Skip to content

Podravka zatvara umašku tvornicu – zbori Marin Lerotić, nezavisni saborski zastupnik

Pravi čovjek iz naroda: Marin Lerotić, nezavisni saborski zastupnik konstantno upozorava na (ne)logične odluke čelnih ljudi Umaga

Boris Markuš

Politička slika Umaga

Tvornica za preradu pomidora zatvara se nakon što je radila od 1969. godine.

Tužan dan za istarsku poljoprivredu!

Ovih dana prestala je s radom tvornica za preradu pomidora u Umagu koja je radila od 1969. godine u sklopu kompanije Podravka.

Još u rujnu 2021. godine upozoravao sam da je budućnost neizvjesna i nažalost svjedoci smo najgoreg mogućeg scenarija. Prema informacijama s kojima raspolažem tvornica je zauvijek završila sa svojim poslovanjem u Umagu, a ove je godine prerađeno oko 1.100 tona koncentrata. Bitno je za naglasiti da je i ove godine kvaliteta istarskog pomidora bila izvrsna, a o čemu dovoljno govori da je bilo potrebno duplo više podravskog pomidora da bi se dobio koncentrat.

Istri i Hrvatskoj treba diverzifikacija, treba nam industrija, turizam, ICT tehnologije, ali od jednake važnosti nam je i poljoprivreda. Upravo iz tog razloga tužno je da Podravka, čiji udio u vlasništvu s 25% čini država, zatvara tvornicu-pogon u Umagu gdje se prerađivao izvrstan poljoprivredni proizvod u vidu pomidora. U budućnosti, na tom mjestu, sada već bivše tvornice, prema izjavama gradonačelnika Umaga, Vilija Bassanesea, bit će poslovno-stambena zgrada i manji hotel,prema novom UPU Umag, usvojenom 2019. Ako ćemo zatvarati tvornice da bi otvarali hotele crno nam se piše, ne samo državi, već i Podravki.

U nadolazećim tjednima u Hrvatskom saboru održat će se i tematska sjednica koju sam zatražio kako bi razgovarali o budućnosti proizvodnje pomidora u Istri, ali i o drugim poljoprivrednim proizvodima te najavljenoj otkupnoj stanici koja bi se trebala graditi u Umagu, a od koje, osim najave, u ovom trenutku nema ništa.

Marin Lerotić, nezavisni saborski zastupnik

See also  'Ništa od izručenja. Rješenje je pravomoćno, Hrvatska više ništa ne može napraviti'