Skip to content

U Crikvenici svečano otvorena izložba Neustrašive žene / FOTO

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” svečano je otvorena jučer u utorak 4. srpnja 2023. u Gradskoj galeriji Crikvenica

Sonja Švec Španjol

Izložba je izazvala veliki interes građana te je ravnateljica Centra za kulturu “Dr. Ivan Kostrenčić” Andrea Car Avdagić u punoj Gradskoj galeriji Crikvenica istaknula kako joj je iznimno drago što je putujuća grupna izložba „Neustrašive žene“ posjetila i Crikvenicu, prvenstveno zbog edukativnog karaktera i značaja ukazivanja na relevantne žene iz hrvatske povijesti i sadašnjosti, ali i zbog činjenice da izložba predstavlja kontinuirani poticaj za daljnja istraživanja pa se trenutno istražuje porijeklo Alme pl. Balley – prve Hrvatice koja je položila vozački ispit davne 1914. godine predstavljene na izložbi, a čije se porijeklo veže uz Bribir. Kustosica i organizatorica izložbe Sonja Švec Španjol zahvalila se ravnateljici na gostoprimstvu i činjenici što je prepoznala kvalitetu i važnost izložbe „Neustrašive žene“ te je odlučila ugostiti u prekrasnom izložbenom prostoru Gradske galerije Crikvenica. Švec Španjol je istaknula dvije neustrašive žene rođene u obližnjoj Rijeci – prvu hrvatsku predsjednicu u povijesti hrvatske države Kolindu Grabar-Kitarović koja je preuzela dužnost 15. veljače 2015. i obnašala mandat do 18. veljače 2020., a rođena je 29. travnja 1968. godine u Rijeci. Autorica ilustracije prve hrvatske predsjednice je Irena Sophia. Druga neustrašiva žena je poznata hrvatska književnica, publicistkinja i novinarka Slavenka Drakulić. Kao autorica mnogih eseja, priča, publicističkih knjiga i romana, Slavenka Drakulić jedna je od najprevođenijih hrvatskih spisateljica i jedna od prvih koja je pisala o feminizmu na ovim prostorima. Rođena je u Rijeci 4. srpnja 1949. godine, a autorica ilustracije Slavenke Drakulić je Lana Ključarić.

Izložba u Gradskoj galeriji Crikvenica ostaje otvorena do 31. srpnja 2023. i može se pogledati svaki dan od 10 do 13h i od 17 do 22h.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorica izložbe je kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je zajedno s ilustratoricom Željkom Mezić i urednica pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Optimized by Optimole