Skip to content

Kulturno-turistička manifestacija Pokladno jahanje – Tenja 2024.

Pokladno jahanje

Pokladno jahanje je stari slavonski običaj, gdje jahači u narodnim nošnjama jašu na prekrasnim, timarenim i uređenim lipicancima kroz selo.

Pokladni jahači, tradicija koja se održala više od 200 godina, od vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice, jahači su projahali po svim sokacima sela, a domaćini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši. Iako to nikada nije imalo natjecateljski karakter, proglašavanje najboljih imalo je svečano obilježje. 

Ovaj običaj se njeguje diljem graničarskog dijela Slavonije u mnogim selima i gradovima, pa su tako u Tenji odlučili prikazat ovaj običaj kao dio kulturne baštine našeg podneblja, i na kulturnoj sceni Grada Osijeka stvoriti jednu manifestaciju kao dodatnu turističku ponudu. Nakon ratnih stradanja i povratka svojim kućama, mještani Tenje s velikim zanimanjem prate ovakva događanja i gotovo cijelo mjesto je taj dan uključeno u ovu manifestaciju, koja polako postaje prepoznatljiva u cijeloj Slavoniji.

Centralni dio manifestacije je u 14.00 h u Ulicu V. Hengla 48d u Tenji gdje će biti „postaja“ na kojoj će jahače dočekati nekoliko stotina ljudi.

Pokladno Jahanje Tenja 2024.
See also  FOTO Na ulicama obnovljene Tvrđe održava se Festival ulične umjetnosti ”Monarhija”