serije je u tome što svi modeli pripadaju svijetu baleta. Kroz baletni prezent nastaje novi ciklus aktova

Suvremeni hrvatski umjetnički fotograf  Željko Koprolčec, autor iznimnog opusa i artističkog senzibiliteta,  8.6.2024. predstavlja se u Motovunu, u Galeriji Pet kula samostalnom izložbom fotografija Na vrhu, s motivima akta i retro temama. Koprolčec izlaže nekoliko desetaka fotografija nastalih u proteklih pet godina.

Gospodine Kopročec, otvarate izložbu u Motovunu.

-Da, u Galeriji Pet kula, u samome centru, prekrasno uređena, izložit ću skoro šezdesetak svojih fotografija.

Koji su glavni motivi?

-Glavni motivi su akt i retro stil. Akt fotografija je novije produkcije, iz proteklih nekoliko godina. Retro stil se također lijepo uklopio u ambijent Motovuna.

Istaknuli ste kako je riječ o novijoj, novoj produkciji. U čemu je razlika između izloženih fotografija akta i onih ranijih?

-Neminovno se događaju razlike. Tijekom rada uvijek se otvaraju nove vizije. Počeo sam susretati modele koje prije nisam susretao, otkrivajući ljepotu u tim ženskim tijelima. Na kraju, ukupna prezentacija je drugačija. Specifičnost ove serije je u tome što svi modeli pripadaju svijetu baleta. Kroz baletni prezent nastaje novi ciklus aktova.

Kakva je danas situacija s umjetničkom fotografijom, poosebno s akt fotografijom?

-Kao profesionalac pratim tu situaciju godinama. Danas je moderan avangardni akt. Mene i dalje zanima klasična fotografija s klasičnim estetskim vrijednostima, a ona je i nadalje dominantna.

Kako se mijenjao pristup akt fotografiji?

-Ja se zalažem za to da treba prikazati ženu onakvom kakva i je, na maksimalan artistički umjetnički način. Svaka žena kao motiv ima svoju osebujnu poetiku, estetsku privlačnost i ljudsku dimenziju. No, puno je lakše raditi s mladim ljudima koji lijepo izgledaju. S takvom fizičkom pojavnošću možete puno bolje manipulirati estetikom. Stvar je u manipulaciji estetike tijela.

Što je novo u atelijeru?

-Nastavljam dvije svoje serije, to je Mali Hollywood, riječ je o analognoj fotografiji, uglavnom s filmovima i dalje radim na aktu. Tu ističem da želim zaokružiti svoja istraživanja u opusu akta. Iduće godine imat ću veliku izložbu fotografije akta u Mađarskoj.

Za vrijeme izložbe održat će se okrugli stol.

-Na inicijativu Galeriju održat će se okrugli stol na kojem ću se predstaviti kao profesionalni fotograf i govorit ću kako povezujem svoj profesionalni rad s akt fotografijom.

Optimized by Optimole