Skip to content

Sezona ZILIK izložbi otvorena izložbom Jasmine Jakopanec

Jasmina Jakopanec objedinjuje sva ranija iskustva u primjeni likovnih elemenata, koji su praćeni smjelošću i inovacijom prilikom gradnje novih kompozicija te vođeni autoričinom neprikosnovenom željom za traganjem i otkrivanjem novih nepoznatih svjetova

Sonja Švec Španjol

U četvrtak 20. travnja 2023. u 19 sati svečano je otvorena samostalna izložba „Kompozicija vode“ akademske umjetnice Jasmine Jakopanec u Galeriji ZILIK. Prva je to u nizu ovogodišnjih ZILIK izložbi kojima se Centar za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor“ zahvaljuje likovnim umjetnicama i umjetnicima koji su održali likovne radionice u sklopu Malog ZILIK-a na 49. ZILIK-u.

U punoj galeriji ZILIK koju su posjetili Karlovčani te štićenici Centra za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor“ varaždinska umjetnica Jasmina Jakopanec predstavila se izborom radova iz ciklusa „Kompozicija vode“ koji je započela još 2014. godine. Riječ je o radovima u kombiniranoj tehnici različitih formata. Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor“ Nataša Horvat podsjetila je posjetitelje na likovnu radionicu koju je Jasmina Jakopanec održala u sklopu Malog ZILIK-a na 49. ZILIK-u ove godine, izbornica ZILIK-a i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu istaknuvši kako je umjetnica tijekom studija u Rijeci fotoaparatom bilježila mijene morske površine koje su postale temelj za nastanak predstavljenog ciklusa. Kolažirajući fotografije te intervencijama crtačkim tehnikama umjetnica stvara kompozicije naglašene likovne zvučnosti. Švec Španjol je zaključila kao što voda neprestano mijenja oblik tako i ciklus “Kompozicija vode” umjetnice Jasmine Jakopanec kontinuirano mijenja i razvija svoj izraz s time da recentni radovi nastali u 2023. godini otvaraju jedno posve novo poglavlje. Voda predstavlja naš nesvjesni um, ona simbolizira svijet i ljudsko srce kao sjedište strasti. Upravo značajan upliv i sve veća prisutnost boje te trganje fotografija i kompleksnija i slojevitija gradnja kompozicije ukazuju na izraz najdubljeg dijela ljudske osobnosti. U konačnici, autorica objedinjuje sva ranija iskustva u primjeni likovnih elemenata, koji su praćeni smjelošću i inovacijom prilikom gradnje novih kompozicija te vođeni autoričinom neprikosnovenom željom za traganjem i otkrivanjem novih nepoznatih svjetova. Umjetnica Jasmina Jakopanec zahvalila se Centru i kustosici na ugodnoj suradnji i pruženom iskustvu. Svečano otvorenje uveličao je učenik harmonike 4. razreda Osnovne glazbene škole Karlovac Jan Canjar pod mentorstvom profesora Tomislava Krvarića, a koji je izveo dvije kompozicije: Menuet u G-duru J.S. Bacha i Drugi stavak pod nazivom Andante iz Sonate u A-molu nepoznatog hrvatskog autora.

Izložba ostaje otvorena do 4. svibnja 2023. godine u Galeriji ZILIK, Radićeva 13, Karlovac.

Jasmina Jakopanec rođena je 1992. godine u Varaždinu. Godine 2017. stekla je zvanje magistre primijenjenih umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je nekoliko nagrada, zahvalnica i diploma, od kojih su značajnije Nagrada akademije za najbolji umjetnički rad u području novih medija i Rektorova nagrada za najbolji umjetnički rad 2016. godine. Njezini radovi su objavljeni u umjetničkim časopisima Superkul i The Split Mind. Početkom 2021. gostovala je u emisiji za kulturu i umjetnost „KolibriS“ gdje je predstavila svoj umjetnički rad. Sudjelovala je na nekoliko umjetničkih rezidencija: 3. Ulična galerija – Mehaničko gibanje kao umjetnički element 2019., 47. ZILIK, Privrednikova likovna kolonija 2020. Njezine značajnije samostalne izložbe su: Priče o nama, Varaždin i Zagreb, Čuti sliku, Rijeka, 2017.; Pročitaj, zamisli i stvori, Zagreb, Modra krajina, Kranj, Slovenija, 2019.; Naša sjećanja, Zagreb, 2020.; Život jedne slike, Varaždin, Naši doživljaji, Split, 2021.; Neizvjesnost u neizvjesnom, Zagreb, 2022. Izlagala je na različitim grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU Varaždin i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Volontirala je na nekoliko umjetničkih i filmskih festivala kao snimatelj, montažer, fotograf i voditelj likovnih radionica za djecu.

Web: https://jasminajakopanec.wixsite.com/jjakopanec