Skip to content

Projekcija filma “Neurocinema” i izvrsni govornici obilježili Tjedan mozga u Karlovcu

U povodu 23. Tjedna mozga koji se nedavno obilježio u Hrvatskoj, karlovačko Kino Edison bio je savršena kulisa za predstavljanje filma “Neurocinema” u organizaciji Rotary kluba Karlovac – Dubovac

Marina Đarmati

“Neurocinema” relativno je nov pojam i u neurologiji i u kinematografiji, a u svom širem smislu odnosi se na utjecaj filmova ili određenih scena u filmovima na ljudski mozak.

Rotary Klub Karlovac – Dubovac je prije 15 godina započeo s organizacijom predavanja i podizanja svijesti o bolestima mozga i važnosti zdravlja mozga. Nazivi kao “Mozak i san”, “Mozak i radost”, “Mozak i hrana”, “Mozak i pivo”, “Mozak i seks” “Antiskleroza party” samo su od nekih motiva koji su obrađena na tim predavanjima, a sva sredstva od predavanja iskorištena su u humanitarne svrhe.

Ove godine sakupljena sredstva na “Neurocinema” koristit će se za pomoć mladima u radu Kino Kluba Karlovac koji su snimili ovaj film, te za mlade informatičare i robotičare unutar programa koje provode Udruge informatičara Karlovačke županije i Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije. 

No osim humanitarnog karaktera ove akcije imaju za cilj i povećati osviještenost o važnosti prevencije bolesti mozga. U samom filmu kao predavači se pojavljuju istaknuti karlovački redatelj, Mladen Ćapin koji je približio temu “Neurocinema” i neurolog Hrvoje Budinčević koji je obradio temu moždanog udara. Uz njih, pridružio se i jedan od idejnih začetnika ovih predavanja, neurolog i rotarijanac, Ervin Jančić koji je uz zanimljive detalje o samom mozgu ispričao 15-godišnju povijest organizacije Tjedna mozga.

Za dobru muziku u filmu pobrinuli su se Ognjen Gravora na klaviru i Paloma Pavan koja svojim glasom već niz godina oduševljava publiku. Sve kadrove je snimila i pretvorila u film vrijedna ekipa iz Kino Kluba Karlovac (Lucija Češkić, Hrvoje Žibrat i Toni Šarić).

Nakon predavanja već tradicionalno je održana zakuska i neformalno druženje za sve sudionike.

Fotografije: PR/Rotary klub Karlovac – Dubovac