Skip to content

POURING DUŠE – promocija pjesničkog prvijenca i otvorenje izložbe Snježane Novotny u Dvoru Trakošćan / FOTO

U samo predvečerje Noći knjige, 21. travnja 2023., sa svečanim programom od 18 sati održana je promocija pjesničkog prvijenca “Pouring duše” Snježane Novotny i otvorenje istoimene izložbe u Galeriji Dvora Trakošćan okupivši veliki broj zaljubljenika u sliku, poeziju te varaždinski kraj

Ovoj posebnoj večeri nazočile su i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja se na samom početku obratila i prigodnim riječima te savjetnica za kulturu u Varaždinskoj županiji, Sandra Malenica.

Cijeli događaj odvijao se popraćen gostoljubivošću v.d. ravnatelja Galerije Dvora Trakošćan Ivana Mravlinčića koji je podržao ovaj pomalo nesvakidašnji spoj slike – poezije – glazbe – kulturnog nasljeđa. Tako je ugođaju trakošćanskog ambijenta pridonijelo prisustvo Ivanečkih vitezova ivanovaca na inicijativu Borisa Jagetić Daraboša kao i  članova Varaždinske građanske izložbe, dama u povijesnim haljinama i purgara te natporučnika Dražena Loparića.

002 - sa zamjenicom župana, savjetnicom i purgarom

U glazbenom dijelu zajednički su po prvi puta zapjevala dva zbora, „Zbor sv. Marije Magdalene“ iz Gornjeg Kneginca čija je Snježana članica te muški postav Kulturno-umjetničkog društva „Rudolf Rajter“ iz Snježaninog rodnog Ivanca. Predstavili su se kajkavskim repertoarom, „Oko jene hiže“, „Meknite se vse gore“. Zajednički zborski nastup je vodila voditeljica kneginečkog zbora Antonija Bobek ,no u Trakošćan je stigla i voditeljica ivanečkog zbora Jelena Gotal na taj način podržavši ovaj događaj. Kneginečka solistica Maja Bobek Ivanjko je u pratnji tri ivanečka soprana Darka Stanko, Darka Kišićeka i Kristijana Rogineka otpjevala i „Kaj“ (Vre ftičeki spiju). Svečanom ugođaju Dvora doprinijela je varaždinska violinistica Martina Sabljak svojim izvođenjem valcera i tanga ali i čitanjem stihova iz zbirke “Pouring duše “. 

Kustosica i povjesničarka Ana Škriljevečki koja svojim radom nastoji dati doprinos očuvanju i oživljavanju naše kulturne baštine te je sa Snježanom pripremila koncept ove izložbe, a surađivale su i na prošlogodišnjoj izložbi u Muzeju planinarstva u Ivancu, je u svom izlaganju iznijela da su predstavljene dvadeset i dvije slike nastale tijekom protekle i tekuće godine. Autorica akrilno prelijevanje na platnu kombinira s raznim elementima poput lišća, zlatnih listića, strukturnih pasti i drugih te na taj način modernu umjetnost približava bajkovitom elementima poput čipke. Skupu je nazočio varaždinski slikar Živko Toplak i akademski kipar Mate Turić.

Zbirka pjesama “Pouring duše“ spoj je pak pjesama pisanih na standardnom jeziku te pjesama pisanih na ivanečkom govoru. Osvrt profesorice mentora Nadice Kolarić, ujedno urednice i lektorice, koji je u zbirci poezije „Pouring duše“ dala, također Kneginščanke, pročitala je Maja Šešet. Pjesme iz zbirke kazivale su Natalija Maček, Martina Sabljak, Maja Šešet i sama autorica, Snježana Novotny, koja je i zapjevala zajedno sa kako kaže, dva najdraža zbora na svijetu, u glazbenom dijelu programa. Uz slike, dio izloženog koncepta su i tri Snježanine pjesme: „Izvan okvira“, „Stanje srca“ te „San o suncokretu“.

001 žena u crvenom - Snježana Novotny

Cijelu svečanost otvorenja vodila je Ivančanka Natalija Maček. U završnom obraćanju autorica je zahvalila svima nazočnima koji su sudjelovali volonterski u ovoj viziji na bilo koji način ulagajući svoj trud i vrijeme, posebno zborskim pjevačima, kneginečkom zboru koji ove godine obilježava trideset i pet godina djelovanja, te ivanečkom zboru koji je prošle godine osvojio i zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture. Zahvalila je i timu, urednici Nadici Kolarić, grafičkom uredniku Željku Kušteru te Nakladničkoj kući „Tonimir“ s kojima je sudjelovala na radu oko zbirke pjesama te pokroviteljima izložbe i svečanog otvorenja Galeriji Dvora Trakošćan, Restoranu Varaždinbreg i kneginečkom poduzetniku Goranu Gaća koji je također i nazočio svečanom otvorenju u Trakošćanu. 

Naposljetku,  izložbu je prigodnim riječima otvorio varaždinski umjetnik, Princ od akvarela Živko Toplak, nakon čega je uslijedio i svečani domjenak za sve nazočne. 

Autorica posebno zahvaljuje gospodinu Joži Balažinu iz Mađarske koji je ustupio za ovu izložbu iz svoje privatne kolekcije sliku „Stanje srca part I„ otkupljenu u korist Udruge oboljelih od leukemije i limfoma prošle godine, budući da je slika „Stanje srca part II“, selektirana za tematski projekt „Rekvijem za ljepotu“ HDLU Istre te je trenutno izložena u Puli. Ista slika selektirana je i za sudjelovanje na 16. Profuturi u Poreču otvorenoj 20. travnja a fotografija istog rada sastavni je dio zbirke poezije „Pouring duše“ tako da je izlaganje slike bilo izuzetno relevantno za ostvarenje čitavog koncepta.

Pogledajte fotogaleriju autora J. H. i D. H.