Skip to content

Na plaži – izložba Gorana Škofića u Galeriji Rab

U Galeriji Rab u ponedjeljak, 24. srpnja 2023. u 21.00 sat, otvara se izložba jednog od najistaknutijih hrvatskih novomedijskih umjetnika – Gorana Škofića

Sabrina Žigo

Umjetnik će se predstaviti eksperimentalnim igranim filmom Na plaži, nastalim 2016. godine, u trajanju od 19 minuta.  Film se bavi univerzalnom temom odlaska, a snimljen je u jednom kadru morskog pejzaža ispunjenog ljudima koji prilaze morskoj pučini. Performativne kretnje likova snimljenih s leđa i medijska manipulacija, naizgled realan prizor transformiraju u začudan i nadrealan, u simbolički strukturiranu scenu.

Goran Škofić rođen je 1979. u Puli. Godine 2005. diplomirao je na Odsjeku dizajna vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izražava se u mediju videa, fotografije, videoinstalacije i filma, pritom eksperimentirajući manipulacijom slike i elementima performansa. U radovima kao motiv koristi pojedinca ili skupinu ljudi kroz koje na često humoran ili autoironičan način prikazuje društvene deformacije i apsurde svakodnevnice. Često je sam protagonist svojih radova. Izlagao je na četrdesetak samostalnih i velikom broju grupnih izložbi i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. Boravio je na umjetničkim rezidencijama u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, SAD-u i Brazilu. Izdvojene nagrade: Oktavijan na 11. Danima hrvatskog filma 2001., Nagrada Radoslav Putar 2009., Nagrada Bogdanka Poznanović, Videomedeja, Novi Sad, 2012., Grand Prix na 51. Zagrebačkom salonu 2016.

2023_Goran Skofic Rab

Njegovi radovi dio su javnih zbirki: In Between Art Film, Rim, Italija, Wroclaw Contemporary Museum, Poljska, Galerija umjetnina, Split, FRAC, Pays de la Loire, Carquefou, Francuska, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Muzej Lapidarium, Novigrad, Hrvatska. Od 2022. godine radi kao asistent na studiju Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Radi i živi u Zagrebu i Poreču.