Skip to content

Udaraljkaško iskustvo riječkih glazbenika i njihovih gostiju

Jedinstveni koncert i ove godine u „Zajcu“

Milena Jerneić

Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha prvog udaraljkaškog koncerta u povijesti Rijeke, i ove je godine udaraljkaški koncert na programu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u petak 16. lipnja 2023. u 19.30 sati počinje komorni koncert pod nazivom „Percussion Experience“.

Program koncerta bit će podijeljen u dva dijela: prvi je čista udaraljkaška glazba uz suradnju s udaraljkaškim ansamblom SiNKOPA Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova pod vodstvom njihove mentorice, prof. savjetnice Anite Primorac.
Drugi dio koncerta će pokazati mogućnosti komorne glazbe udaraljki s drugim instrumentima, ovaj put u suradnji s ansamblom ReVibrant  kojeg čine glazbenici Riječkog simfonijskog orkestra violinist Osman Eyublu, violončelistica Golnar Mohajeri  i Pedro Rosenthal Campuzano na udaraljkama, a sve povezuje udaraljkaška sekcija Riječkog simfonijskog orkestra, Antonio Ceravolo i Pedro Rosenthal Campuzano.

Svjetsku će praizvedbu doživjeti dvije skladbe koje je napisao glavni riječki udaraljkaš Pedro Rosenthal Campuzano i to dva trija, jedan za udaraljke, a drugi za ansambl ReVibrant odnosno za violinu, violončelo i udaraljke, te skladba Percussione corpus riječke udaraljkašice i kompozitorice Anite Primorac. Na programu su i mnoga djela modernih i suvremenih skladatelja koja dosad nisu bila izvedena u Hrvatskoj, a večer će zatvoriti skladba popularnog Astora Piazzole.

Koristit će se poznati instrumenti kao što su marimba, vibrafon, tam-tam i činele, ali će se svirati i na instrumentima poput tubafona, krotala ili thunder sheeta. Na ovom jedinstvenom koncertu glazbenici će pokazati nove načine glazbenog izražavanja koji se rijetko mogu čuti. Spojit će se i tradicionalno s modernim u duu za tradicionalni balkanski bas bubanj tapan zajedno s violinom te istražiti moderne načine stvaranja glazbe s loop-pedalama, sempleovima i elektronikom.

Udaraljkaški ansambl SiNKOPA nastupit će u sastavu: Šimun Traven, Laura Ćosić, Tino Kućel, Franka Zupičić, Matija Jelić Matošević, Ana Vrban, Giulian Magagnino, Massimo Balczo,  Saša Miljanović i Vid Kablar. Nakon skromnih početaka iz 60-ih godina prošlog stoljeća, od školske godine 2011./ 2012. u riječkoj Glazbenoj školi popunjava se čak cijela klasa udaraljkaša pod vodstvom profesorice Anite Primorac koja je u sklopu nastave osnovala ovaj udaraljkaški ansambl. Učenice i učenici Glazbene škole zapaženo nastupaju na školskim, gradskim i županijskim kulturno-umjetničkim prigodama, gostuju diljem Hrvatske, dobitnici su regionalnih, državnih i međunarodnih nagrada.

See also  Na rasporedu je posljednji pretplatnički koncert u sklopu Koncertne sezone HNK Zadar

„Dođite, udobno se smjestite, otvorite uši, um i srce i uživajte u ovom jedinstvenom zvukovnom iskustvu!“, poručuju riječki glazbenici.