Skip to content

Poziv na radionice uz izložbu Videoigranje s Umjetnošću

Od 28. studenog do 2. prosinca, 2023. godine u Edukativnoj dvorani Kneževe palače bit će postavljena interaktivna izložba „Videoigranje s Umjetnošću“ organizator: K.U.U. PROMO-ART, uz pomoć Ministarstva kulture i medija i Grada Zadra.

U sklopu izložbe odvijaju se radionice namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola.

Ovim putem Vas pozivamo na sudjelovanje na radionicama i na posjet izložbi. Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

VIDEOIGRANJE S UMJETNOŠĆU 2023/2024

Projekt “Videoigranje s Umjetnošću” predstavlja inovativno i inspirirajuće iskustvo koje povezuje svijet videoigara s glazbenim obrazovanjem, posebno usmjereno prema tinejdžerskoj publici u dobi od 12 do 18 godina. Osnovna svrha ovog projekta je smanjiti jaz između suvremene umjetnosti i mladih ljudi, posebno u kontekstu Republike Hrvatske.

Suvremenim društvom dominiraju videoigre, a mnogi mladi izbjegavaju tradicionalne metode učenja sviranja glazbenih instrumenata jer ih percipiraju kao preapstraktne i zahtjevne. Međutim, isti ti mladići i djevojke brzo savladavaju vještine upravljanja računalnim igrama gotovo intuitivno. Projekt “Videoigranje s Umjetnošću” nastoji spojiti te dvije strane i pružiti izvanredno iskustvo.

U ovom programu, sudionici ne koriste uobičajene kontrolere za videoigre. Umjesto toga, koriste prave glazbene kako bi upravljali igrama. Ideja projekta je pružiti ciljanoj publici priliku da uče svirati instrumente igrajući igre inspirirane starim klasicima kao što su „Križić-Kružić“, „Space Invaders“ i „Pac Man“.

Ključna inovacija ovog projekta leži u tome što tehnički aspekti sviranja postaju neodvojivi dio samog soundtracka igre. To znači da svaki level igre, pa čak i ponovljene igre, dobivaju potpuno nove “pjesmice” ili tehničke vježbe iz glazbenog kurikuluma. Ovo čini iskustvo igranja nevjerojatno dinamičnim i zanimljivim, a istovremeno educira sudionike kroz samu igru.

Videoigranje S Umjetnošću (1)

Značajka projekta je i audiovizualna izložba “Videoigranje s Umjetnošću,” gdje posjetitelji mogu interaktivno sudjelovati u igrama. Također, uz kamere, mobilne uređaje i kontrolere, mogu stvarati mala audiovizualna djela.

Projekt je usmjeren prema osnovnim i srednjim općim i glazbenim školama te Akademijama na području Grada Zadra, s ciljem približavanja suvremene umjetnosti i tehnologije. Zatvaranje izložbe bit će u obliku koncerta na kojem će umjetnici Boy van Ooijen i Filip Merčep, odnosno Digital Twin duo, nastupiti sa svojim audiovizualnim programom koji spaja tehnologiju i glazbu, dodatno obogaćujući iskustvo sudionika.Top of Form

Bottom of Form