Skip to content

Uspjeh zagrebačkih gimnazijalaca na međunarodnoj debatnoj konferenciji RysMUN u Danskoj

Zagrebački gimnazijalci ostvarili su sjajan uspjeh na debatnoj konferenciji u Kopenhagenu. Nagradu za najboljeg delegata unutar jednog od deset odbora debatne konferencije koja simulira rad Ujedinjenih naroda dobila su čak četiri učenika Prve privatne gimnazije iz Zagreba!

Ana Petričić Gojanović

Jolanda Beriša osvojila je titulu najboljeg delegata UNHCR odbora, Roko Stojadinović Lozica je proglašen najboljim delegatom Vijeća sigurnosti, Petar Galinec je najbolji delegat SPECOL-a, a Lucia Tolj je proglašena najboljim delegatom ECOSOC-a.

Učenici zagrebačke Prve privatne gimnazije upravo su se vratili s učeničke razmjene u prestižnoj gimnaziji Rysensteen, školi s najboljim rezultatima na državnoj maturi u Kraljevini Danskoj. Riječ je o razmjeni učenika s projektnom nastavom na engleskom jeziku, u sklopu koje jednom godišnje Danci dolaze u goste u Prvu privatnu gimnaziju, a jednom godišnje zagrebački učenici putuju u Kopenhagen.

RysMUN je međunarodna debatna konferencija u kojoj se sudionici uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske koja sudjeluje na ovoj konferenciji te dugi niz godina njeguje međunarodnu suradnju kroz sudjelovanje na mnogim debatnim konferencijama te projektima: Najveća svjetska lekcija, European Schools for a Living Planet, eTwinning Earth Hour, Energy4You, Nanoyou, Spring Day itd. Već 13 godina učenici PPG-a debatiraju na najvećoj svjetskoj debatnoj konferenciji za srednjoškolce Harvard Model United Nations, u organizaciji Sveučilišta Harvard, a također su sudjelovali na sličnoj konferenciji Sveučilišta Yale.

– Paralelno s odvijanjem učeničke razmjene 15 odabranih učenika sudjelovalo je na međunarodnoj debatnoj konferenciji za srednjoškolce RysMUN, zajedno s delegatima iz Danske, Španjolske, Njemačke, Francuske, Kanade, Indije i Egipta. Jako smo ponosni na njih jer su pomeli konkurenciju pred sobom! – izjavila je ravnateljica prof. Maja Breitenfeld koja je ovaj vikend sa svojim timom profesora i učenika organizirala jubilarni Otvoreni dan škole prepun događanja, radionica, kvizova, predstava i nastupom školskog benda te na taj način pokazala uspjehe kroz 30 godina rada ove škole.

Jubilarni Otvoreni dan Prve privatne gimnazije pokazao najbolje od srednjeg školstva

Otvorenim danom prepunim događanja, radionica, kvizova, predstavom i nastupom školskog benda zagrebačka Prva privatna gimnazija pokazala je svoje uspjehe kroz 30 godina rada, ali i zašto je pravi odabir za učenike 21. stoljeća

Interdisciplinarnost, kreativna, dinamična i moderna nastava prilagođena mladima 21. stoljeća, bogata međunarodna suradnja te učenici i profesori koji vole svoju školu sažetak su predstavljanja Prve privatne gimnazije s pravom javnosti na jubilarnom Otvorenom danu.

Posjetitelji su mogli istražiti mogućnosti koje ova škola nudi učenicima:

– Zainteresirani učenici i njihovi roditelji imali su priliku saznati koja je razlika između općeg i jezičnog smjera naše škole, na koji se način individualno radi u PPG-u, zašto naši učenici ne trebaju ići na instrukcije jer imaju redovnu dopunsku nastavu, kako pripremamo učenike za državnu maturu, koji se sve jezici uče u PPG-u, koje su sve izvannastavne aktivnosti, kamo sve putujemo… Imali smo cijelu učionicu posvećenu mnogobrojnim međunarodnim projektima Prve privatne gimnazije koji su predstavili naših 13 godina debatiranja na Harvardu, odlazak na međunarodne debatne konferencije Yale MUN i RysMUN, razmjenu učenika s prestižnom danskom gimnazijom Rysensteen, Erasmus+ projekt sa španjolskom školom IES Eras de Renueva iz Leona te dugogodišnju suradnju s British Councilom i Goethe Institutom – otkrila nam je ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld.

Nasmiješena lica učenika-informatora, koji su spremno odgovarali na sva pitanja posjetitelja, dočarala su prijateljsku atmosferu u PPG-u, a mnogobrojnim aktivnostima predstavili su kreativnu nastavu ove škole. Posjetitelji su mogli odigrati STEM escape room, na kvizovima provjeriti svoje znanje o radu Ujedinjenih naroda ili broju pi, vidjeti kako izgleda interpretacija umjetničkih djela profesora škole, uživati u predstavi koja ih je pričom vodila kroz stoljeća, upoznajući ih s omiljenim književnim likovima, okušati se u matematičkim igrama ili svom znanju o Europi, odigrati jezični domino i poslušati debatu na engleskom jeziku, pogledati premijeru španjolske telenovele „La venganza del amor“ te poslušati nastup školskog benda. Tom prilikom popularna TV-lovkinja Morana Zibar dodatno je zainteresirala učenike i roditelje uzbudljivim pub kvizom.

– Osim zainteresiranih učenika i njihovih roditelja, na Otvorenom danu smo se i podružili s mnogim bivšim učenicima naše škole, koji ne propuštaju niti jednu priliku za okupljanje. I na njih smo posebno ponosni. 

Osim što smo htjeli predstaviti svoje uspjehe kroz 30 godina rada, također smo svima htjeli dati priliku da nas upoznaju. Da saznaju koje su naše vrijednosti, na kojim temeljima gradimo PPG te da upoznaju naše profesore i učenike – zaključila je ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld.

O Prvoj privatnoj gimnaziji

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti ove godine obilježava 30 godina rada. Radi se o prvoj privatnoj srednjoj školi u Republici Hrvatskoj. Čak 25 generacije dosadašnjih maturanata sada su već uspješni mladi ljudi. 

Za sebe volimo reći da smo mala škola za velika znanja. Od svojih učenika tražimo puno, ali i pružamo im puno, ne samo što se tiče obaveznog gimnazijskog programa. Škola ima i mnoge izvannastavne programe, poput debatnog kluba na hrvatskom i engleskom jeziku, napredne informatičke i matematičke grupe, geografsko-istraživačke grupe i zbora, da nabrojim samo neke. Imamo i česta predavanja i radionice koje vode ugledni znanstvenici i stručnjaci. Zahvaljujući tome, naši učenici stječu i odličnu opću kulturu. Prva privatna gimnazija posebnu pažnju pridaje međunarodnoj suradnji. Naši učenici redovito sudjeluju u međunarodnim projektima, a upravo su oni jedno su od temelja obrazovanja koje pruža PPG.

Posebno smo ponosni na sudjelovanja i uspjehe naših učenika u međunarodnim projektima: Harvard Model United Nations (simulacija rada Ujedinjenih naroda u organizaciji harvardskih studenata u Bostonu), Yale Model UN (u organizaciji Sveučiliša Yale), Global Citizenship Programme s prestižnom danskom gimnazijom Rysensteen (redovita razmjena učenika) te sudjelovanje na njihovoj konferenciji RysMUN, Erasmus+ projekt “Jačanje jezičnih, kulturnih i tradicijskih veza Hrvatske i Španjolske“ sa školom IES Eras de Renueva iz španjolskog Leona, Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj, European Schools for a Living Planet, eTwinning Earth Hour, Energy4You, Nanoyou, Spring Day i mnogim drugima. 

Već 18 godina smo pripremni centar za ESOL ispite Sveučilišta Cambridge (B2, C1, C2) te učenike pripremamo za IELTS ispit, najpopularniji ispit iz engleskog jezika na svijetu. Uz to, učenike pripremamo za certifikate Goethe-Instituta iz poznavanja njemačkog jezika (B1, C1 i C2).

Međunarodnu suradnju širimo i u smjeru makedonske gimnazije Algoritam, s kojom organiziramo online debate o najsvježijem primjeru umjetne inteligencije na globanlnom tržištu – chat GPT-ju te portugalskim Sveučilištem Aveiro u sklopu projekta „Promocija inovativnih pedagoških pristupa: stvaranje opipljivih edukativnih resursa u digitalnom okruženju“. Radujemo se svakoj novoj prilici za uspostavljanje ili produbljenje međunarodne suradnje. Iskustvo upoznavanja ovih vrhunskih obrazovnih i kulturnih institucija priprema naše učenike za svijet izvan i nakon škole.

Bît obrazovanja u PPG-u jest da se, uz izuzetno kvalitetnu nastavu, naglasak stavlja i na interdisciplinarno učenje, učenje kroz projekte i terensku nastavu. Mnogo se nastave odvija i na čestim putovanjima i predavanjima izvan škole, a i cijelo smo vrijeme uključeni i u međunarodne projekte jer imamo blisku suradnju s međunarodnim institucijama. Učenici i profesori, također, redovito zajedno posjećuju izložbe i odlaze na kazališne predstave. Učenicima se sviđa što su naši profesori motivirani i puni entuzijazma koji onda prenose i na njih. Uz to, profesori ih uče i učiti te učenici tako lakše prolaze kroz zahtjevno i, često, obimno gradivo, a ta im vještina onda pomaže i na fakultetu. Kao pomoć pri biranju fakulteta, organiziramo i profesionalnu orijentaciju. Iako imamo pripreme za maturu tijekom cijelog 3. i 4. razreda, naš cilj nije samo slijepo prolaziti kroz plan i program i pripremati učenike za maturu, nego mi svoje učenike pripremamo za život.

U Prvoj privatnoj gimnaziji ponosni smo na prijateljsku, obiteljsku atmosferu koja vlada u našim razredima i na hodnicima. Škola smo s nultom stopom tolerancije na svaki oblik nasilja, a imamo individualni, cjeloviti pristup svakom učeniku. Upravo zato naši učenici vole ići u školu. Nadalje, u ovoj se školi cijeni različitost i potiče kreativnost i kritičko mišljenje. 

Prva privatna gimnazija smještena je u centru Zagreba, u Hebrangovoj ulici, a ima program opće i jezične gimnazije.