6. festival „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ ove godine dodatno privlači predstavljanjem autohtonih hrvatskih jela
Bliži se ovogodišnji, šesti po redu Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“, koji će svoja vrata otvoriti u petak, 3. svibnja i do nedjelje, 5. svibnja u Vukovar dovesti na tisuće posjetitelja, prvenstveno ljubitelja tradicije i hrvatske nematerijalne kulturne baštine.
No, ove godine, ovaj će jedinstven i nadaleko poznat festival pohoditi i brojni ljubitelji domaćeg ića i pića jer ovogodišnji Festival tematski posebno predstavlja tradicionalna i autohtona hrvatska jela i u Vukovar donosi bogatstvo mirisa i okusa Prigorja, Zagorja, Baranje, Moslavine te drugih krajeva Hrvatske.
Tako će u Vukovaru tradicionalna jela vrbovečkog kraja predstaviti kuharice iz Udruge žena „Kaj su jeli naši stari“ iz Vrbovca gdje se svake godine održava istoimena, najstarija hrvatska gastro manifestacija. Vrbovečka pera, purica s mlincima, štrudle, štrukli i fileki, samo su neki od lokalnih specijaliteta vrbovečkog kraja koji će biti u ponudi.
Tradicionalna hrvatska jela s paprikom, pripremat će sudionici Festivala iz Bilja, točnije iz Lovačkog društva Vardarac koji će ujedno predstaviti i tradicionalnu manifestaciju „Paprika Fest“ koja se već dugi niz godina održava u baranjskom selu Lug.
A s paprikom će se ove godine u Vukovaru i naveliko kuhati. Naime, tijekom drugog dana festivala, u subotu, 4. svibnja, održat će se veliko kulinarsko natjecanje u kuhanju čobanca na lokaciji šetnice uz Dunav. Majstori čobanca će kuhati od 14 do 16 sati, a potom će ocjenjivački žiri proglasiti pobjednike i dodijeliti prigodna priznanja.
Tijekom sva tri dana održavanja, posjetitelji će u sklopu Festivala moći obići poseban Eko-etno sajam, na kojem će moći kušati i kupiti autohtone proizvode prvenstveno iz Slavonije, ali i drugih krajeva Hrvatske. U ponudi će se naći slavonski med zaštićenog porijekla, raznovrsni sirevi, proizvodi od lavande, aronije i dr. Na svoje će doći i ljubitelji vrhunskih vina koji će moći uživati u ponajboljim vinskim kapljicama Srijema i Podunavlja koje će domaći vinari predstavljati u sklopu Festivala.
Slavonija je oduvijek bila omiljena eno-gastro destinacija, a Vukovar raj za gurmane. Bilo da se radi o domaćem kulenu, fiš paprikašu, šaranu na rašljama ili čobancu, među slavonskim tradicionalnim specijalitetima svatko će pronaći svoja omiljena. A njih će u sklopu ovogodišnjeg Festivala biti u izobilju! Kora Dilić