Skip to content

Portreti Vlade Tuđe, sjajan osjećaj za psihologiju

Tuđa je pokazao u ovom dijelu svoga impresivnog opusa sjajan osjećaj za ljudsku psihologiju i iznimnu slikarsku vještinu

Brojni elementi obilježavaju obimni i iznimno složeni opus ulja i akrila na platnu i kartonu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika (slika kontinuirano od najranijih dana, preko 60 godina) Vlade Tuđe (nedavno mu je objavljena reprezentativna monografija s 300 ilustracija i kritičkim tekstovima).

Niz motiva i tema sustavno se izmjenjuju u ciklusima u njegovom predanom radu, strastvenom slikanju.

Jedna se skupina motiva posebno ističe. Riječ je o motivima lica, znanih i neznanih osoba, niz portreta u nekoliko energičnih poteza, lica karakteristične mimike, izraza i gesta mnoštva likova oživljenih u slikarevoj realizaciji.

Ponekad su oni karikaturalno izvedeni, a katkada se krajnje realistični, ozbiljni, zamišljeni, u oblaku briga i nevolja, dok drugi bezbrižno promatraju svijet oko sebe, uočavajući uglavnom ljepotu i privlačnost žena.

Svi ti raznoliki i raznovrsni likovi vezani su samo jednom temeljnom odrednicom, voljom slikara, oni su svjedoci vremena, svjedoci svoga vremena i njihovih trenutaka.

Oni odražavaju vrijeme i zbivanja u njemu, bilježeči te promjene najprije na svom izgledu, na svojoj osobnosti.

Cijela serijau spješnih i nadahnutih  portreta izranja iz slikarevog atelijera noseći uspomene vremena, nastojeći se približiti nama, gledateljima.

Tuđa je pokazao u ovom dijelu svoga impresivnog opusa sjajan osjećaj za ljudsku psihologiju i iznimnu slikarsku vještinu.