Skip to content

Reportaža s otvorenja izložbe Ivane Živić i Petra Hranuellija

Zajednička izložba Ivane Živić i Petra Hranuellija otvorena je u utorak navečer u beogradskoj galeriji Kući legata

Ivana Živić i Petar Hranuelli imaju iza sebe brojne samostalne i skupne izložbe, a likovni kritičari ocjenili su njezina ulja na platnu i Hranuellijeve skulpture u kamenu, mramoru i staklu kao “balans i harmoniju dvoje umjetnika u mišljenju i pogledu na svijet”.

Ovaj umjetnički susret u kojem dominira zajednički trenutak ogleda se i u nazivu izložbe „Reci DA!“ koji je “ujedno izjava umjetničkog para i stav prema mnogim aspektima života”.

“Prijelomni trenutak s kojim se svi susreću u životu Ivana i Petar prihvaćaju afirmativno, hitro i hrabro, dok ih urođeni optimizam usmjerava ka ostvarivanju umjetničkih djela koja ne mogu proći nezapaženo niti ikog ostaviti ravnodušnima”, istaknula je Slavica Obradinović, povjesničar umjetnosti u katalogu izložbe.

Oboje umjetnika u kontinuitetu stvaraju “djela prepoznatljivog stila koja privlače pažnju publike, kritike i kolekcionara” u zemlji, regiji i u svijetu.

„Filozofije nema, tu je samo igra jer smatram da svaki umjetnik ako se igra na iskren način da će dobiti dobre rezultate. Ovdje prvi put izlažem u Beogradu oniks, poludragi kamen iz Grčke, te skulpture od zelenog stakla, a ostalo je mramor iz Prilepa koje sam radio u ateljeu Pigmalion na jugu Srbije u Tamnjanici”, kaže Petar Hranuelli.

Hranuelli, koji vještinom starih majstora ustrajno uspjeva udahnuti život kamenu, mramoru, oniksu i staklu “ostajući vjeran skulptorskom majstorstvu”, odavno je već stekao ugled brojnim izložbama u regijii i rado je viđen gost galerija u Beogradu, diljem Srbije i regije.

Njegov opus je materijalom i vitalnošću vezan za podrijetlo, otok Brač, a kamene skulpture apstraktnih formi prikazuju najčešće žene – Venere i općenito ljudske figure, redovito u dijalogu s tradicijom od prapovjesti preko klasične antike do suvremenog doba.

“Izložba slika i skulptura ‘Reci Da’ poigrava se s konceptom ljubavi kroz stereotipe koje društvo nameće kroz medije. Slike potopljenih prostora kroz koje levitiraju ženske figure dopunjuju se okamenjenim venerama u pokretu” istaknula je Ivana Živić.

See also  Fonticus Grožnjan - Linija krize ili kriza crte
mala retrospektiva