Skip to content

Zagrljaj ljubavi Žene koralj, Žene bajka i Žene od tajni

U prostoru Knjižnice i čitaonice Popovača, 8. ožujka 2024. godine svečano je otvorena likovna izložba „Zagrljaj ljubavi Žene koralj, Žene bajka i Žene od tajni“ slikarica PULS-a „Moslavački štrk“ koje tradicionalno likovno obilježavaju Međunarodni dan žena

Izloženi likovni radovi inspirirani su  veličinom i snagom nikad zaboravljenih umjetnica: Vesne Parun, Ivane Brlić Mažuranić i Marije Jurić Zagorke, koje su prkosile predrasudama svog vremena. Slikarice Moslavačkog štrka svojim djelima odale su počast hrabrosti, inteligenciji, kreativnosti i predanosti znamenitih žena koje su obilježile hrvatsku kulturnu baštinu.  

Vesna Parun je najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća. A to je mjesto u hrvatskoj književnosti zauzela zahvaljujući raskošnosti pjesničkog izraza, bogatstvu tema i motiva te stvaralačkoj plodnosti. Ivanu Brlić-Mažuranić zovu “hrvatski Andersen” i četiri je puta nominirana za Nobelovu nagradu. Ona je prva žena koja je primljena u članstvo Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Marija Jurić Zagorka je najčitanija književnica iako su se njezina djela nerijetko nazivala “šund literaturom”, danas je neizostavna osoba na lenti vremena hrvatske kulturne, književne i novinarske scene. Cijenjena Zagorka velika je feministica koja se borila za prava žena jer u njezino vrijeme Dan žena nije bio ni u primisli. 

Kulturni doživljaj književno-povijesne scene, brojnim posjetiocima prezentirala je ravnateljice Knjižnice Popovača, Ivana Vlašić u suradnji s Kristinom Lukačević, Dijanom Lipovac i Dianom Jagodnik, koje su kostimiranim prikazom i monologom oživljele likove  Marije Jurić Zagorke, Vesne Parun i Ivane Brlić Mažuranić te na poseban naćin s prisutnima podijelile nade, strahove i najdublje misli koje su ih pratile u životu i emotivnim trenutcima stvaranja.

Llikovnim radovima inspiriranim ljubavlju i snagom žene, autorice izložbe poželjeli su svim ženama da im je  svaki dan ispunjen ljubavlju, poštovanjem i pažnjom – DOBRA VEIN, DAJANA BUDOVAC, DANIJELA MAKOŠ REPAJA, BRANKA VRBANIĆ, JOSIPA BENAC, JELENA SREDNOSELEC, ZLATA BENČEC i MARIJA PUKEC ŽIGIĆ. 

Izložbu je prigodnim rječima otvorio gradonačelnik Josip Mišković,  zahvalivši svim sudionicima kulturne manifestacije na kojo je nazočio i dogradonačelnik Grada Popovače Lovro Miklaužić, predsjednica TZ Popovala Ksenija Tomac Špoljarić, gradski vijećnik Josip Vlašić te predstavnice NPB dr. Ivan Barbot Popovača. 

Bogat program otvorenja 73-će izložbe slikarica Moslavačkog štrka dodatno su glazbeno oplemenile članice VS Rusalke Kutina.

Optimized by Optimole