Skip to content

Ludbreg: Otvorena i posljednja u nizu putujućih izložbi Neustrašive žene

FOTO PRESS: Otvorena i posljednja u nizu putujućih izložbi Neustrašive žene – izložba se može pogledati do kraja godine u Ludbregu

Na samom početku – veliko hvala na medijskoj podršci i praćenju našeg dvogodišnjeg projekta putujuće izložbe ilustracija “Neustrašive žene” koja je imala naglašeni edukativni i umjetnički karakter!

Nakon dvogodišnjeg putovanja grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” stigla je na svoju posljednju stanicu te je večeras svečano otvorena u izložbenom prostoru dvorca Batthyany u organizaciji Centra za kulturu i informiranje. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, a izložba je ostvarena u suradnji s Centrom za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg.

Među 100 značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti na otvorenju izložbe kustosica Sonja Švec Španjol posebno je istaknula značajne žene iz okolice Ludbrega: poznatu hrvatsku kantautoricu Lidiju Bajuk rođenu u Čakovcu, zatim dvije značajne Varaždinke – prvu hrvatsku liječnicu Milicu Šviglin Čavov i poznatu fotografkinju Antoniju Kulčar-Vajda koja je vodila studio Foto Tonka u Zagrebu, iznimnu hrvatsku opernu pjevačicu Ružu Pospiš Baldani iz Varaždinskih Toplica , ali i prvu hrvatsku političarku i književnicu i pjesnikinju sa sela Maru Matočec iz Đelekovca kraj Koprivnice te Štefaniju Puretić iz Preloga koja je osnovala prvu dječju dermatologiju u jugoistočnoj Europi. Voditeljica Muzeja grada Ludbrega Jelena Koprek nadovezala se istaknuvši poznate žene iz Ludbrega.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorica izložbe je kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je zajedno s ilustratoricom Željkom Mezić i urednica pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris BešlićVanda ČižmekSonja GašperovIvana Guljašević KumanMarsela HajdinjakBranka Holingsworth NaraMirela Ivanković BielenHelena JanečićMarijana JelićIrena Jukić PranjićAna KadoićHelena KlakočarLana KljučarićHana Lukas MidžićŽeljka MezićMargareta PeršićAndrea Petrlik HuseinovićSanja PribićNataša Rašović BodišSanja Rešček RamljakIrena SophiaSanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u izložbenom prostoru dvorca Batthyany u organizaciji Centra za kulturu i informiranje “D. Novak” Ludbreg ostaje otvorena sve do 30.12.2023.

Želimo sve najbolje povodom nadolazećih blagdana!