Skip to content

U Zagrebu duhovne rekolekcija uoči blagdana sv. Luke Evanđelista uz izložbu dubrovačke akademske slikarice Ivane J. Trostmann

Prvi dan duhovnih rekolekcija uoči blagdana sv. Luke Evanđelista, zaštitnika HKLD-a, predvodio je prof. dr. fr. Stipan Jurič u Dvorani Margarita Peraica u sjedištu HKLD-a u Zagrebu

Prof. Stipan Jurič doktorirao je na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog (Angelicum) u Rimu gdje je od 1986. do 2019. predavao biblijske znanosti na Teološkom fakultetu. U više mandata bio je ravnatelj Instituta religijskih znanosti, a u dva navrata i dekan Teološkog fakulteta Angelicuma, papinskog sveučilišta koje je ime dobilo po patronu sv. Tomi Akvinskom koji ima nadimak „doctor Angelicus“.

Prvog dana duhovnih rekolekcija prof. Jurič je izlagao na temu Susret Života i smrti.

Nakon izlaganja i kraće rasprave uslijedio je drugi dio susreta u kojemu je predstavljena izložba slika dubrovačke akademske slikarice Ivane J. Trostmann. Izložena su djela koja prikazuju lik Isusa Krista i Blažene Djevice Marije.

I ova izložba organizirana u našem Društvu dokazuje da nije slučajno da je prilikom osnivanja HKLD-a odlučeno da se za zaštitnika Društva odabere sv. Luka Evanđelista. Naime, sv. Luka bio je pisac trećeg Evanđelja i Djela apostolskih te vjerni pratitelj svetoga Pavla te nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice. No prema predaji, sv. Luka bio je i liječnik koji je medicinu izučio u Antiohiji i Tarzu, a djelovao je najčešće na brodovima kojima je putovao po Sredozemlju. Stoga ga se štuje kao zaštitnika liječnika i kirurga.

No stara predaja drži da je sveti Luka bio i slikar koji je naslikao i prve ikone, te mnogi prikazi Bogorodice koji se danas časte u raznim svetištima pripadaju toj tradiciji. Najpoznatija od tih ikona svakako je Carigradska Bogorodica koja je između 8. i 9. stoljeća prenijeta u Padovu gdje se čuva u bazilici svete Justine u kojoj se nalazi i sarkofag s posmrtnim ostacima sv. Luke. Među slike koje se pripisuju sv. Luki pripada, primjerice, i slika Majke Milosti na Trsatu. Zato ga kao svoga zaštitnika štuju i slikari, kipari i drugi umjetnici.

Stoga ne čudi da su se članovi HKLD-a prije više od deset godina povezali s likovnim umjetnicima jer štuju istoga zaštitnika – sv. Luku. Tako se u našem Društvu od 2008. godine organiziraju likovne kolonije i prigodne izložbe na kojima se izlažu djela likovnih umjetnika koji doniraju svoje radove Društvu i time pomažu aktivnosti HKLD-a. No ove likovne kolonije i izložbe imaju tim veću vrijednost i značenje jer povezuju zdravstvene djelatnike i likovne umjetnike koji u trenutcima zajedništva u molitvi, kreaciji i druženju pomažu u uzajamnom produhovljenju i svjedočenju kršćanskog bratstva. Stoga ne čudi da su ovakvi zajednički trenutci aktivnosti i druženja uvijek posjećeni brojnim članovima HKLD-a, ali i sve većim brojem likovnih umjetnika koji nam se pridružuju u našim aktivnostima.

Otvorenje izložbe kao i duhovne rekolekcije moderirao je predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak, dok se prof. Jurič osvrnuo na dugovnu komponentu Ivaninih slika, a prof. Jozo Serdarević na njen likovni opus. Na kraju se nazočnima obratila i sama slikarica zahvalivši svima na dolasku kao i HKLD-u na gostoprimstvu te radosti susreta u Zagrebu.

Duhovne rekolekcije nastavljaju se sutra u utorak, 17. listopada u 19 sati, izlaganjem prof. dr. fr. Stipana Juriča na temu Gospodin hoda ulicama svijeta jer je Njegovo nebo zemlja. Uz to će biti predstavljena knjiga Fr. Donalda Callowaya Marijino biserje  u izdanju Biblioteke Stella Maris. Knjigu će predstaviti Brigita Konsuo Peček, urednica. (R. Č.)