Skip to content

Miroslav Pelikan – RAZGOVOR / pročitajte priču!

Miroslav Pelikan  RAZGOVOR

RAZGOVOR

Dalibor Kralik nije njegovao nikakvu nadu. Susret s glavnim urednikom nije obećavao ništa dobro. Duboko u sebi, stisnutog želuca, Dalibor je osjećao samo nemoć, prokletu nemoć koja se poput maligne bolesti strelovito raširila po cijelom tijelu i sada mu naposljetku izjeda i glavu.

Zastao je zdvojan ispred urednikovih vrata, prisjećajući se načas odsudnih bitaka iz davnine, na štitu ili sa štitom. Pokucao je dva puta kratko, iščekujući s vidljivim strahom odgovor iz zmajeve špilje.

-Da, uđite.

Dalibor je polaganim koracima prišao stolu i sasvim nevoljko susreo s urednikovim pogledom. On ga je nekako nezainteresirano promotrio i posve tihim glasom mu rekao.

-Što ćemo s vama mladi gospodine? Kada ste došli u ovu redakciju, ne, nisam od vas očekivao čuda, očekivao sam samo profesionalni pristup i naravno s vremenom stanovite rezultate.No, što se u međuvremenu dogodilo? Mijenjate rubrike, pišete o svemu i svačemu, ali bez jasnih pomaka. I što sada? Vi znate koliko je mnogo aspiranata na vaše radne mjesto. Ne moram ni izgovarati njihova imena. No, dobro. Sjedite već jednom.

Dalibor je mirno slušao urednikove riječi ne pomaknuvši se. Sjeo je jednako mirno.

-Mišljenja sam, nastavio je urednik, da se morate probuditi iz te vaše pjesničke letargije, morate se jednostavno trgnuti ako želite živjeti od novinarske plaće, a, ako ne, sretno vam bilo. U redu, to smo riješili. Vi vjerojatno znate tko je Ivan Matijević Beli?

-Ne, gospodine uredniče.

-Matijević Beli je sada vrlo star čovjek…

Pročitajte cijelu priču: Miroslav Pelikan – RAZGOVOR

Miroslav Pelikan - R A Z G O V O R