Skip to content

VARAŽDINSKI PURGAR – održana prva posebna likovna kolonija / 300 FOTO, VIDEO

Varaždin je 2. rujna 2023. bio domaćin prve likovne kolonije naziva Varaždinski Purgar

Marija Vuković

Riječ je o novom kulturnom projektu Udruge Varaždinska građanska garda „Varaždinski Purgar“ koji je održan u subotu 2. rujna 2023. godine na Starom gradu u Varaždinu

Najprije malo o samim varaždinskim Purgarima, udruga Varaždinska građanska garda – kratki osvrt

1750. g. smatra se referentna godina kad je temeljem ukaza carice Marije Terezije gradskom magistratu grada Varaždina naloženo da se naoružana gradska četa osuvremeni u naoružanu četu, i time je Varaždinska građanska garda ušla u sve službene dokumente grada kao institucija.

Postrojbu su sačinjavali varaždinski obrtnici, trgovci i ljudi ostalih profesija, građanskog sloja. Varaždinska građanska garda popularni „Purgari“ ušla je na listu nematerijalnih kulturnih dobara RH i to kao prva vojna postrojba kojoj je to uspjelo. Danas je Udruga Varaždinska građanska garda aktivna i prisutna na svim poljima kulturno umjetničkog i društvenog života grada Varaždina, kao treći zaštitni simbola grada Varaždina, kao udruga čiji je zadatak čuvanje tradicije i kulturne baštine Varaždina.

U listopadu prošle godine predstavljen je projekt kojeg su prezentirale kostimirane pripadnice Udruge Varaždinska građanska garda kroz svojevrsnu modnu reviju, a svaka od njih je s nekoliko riječi predstavila i zaslužnu Varaždinku iz povijesti čiji identitet je ovom prilikom preuzela. Personifikacijom osoba iz prošlosti žele se naglasiti zasluge dama iz minulih vremena, ponajprije onih koje su na neki način bile vezane uz Varaždinsku građansku gardu. Haljine su izrađene prema dostupnim slikama i fotografijama žena iz povijesti, a kao referentno razdoblje iz povijesti Varaždina i Varaždinske građanske čete odabrano je ono od 1800. do 1930. godine.

Uz popularne Purgare, dame u povijesnim haljinama, tu su i naši mali Purgari te bubnjarska sekcija VGG.

Udruga Varaždinska građanska garda i dan danas njeguje vojni ustroj, iako se svojim djelovanjem prilagodila novim vremenima.

A sad o samom projektu „Varaždinski purgar“

Projekt je zamišljen kao novi kulturni sadržaj u Varaždinu s ciljem razvoja vizualne umjetnosti te poticanja promocije kulturne baštine grada. Dvorac Stari grad savršena je kulisa i motiv koji se našao na platnima 50-ak likovnih umjetnika, a koji su pristigli iz različitih krajeva Hrvatske – iz Zagreba, Zaprešića, Samobora, Koprivnice, Vrbovca, Križevaca, Popovače, Kutine, Čakovca, Đurđevca, Novog Marofa, Lepoglave…, a posebno nas je veselilo uključivanje domaćih umjetnika (Živko Toplak, Dražen Pavlović, Nedjeljko Klarić, Sandra Horvat, Jasmina Jakopanec i mnogi drugi….)

Osim vizualno atraktivnog dvorca Stari grad, sudionici su kao motiv za svoje radove iskoristili i prisustvo Dama u povijesnim haljinama i Varaždinskih Purgara koji su sudjelovati u samom programu kolonije. Sve u svemu jedan novi, zanimljiv i turističko atraktivan događaj koji se dogodio danas doprinoseći razvoju i daljnjem promicanju kulturnih sadržaja u gradu Varaždinu. Voditeljice likovne kolonije bile su Marija Vuković i Vesna Loparić.

Nakon završetka likovne kolonije organizirana je izložba radova nastalih na današnjoj likovnoj koloniji, a potom će biti upriličena i donatorska večer na kojoj će se ti isti radovi moći otkupiti. Prikupljena sredstva od radova i sponzora namijenjena su dobavi i postavi igrala za djecu s invaliditetom koja će se u suradnji s Gradom Varaždinom i stručnim službama postaviti na dječjem igralištu. Nastavak je to humanitarnih aktivnosti s kojima se udruga intenzivno bavi u svom radu.

Inicijativu za organizaciju prve „Likovne kolonije Varaždinski Purgar“ podržali su Grad Varaždin, Gradski muzej Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina i HDLU Varaždin.

Brojni varaždinci su uživali ove sunčane subote u nesvakidašnjem projektu koji se kroz cijeli dan održavao u samom Starom Gradu i izvan njega.

Pogledajte video s dodjele zahvala:

Pogledajte fotografije Hane Babić i drugih / Akademija Art