Skip to content

Otvorena audio-vizualna izložba “Brodarica” uz promociju Zbirke slikopisa Margarete Peršić

U petak 25. kolovoza 2023., stanovnici Crikvenice, kao i brojni turisti koji trenutno borave u Crikvenici i obližnjim gradovima, mogli su svjedočiti većem broju nesvakidašnjih umjetničkih događanja u organizaciji Centra za kulturu “Dr. Ivan Kostrenčić”

Sonja Švec Španjol

U 11 sati pod vodstvom Margarete Peršić održana je inspirativna likovna radionica “Putovanje kistom” u Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara. Polaznici su dobili kreativan zadatak kako pretočiti poeziju u boju i oblik, a radionica se pokazala kao savršen uvod u večerašnje događanje – otvorenje samostalne izložbe „Brodarica“ autorice Margarete Peršić.

U 20.30 sati u Gradskoj galeriji Crikvenica u posebnom ozračju otvorena je neobična audio-vizualna izložba „Brodarica“ autorice Margarete Peršić koja je u potpunosti transformirala izložbeni prostor Galerije i privukla veliki broj posjetitelja. U sklopu otvorenja održana je i promocija Zbirke slikopisa Margarete Peršić koja sadržajem i tematikom, ali i načinom oblikovanja predstavlja prirodni nastavak same izložbe. Ravnateljica Centra za kulturu “Dr. Ivan Kostrenčić” Andrea Car Avdagić pozdravila je posjetitelje i izrazila zadovoljstvo što je izložba „Brodarica“ na svom proputovanju Hrvatskom upriličena i u Crikvenici, dok je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol opisala Margaretu Peršić kao posebnu umjetničku dušu koja istovremeno djeluje kao ilustratorica, lutkarica i pripovjedačica. Neovisno o umjetničkom području u kojem djeluje, nastavlja Švec Španjol, rad Margarete Peršić je direktan izraz i odraz nje same. “Kad volimo najviše postojimo, kad stvaramo još stvarnije postojimo” misli su i nit vodilja Margarete Peršić prilikom oblikovanja zbirke poezije pretočene u stvarni prostor. Naime, Brodarica utjelovljuje ideju gesamtkunstwerka. Polazište je poezija praćena glazbom, mirisima i okusima prirode. Ona se opredmećuje u ilustraciji, slici i skulpturi. Suzvučje različitih tehnika i medija transformira izložbeni prostor te poziva posjetitelja da iskusi novi, a opet tako davno spoznati svijet. Službeno otvorenje izložbe uveličano je naizmjeničnim čitanjem poezije Margarete Peršić iz Zbirke slikopisa te izvedbom autorskih pjesama jedne od najcjenjenijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije Nine Romić.

Foto: Damjan Španjol, PerceiveArt.com