Skip to content

Ansambl LADO s programom „Ladom po svijetu“ u sklopu Osječkog ljeta kulture oduševio publiku

Ladom po svijetu premijerni je program Ansambla LADO koji donosi najljepše hrvatske i svjetske tradicijske koreografije i napjeve

Venina Markuš

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Sadržajan program odraz je otvorenosti Ansambla LADO inovativnim i različitim umjetničkim, glazbenim i plesnim, formama. Program je nastao u suradnji s autorima koji su inspiraciju pronašli u tradicijskoj glazbi i plesovima drugih zemalja i naroda. Ladom po svijetu donosi napjeve iz poznatog ciklusa Pjesme naroda Europe, ali i nove koreografije, plesna i glazbena djela nastala za potrebe ovog posebnog programa. Program donosi neke koreografske klasike koje je Ansambl LADO posljednji put izvodio krajem 80-ih godina 20. stoljeća. LADO tako svojoj vjernoj publici donosi obnovljenu koreografiju Pod goro to Kaninovo – rezijanski plesi. Uz spomenutu koreografiju, premijerno su bila izvedena i tri plesno-glazbena djela. Riječ je o atraktivnim koreografijama karakternih plesova, podvrstom klasičnog baleta, a koji svoje korijene vuku iz narodnih plesova, nadahnute talijanskim, španjolskim i mađarskim folklorom. U sklopu ovog programa LADO je prezentirao i dvije hrvatske, publici omiljene koreografije. 

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO
See also  Osijeku je stalo do darovitih sportaša! Gradonačelnik Radić vratio stipendije