Skip to content

Grad Beč sve privlačniji za strana poduzeća

I u vremenu globalne krize austrijska prijestolnica pokazala se kao atraktivna lokacija za strana poduzeća, što potvrđuje i novo izvješće Bečke gospodarske agencije

Matea Čuljak

Zahvaljujući svojoj sigurnosti, stabilnom gospodarskom okruženju i kvalificiranoj radnoj snazi Beč već godinama privlači sve više novih firmi. Tako je prošle godine čak 237 međunarodnih poduzeća otvorilo podružnicu u glavnom gradu Austrije, što je za 5 % više u odnosu na 2021. godinu. Novootvorena su poduzeća aktivirala investicije u visini od oko 110 milijuna eura te su stvorila više od 1.100 novih radnih mjesta. „Analiza novootvorenih podružnica za 2022. godinu pokazuje da Beč nije samo najvažnije gospodarsko središte u Austriji, već i jedno od vodećih u regiji srednje i istočne Europe”, naglasio je član bečkog gradskog poglavarstva za gospodarstvo Peter Hanke.

Zanimljiva je činjenica da austrijska metropola postaje sve atraktivnija za zemlje istočne Europe. Dio poduzeća 2022. došao je iz Češke, Slovačke, Bugarske, Mađarske, Rumunjske i Ukrajine. No kao i prethodnih godina najveće zanimanje za glavni grad Austrije pokazala je Njemačka s 54 novootvorene podružnice. Velik interes pokazale su i Švicarska, Italija i SAD, a osam poduzeća došlo je iz Kine. Pritom je velik dio novootvorenih podružnica iz područja biomedicine te informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Snažno su zastupljene i uslužne djelatnosti, trgovina te građevinarstvo.

Beč nudi podršku međunarodnim poduzećima

Grad Beč pridaje veliku važnost pružanju podrške stranim poduzećima i radnicima pri selidbi u austrijsku prijestolnicu. Bečka gospodarska agencija tako ima urede za pružanje informacija i savjetovanje poduzeća, visokoobrazovanih stručnjaka i osoba na rukovodećim pozicijama iz inozemstva.

Dok višejezični tim u uredu Business Immigration Office između ostaloga pomaže pri obradi zahtjeva za boravišnu dozvolu kao i pri različitim pravnim pitanjima vezanima uz boravak i zaposlenje stranaca u Beču, bečki Expat Center nudi podršku u svim područjima kao što su promjena posla, preseljenje, spajanje obitelji, zdravstvena skrb i slično. Timovi ovih dvaju ureda prošle su godine proveli više od 3.100 savjetovanja.

Beč privlači sve više stranih poduzeća © Vienna Business Agency_Karin Hackl