Skip to content

Zagrebački gimnazijalci u međunarodnoj suradnji s prestižnom danskom gimnazijom

Učenici zagrebačke gimnazije ugostili su kolege prestižne gimnazije Rysensteen iz Kopenhagena te im pokazali što sve naše obrazovanje ima za ponuditi

Ana Petričić Gojanović

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba upravo su bili domaćini učeničke razmjene s prestižnom gimnazijom Rysensteen iz centra Kopenhagena u sklopu projekta Global Citizenship Programme.  U posjetu od 18. do 23. rujna im je bio 31 danski gimnazijalac koji je sudjelovao u predmetnoj i projektnoj nastavi te tjedan dana živio s obitelji domaćina.

Cilj našeg projekta „Global Citizenship Programme“ je partnerima predstaviti Hrvatsku kroz ključne događaje iz domaće povijesti, naše kulturno naslijeđe i osnutak hrvatske države te ponuditi im iskustvo nastave u Prvoj privatnoj gimnaziji. Posebno nam je drago što su danski kolege upravo nas odabrali za provedbu svog projekta, među ostalim i zbog Harvard i Yale Model United Nations međunarodnih programa, a ono što je počelo kao privremena razmjena preraslo je u dugotrajnu međunarodnu suradnju – otkrila nam je ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld.

Danski su učenici na zajedničkim satima s domaćinima upoznali hrvatsku povijest, debatirali o pitanju identiteta, nastanku Hrvatske države, samoostvarenju današnjih mladih u Danskoj i Hrvatskoj, okušali se u primijenjenoj biokemiji, razvijali kritičko mišljenje na satima engleskog jezika, upoznali geografske znamenitost naše zemlje, planinarili na Sljeme i obišli mnoge zagrebačke muzeje. Profesori i učenici Prve privatne gimnazije iznenadili su ih nastavom latinskog jezika, s kojim nisu bili upoznati, a posebno za njih organizirana su tri događanja izvan škole.

Volimo isticati kako je Ivana Brlić Mažuranić naš Hans Christian Andersen, stoga je i jedan važan dio naše razmjene bio predstavljanje njenog lika i djela. Tim smo povodom organizirali predavanje u Knjižnici Bogdan Ogrizović u kojem je gostovala stručnjakinja za tematiku naše slave spisateljice, izv. prof. dr. sc. Dubravka Zima s Odsjeka za kroatologiju Hrvatskih studija. Učenici su se čak i sami okušali u pisanju bajki u sklopu radionice Knjižnice nakon predavanja, što je svakako bilo jedno zanimljivo iskustvo – izjavila je ravnateljica Breitenfeld.

Za danske su učenike organizirani predavanje i seminar na Medicinskom fakultetu, gdje ih je ljubazno dočekao i pozdravio prodekan za studij na engleskom jeziku, prof. dr. sc. Davor Ježek, a predavanje iz područja fiziologije čovjeka i imunologije održao dugogodišnji suradnik i prijatelj Prve privatne gimnazije, prof. dr. sc. Mirza Žižak, izv. prof. Odsjeka za fiziologiju i imunologiju.

Učenicima gimnazije Rysensteen jako se dojmio posjet showroomu Rimac Automobila, tvrtke koja je proizvela najbrže ubrzavajući električni automobil na svijetu i koja dalje nastavlja probijati granice inovacija, a kao posebno iznenađenje Dancima smo organizirali posjet Hrvatskom narodnom kazalištu. Naime, Tena, naša učenica 2. razreda imala je jednu od glavnih uloga u operi Brundibar pa je to bila idealna prilika gostima predstaviti naše talente – izjavila je ravnateljica Maja Breitenfeld.

U svoje slobodno vrijeme danski su učenici i profesori gledali nogometnu utakmicu Dinamo – Astana, a posljednju večer u Zagrebu organizirali smo zajedničku večeru. Roditelji naših učenika danskim su gostima pripremili najpoznatije hrvatske autohtone recepte. Bilo je tu svega: dalmatinske i slavonske plate, sarme, soparnika, ričeta, brodeta od grdobine, bakalara na bijelo, oslića, salate s hobotnicom, rafoiola, makovnjače, orehnjača, palačinki, štrukla i kuglofa… Dancima ćemo uzvratiti posjet u travnju iduće godine. Vjerujemo da je to neprocjenjivo iskustvo za naše učenike drugih, trećih i četvrtih razreda. Veselimo se novim izazovima – zaključili su iz Prve privatne gimnazije.