Skip to content

Odrastanje, izložba Zorana Šimunovića u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Riječ je o nizu ciklusa ulja na velikim formatima posvećenih raznim temama i motivima od astronauta do fenomena djetinjstva

Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, Osječanin, akademski slikar Zoran Šimunović u proteklih je nekoliko godina, zahvaljujući prije svega svome talentu i predanom radu, stekao ugled izuzetno zanimljivog umjetnika s ovih prostora. Njegove brojne izložbe u Budimpešti, Beču, Ljubljani ostavile su značajan trag o njegovom osebujnom stvaralaštvu.

Riječ je o nizu ciklusa ulja na velikim formatima posvećenih raznim temama i motivima od astronauta do fenomena djetinjstva.

Početkom studenoga ove godine Zoran Šimunović predstavio se je s novom samostalnom izložbom u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, zanimljivog i simboličnog naslova Odrastanje.

Šimunović je izložio više slika velikih formata karakterističnih motiva posvećenih aspektima djetinjstva, rasta, razvoja, uspomena, sjećanja i raznovrsnih predmeta, najčešće igračaka, zatim biljaka ali i životinja.

Šimunović se prisjeća zgoda i doživljaja, čvrsto uraslih u sjećanje, sada oživljenih na platnu sjajnom slikarskom imaginacijom, podsjećajući i nas, gledatelje, na mnoštvo detalja, sitnica koje su te godine činile važnim u našim životima.

Istaknimo i ovom prigodom i  intenzivni kolor koji je istodobno i vrlo odmjeren stvarajući na ovim slikama skladnu atmosferu, ugodnu, opuštenu.

Slikarstvo Zorana Šimunovića, posebice veliki formati, postaju ključni faktori aktualne domaće likovne produkcije, ističući se svojim motivima i nadahnutom realizacijom.

Foto: Miho Skvrce / Umjetnička galerija Dubrovnik