Skip to content

Izložba Nenada Opačića u galeriji HDLU Varaždin / FOTO


Prošlog utorka otvorili smo izložbu Nenada Opačića pod nazivom Djela iz ciklusa Kvadratura kruga u galeriji HDLU-a Varaždin te predstavljamo fotografije s otvorenja

Klara Macolić Kuparić

Djela iz ciklusa Kvadratura kruga Nenad Opačić ovom izložbom daje nam tek djelomičan uvid u recentni kiparski opus pod nazivom Kvadratura kruga. Kako pojam kvadrature kruga u geometriji predstavlja jedan od najstarijih poznatih problema, ovim tematskim ciklusom umjetnik rastavljanjem i disperziranjem sastavnih dijelova kružnih oblika pokušava razriješiti do sada nerazriješen matematički problem. Samim time upućuje nas na težnju čovjeka da, u svrhe što preciznije spoznaje, matematički sistematizira i definira svijet oko sebe. Zanimljivo je da su se suvremeni umjetnici već posvećivali diobi kruga (npr. Vjenceslav Richter koji se je sustavno bavio problematikom diobe kutova u krugu), no Opačić ju iskušava na posve drugačiji način. On perforiranjem ili raslojavanjem forme oživljava puninu materije te tako ističe osobni kiparski izraz. U njegovom misaonom sistemu suludo postaje u potpunosti logično, a sastavni kiparski dijelovi, ovisno o točki gledišta, istovremeno se doimaju lagano i teško.

ŽIVOTOPIS
Nedad Opačić rođen je 1949. godine u Varaždinu. Godine 1972. završio je ALU u Zagrebu u klasi profesora Raula Goldonija, a predavali su mu i profesori: Ljubo Ivančić, Ferdinand Kulmer, Ivo Šebalj, Matko Peić i dr. Od 1972. do 1975. godine suradnik je majstorske radionice profesora Krste Hegedušića, a od 1976. do 1991. godine voditelj je Galerije Karas i galerije HDLU-a Zagreb. Nenad Opačić ostvario je preko devedeset samostalnih izložbi i sudjelovao na više od dvjesto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sada radi kao samostalni umjetnik. U Varaždinu, u svojoj otvorenoj galeriji i atelijeru, organizira susrete; promocije muzičara, pjesnika i filozofa, uz uvijek novi postav skulptura i slika, kako u eksterijeru, tako i u interijeru. Izdavanjem monografije, 2009. godine, autora Zdenka Rusa i Đuke Opačića okrunjuje svoj 50 godina stvaralački opus kroz 366 odabranih reprodukcija. Od 2011. do 2022. je (s kraćim prekidima) bio predsjednik HDLU-a Varaždin. Za svoj aktivan rad na likovnoj sceni dobio je brojne nagrade i priznanja, a posebno se ističe Nagrada za životno djelo Grada Varaždina, koja mu je dodijeljena 2022. godine.