Skip to content

Damir Medvešek: Iskušenje kao vječni motiv umjetnosti

Izazovni crteži Damira Medvešeka

Oduprijeti se iskušenju ili ne? Moći ili ne moći se oduprijeti? Kako se izmaknuti, odhrvati čarima zavođenja?

Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, Damir Medvešek, autor zapaženog i visoko cijenjenog opusa,u proteklom je razdoblju pokazao niz crteža s kompleksnim erotskim motivima, najčešće u olovci, osobito ističući njegovu raznolikost ali i izazovnost tjelesne privlačnosti nesvakidašnje lijepih i misterioznih likova žena u različitim okruženjima.

Njihova kostimografija upućuje nas, koliko na teatar, toliko i na magična vremena vilinskih priča, koje postoje na svim kontinentima u mnogostrukim varijantama.

Medvešekovi crteži potenciraju tajanstvenost, skrivenost, nepoznatost, moguću ili stvarnu opasnost , neodredivo iskušenje pri susretu s tim čudesno lijepim ženama, o kojima ne znamo ništa, ne može se ništa niti pretpostaviti.

Svakom svojom gestom one govore o svijetu kojem pripadaju, a taj svijet može nam sve reći o njima, samo kada bi razumjeli te znakove.

Mi vidimo i osjećamo razarajuću izazovnost, neumirujuću igru osmijeha i pokreta, ples obnaženih tijela, vražje iskušenje koje nas želi nadvladati.

Tako je to oduvijek. Od najranijih davnina. Oduprijeti se iskušenju ili ne? Moći ili ne moći se oduprijeti? Kako se izmaknuti, odhrvati čarima zavođenja?

Iskušenje kao vječni motiv umjetnosti u najnovijem je ciklusu Damira Medvešeka potvrdio svoju zanimljivost i nepotrošivost.

Vrhunska crtačka vještina i ovdje došla do punog izražaja.