Skip to content

Socijaldemokrati Grada Zagreba organizirali javnozdravstvenu akciju besplatne mamografije za žene

Socijaldemokrati Grada Zagreba organizirali su javnozdravstvenu akciju besplatne mamografije za žene povodom koje je saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić održao konferenciju za medije na kojoj je prozvao gradonačelnika Tomaševića i gradsku vlast za probleme u obnovi bolnica i financiranja zdravstva u Gradu Zagrebu.

Boris Markuš

Zbog nesposobnosti gradske vlasti upitna obnova bolnica u Zagrebu

Socijaldemokrati Grada Zagreba organizirali su u četvrtak u Dubravi hvalevrijednu javnozdravstvenu akciju besplatne mamografije za žene. Tim je povodom, saborski zastupnik i predsjednik zagrebačke organizacije Socijaldemokrata Davor Bernardić održao konferenciju za medije na kojoj je naglasio kako današnji užurbani način života nosi brojne rizike za zdravlje ljudi. Bernardić je pozvao građane na redovito obavljanje sistematskih pregleda kako bi rano otkrili potencijalne rizike. Preventivni liječnički pregledi u današnje vrijeme preduvjet su za rano otkrivanje zloćudnih teških bolesti i svaki euro uložen u njih se vraća kroz kasnije manje troškove liječenja. 

Bolnica u Blatu još uvijek zjapi prazna

„Mamografija i kolonoskopija glavu čuvaju! Pokazuje se da je uspješnost liječenja raka dojke ili raka debelog crijeva, daleko veća ako se bolest rano otkrije. Ta činjenica nalaže potrebu većih ulaganja u zdravstvene ustanove. Stoga mi je nevjerojatno da bolnica u Blatu koja je građena novcem građana Zagreba već 33 godine zjapi prazna, koristi se za skladište i da nijedna hrvatska Vlada nije se usudila uhvatiti ukoštac s tim. Naročito mi je to čudno sada kada imamo na raspolaganju milijarde iz EU, posebno iz NPOO fonda, s kojima se hrvatska Vlada hvali. To je objekt koji se ne može završiti bez zajedničke akcije Grada i države, a zamijenio bi sve manje bolnice u centru i na zapadu, osim Rebra i Dubrave. Nevjerojatno je da Novi Zagreb nema niti jednu bolnicu, kao i da niti jedna bolnica u Zagrebu nije blizu obilaznice. Pored te bolnice kao važan dio infrastrukture trebao bi proći zapadni Jarunski most.“ rekao je Bernardić. 

Bernardić je naglasio kako je za Socijaldemokrate prioritet važna gradska arterija koja bi povezala Prečko i Vrbane s čvorom Lučko. Inače između Jankomirskog i Jadranskog mosta je skoro 10 km bez mosta. Žalosno je da je ova Gradska vlast to izbacila iz popisa prioriteta. 

Gradska vlast nesposobna iskoristiti sredstva

„Nakon potresa je za zdravstvene ustanove Europska komisija Hrvatskoj na raspolaganje dala čak 1,9 milijarde kuna! I to samo za potres od ožujka 2020. godine, dakle ne računajući dodatna sredstava koja su dobivena za potres s epicentrom u Petrinji. Od tog pozamašnog iznosa, Grad Zagreb je za ustanove koje su pod njegovom ingerencijom povukao samo oko 15 milijuna kuna! To znači da će zagrebačke zdravstvene ustanove koje su pod ingerencijom Grada, biti gotove tko zna kada, a trošak njihove obnove past će na gradski proračun. Tako je, zbog nesposobnosti gradske vlasti da iskoristi novac, upitno kada će biti obnovljena Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici, Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež u Kukuljevićevoj, bolnica Sveti Duh, Dječja bolnica Srebrnjak te brojni domovi zdravlja, a obnovu će platiti građani Zagreba.“ objasnio je Bernardić.

„No Možemo! ipak nije potpuno nesposoban, dokazano uči od svog koalicijskog partnera. Koliko čujem iz Ureda za zdravstvo, Grad planira objediniti domove zdravlja u Gradu Zagrebu u jedan zdravstveni holding, ali sve bez ikakve razrade kako bi to trebalo funkcionirati, osim što im je cilj postaviti sebi blisku osobu na čelo i kontrolirati, odnosno namještati javnu nabavu, kao što je to već običaj u Zagrebu. Preko godinu dana nisu uspjeli provesti nabavu za materijal za Dom zdravlja Zagreb Zapad kao i za čišćenje prostorija. Taj Dom ne predstavlja niti četvrtinu tog budućeg zdravstvenog holdinga, ali to ih ne sprječava da ustraju u namjeri stvaranja sustava čak većeg od sustava gradske uprave Grada Zagreba, a svi vide koliko to neuspješno rade.“ izjavio je šef zagrebačke organizacije Socijaldemokrata.

Tomaševiću košarka ide bolje nego vođenje grada

„O organizaciji i sposobnosti zagrebačke vlasti najbolje govori činjenica da novoizgrađena zgrada mikrobiologije u sklopu bolnice Sveti Duh već godinu dana stoji izvan funkcije. To je bolnica u vlasništvu Grada i gradnju te zgrade je financirao sam Grad, ali sada već bivša ravnateljica nakon dovršetka radova nije htjela preuzeti dovršene prostore i pustiti ih u funkciju jer, koliko čujem, nije ona određivala koja će se oprema nabaviti i ugraditi. Možda će bivša ravnateljica Svetog duha biti buduća ravnateljica ovog zdravstvenog holdinga Grada Zagreba, možda gradonačelnik može koju riječ o tome. Za to vrijeme građani Grada Zagreba, a i svi ostali korisnici usluga bolnice, prisiljeni su na nižu razinu zdravstvene skrbi od one na koju imaju pravo i koju su već platili kroz financiranje troškova gradnje i rekonstrukcije u bolnici Sveti Duh. Jedino što kao bivši košarkaš mogu zaključiti, bolje da se Tomašević drži košarke, to mu bolje ide nego vođenje grada.“ zaključio je Bernardić.