Skip to content

Pouring duše – umjetnica Snježana Novotny najavljuje svečano otvorenje izložbe i pretpremijernu promociju zbirke poezije

Umjetnica Snježana Novotny najavljuje 21. travnja 2023. svečano otvorenje izložbe Pouring duše i pretpremijernu promociju istoimene zbirke poezije u Galeriji Dvora Trakošćan

Najava svečanog otvorenja samostalne izložbe “Pouring duše” uz pretpremijernu promociju istoimene zbirke pjesama, 21. travnja u 18 sati u Galeriji Dvora Trakošćan dovoljan je razlog da popijemo kavu s umjetnicom Snježanom Novotny u Varaždinu

Poštovana gospođo Novotny, u iščekivanju dvostrukog svečanog događaja, možete li se kratko predstaviti onima koji Vas manje poznaju, gdje ste rođeni…?

Rođena sam 1976. godine u Varaždinu, živjela sam i odrasla u Ivancu odmah podno gore Ivančice, kao najmlađa od četiri kćeri tate Slavonca Joze i mame Ivančanke Ivke. Nakon Srednje škole u Ivancu, smjera ekonomiste, zapošljavam se u 7. Gardijskoj brigadi, dragim mi Pumama, a kasnije u Ministarstvu financija, Carinskoj upravi gdje radim i sada. Školovala sam se uz rad, jer financijski uvjeti nisu dopuštali drugačije, te sam po struci magistra ekonomije i stručna specijalistica javne uprave. Danas živim s obitelji i stvaram u Gornjem Knegincu.

Posao koji obavljete dosta se razlikuje od onoga što nam pripremate na svečanom otvaranju 21. travnja u Galeriji Dvora Trakošćan.

Posao koji je strogo determiniran pravilima, procedurama i brojevima zahtjeva od mene i kontrapunkt. Pronašla sam ga u svijetu stvaranja i umjetnosti. Ljubav za književnost kod mene postoji doslovno oduvijek, no tek u tridesetima sam se počela aktivnije baviti pisanjem proze i to uglavnom kratkih priča. Polazila sam tako i radionice Centra za kreativno pisanje pod mentorstvom profesora i književnika dr. Nebojše Lujanovića.  Kratke priče su mi objavljivane u Varaždinsko književnom zborniku te Zbirci Decameron 2020. Priče iz karantene a i čitane na recitalu Srebrna cesta u Varaždinu.

Očekivali smo od Vas likovno predstavljanje.

S godinama se razvilo spontano izražavanje kroz pjesme. Nenadano i bez velikog plana. Na ohrabrenje i poticaj ivanečkog pjesnika Darka Fodera, od prošle godine sve češće sudjelujem na pjesničkim recitalima. 2022. godine su mi pjesme odabrane na natječajima te uvrštene u zbornik „Senje i meteori“ Varaždinskog književnog društva i „Draga domača rieč 2022“ Knjižnice Gustav Krklec iz Ivanca, 2023. i u Zbornik XX. Recitala ljubavne poezije Željka Boc „Hod se nastavlja“ te 13. međunarodni natječaj Zlatne poezije „Proljeće se budi 5. dio“ što mi je pružilo dodatnu sigurnost da se moje pjesme kreću u dobrom smjeru.

U kojem raspoloženju slikate, a kada pišete pjesme?

Mogla bih reći da mi se sve dešava u fazama koje se ponekad i preklapaju, a ponekad isključuju. Drago mi je da sam ih napokon uspjela izbalansirati ne zapostavljajući nijednu od njih, tako da trenutno pisanje i slikanje teku iz mene istovremeno bez da jedno drugo blokira, upravo suprotno, nadopunjuju se. Dakle, faza pisanja je bila prva i trajala poprilično vremena. Postepeno je jačao interes za boje i slikarstvo kojim sam se sve aktivnije počela baviti, te se nekako najviše pronašla u tehnikama prelijevanja (pouring) u kombinacijama sa drugim materijalima. Zanimljivo je da, dok kod slikanja emociju donekle sakrivam u apstrakciji i dosta toga prepuštam očima promatrača, kod poezije je sve ogoljeno bez velikih metafora i sakrivanja. Stihovi su vrlo konkretni i vrlo teško se mogu različito interpretirati.

Snježana Novotny - San o suncokretu_Pouring duše

Vaše slikanje temelji se na korištenju suvremenih materijala, dodatna naobrazba bila je svakako potrebna.

Kako bih o bojama i slikanju čim više naučila dodatno sam se educirala u Artelje sekciji Likovnog udruženja Čakovec te radionicama Hrvatskog sabora kulture. 2020. godine je rad „Transformacija“ odabran za Zrinski art festival u Čakovcu u palači Scheier, a 2021. je rad „Proljetno buđenje“ odabran za sudjelovanje na 9. zagorskom likovnom salonu u Galeriji grada Krapine što smatram prvim ozbiljnim priznanjem struke.

Svestrana ste umjetnica, imate li podršku obitelji, prijatelja ili struke?

Lijepo je kad ti obitelj ili prijatelji kažu, ova slika ti je OK ili ova pjesma dobro zvuči, no mišljenja struke iznimno cijenim i takvi natječaji – bilo likovni ili književni, su izvanredan način za valorizaciju trenutnog stadija vlastitog rada. Raduje me i što sam autorica likovnog rješenja naslovnice Facebook književne grupe „Kolovrat riječi“. Organizirala sam više samostalnih izložbi od kojih je posljednja veća bila u Gradskoj knjižnici Varaždin, a najemotivnija definitivno „Duša na platnu – ljudima i gradu“ koju je ugostio moj rodni Grad Ivanec u Muzeju planinarstva.

Snježana Novotny (4)

Surađujete i s drugim institucijama i udrugama, gdje ste nedavno izlagali?

Posljednju jednodnevnu pop-up izložbu priredila sam 25. ožujka u suradnji s udrugom Ritam misli u povijesnom biseru, Županijskoj palači u Varaždinu,  kao popratni programa međunarodnog pjesničkog maratona „Poezijom govorim“ povodom obilježavanja Svjetskog dana poezije. Kontinuirano sudjelujem na zajedničkim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji kao i likovnim kolonijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Austriji.

S čime ste trenutno zaokupirani, naravno osim pripreme za velebni događaj?

Članica sam Hrvatskog sabora kulture. Trenutno izlažem sliku “Stanje srca” u tematski selektiranom projektu “Rekvijem za ljepotu” HDLU Istre u Puli koji je i u užoj selekciji radova iste izložbe od 3. travnja gostuje u Umagu. Selektirana su mi dva rada i za sudjelovanje na ovogodišnjoj 16. Profuturi u Poreču.

Možete li nam reći nešto više, o onome što je bio i povod našem razgovoru, o spoju Vaših ljubavi, događaju koji se iščekuje!

U pripremi je samostalna izložba “Pouring duše” u Galeriji Dvora Trakošćan, u odličnoj suradnji sa v.d. ravnateljom gospodinom Ivanom Mravlinčićem, koja će se održati u period 21. travnja do 21. svibnja 2023. godine. Kad sam bila djevojčica, a rekli bi mi riječ dvorac, preda mnom je uvijek bila slika Trakošćana. Trakošćana lijepog i dostojanstvenog, koji mi je i dalje ostao vječni sinonim dvorca i beskrajno me raduje da ću svoja djela moći prezentirati baš tamo. Prilikom svečanog otvorenja izložbe održat će se i pretpremijerna promocija istoimene zbirke poezije, mog prvijenca “Pouring duše”. Tako će se na jednom mjestu i u jednom trenutku konačno spojiti sve moje ljubavi stvaranja –  prema riječi, prema bojama i prema pjesmi. Na samom će otvorenju zapjevati i Župni zbor sv. Marije Magdalene iz Gornjeg Kneginca čija sam i sama članica. Po prvi puta do sada naš zbor nastupa ojačan muškim diijelom postava KUDa Rudolf Rajter iz Ivanca i presretna sam zbog sluha s obje strane za razvijanje zajedničkog projekta te realizaciju spoja kneginečke i kulture mog rodnog, ivanečkog kraja. Valja napomenuti da je Ivanečki Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter osvojio zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture na 55. susretu hrvatskih pjevačkih zborova 2022. godine i još jednom hvala mojim Ivančanima na potpori naročito gospodinu Ivanu Fištreku. Kneginečki zbor pod ravnanjem gospođe Antonije Bobek ove godine obilježava 35 godina djelovanja i ovaj nastup je još jedan sjajan način slavljenja tog divnog jubileja. U glazbenom dijelu imat ćemo priliku čuti i talentiranu violinisticu Martinu Sabljak.

Snježana Novotny - Magla

Kako ste zamislili koncept izložbe?

Što se tiče koncepta izložbe, riječ je o novim slikama nastalim u drugoj polovici 2022. te 2023. godine. Baza je i dalje akrilno prelijevanje na platnu kombinirano sa raznim elementima poput pravog lišća, zlatnih listića, strukturnih pasti, markera, akrilnih sprejeva, epoksidne smole a karakteristično je da u ovoj izložbi modernu umjetnost približavam bajkovitom ambijentu prirodnog okruženja Trakošćana, ljepoti drveća, kore drveta, vode, vatre kao i tradicionalnim elementima poput čipke ugrađenim ili otisnutim na podlogu od strukturne paste koju sam sama pripremala. Definitivno, nešto novo, nešto što do sada nisam radila. Kustosica izložbe je Ana Škriljevečki, mag. hist. Pripremili smo puno zanimljivih detalja i gostiju na otvorenju, ne želim otkriti sve, samo ću reći da će biti i dama u krinolinama i purgara i viteza ivanovaca te ćemo se potruditi spojiti povijest, tradicionalno i suvremenu umjetnost na jedan dobar način. Velika je radost što će mi ovu izložbu otvoriti nadaleko poznati i cijenjen varaždinski Princ od akvarela, Živko Toplak, legenda umjetnosti ovih prostora, a kao i sve izložbe koje sam imala do sada, ovu trakošćansku također dolazi podržati i prigodnim riječima uveličati MataCroata, akademski kipar svjetskog glasa Mate Turić.

I nekoliko rečenica o upravo tiskanoj Vašoj prvoj zbirci pjesama Pouring duše

Zbirka pjesama “Pouring duše” spoj je pjesama na standardu i pjesama napisanih ivanečkim narječjem u kojima ogoljujem svoje ja čak i onda kada bi to većina pjesnika pokušala sakriti od čitatelja, kako je u osvrtu navela urednica i lektorica zbirke Nadica Kolarić, prof.mentor. Grafički urednik zbirke je Željko Kušter koji je uspio izvući spajanjem moja dva likovna rada vrlo živu naslovnicu a pobrinuo se i da ostale slike ukomponirane uz pjesme budu prezentirane u najboljem svjetlu. 

Snježana Novotny (3)

Kakav je osjećaj Vašem likovnom stvaralaštvu dodati i svoju zbirku pesama?

Osjećaj držati u rukama materijalizirane i ukoričene svoje pjesme nakon toliko godina je doslovno neopisiv što će shvatiti jedino onaj koji je doživio isto. Radost. 

Reklo bi se da ste polivalentna umjetnica, hoće li se tako nešto i u budućnosti širiti i zaokruživati Vaš životopis?

Veoma radujem 21. travnja i Trakošćanu gdje ću moći ljubiteljima slike i riječi istovremeno predstaviti slike i pjesme, stvaranja koja uvijek nadahnjuju nova uz veliku zahvalnost svima koji su uz mene na svakom koraku i pružili mi nesebičnu pomoć prilikom ostvarenja ovog sna. U svojoj budućnosti, a koju sam zbog dugog niza teških razdoblja determiniranih ograničenjima koja ponekad nametne nedostatak zdravlja, naučila uzimati dan po dan i doista kao dar a ne kao nešto što se podrazumijeva, želja mi je da i nadalje kad stvaram, uspoređujem svoj rad isključivo sa svojim radom, od prije godinu, dvije, pet, te da kad se tako usporedim, zaključim da sam u proteklom razdoblju nešto novo naučila, izbrusila, otkrila. Bila to nova tehnika, nova forma pjesme, nova podloga za slikanje. Prvenstveni cilj – i dalje nastaviti stvarati slike koje želim gledati na zidovima i uz koje se osjećam ugodno i pisati stihove kojima se ispire duša od svih dvojbi sadašnjosti i rana prošlosti. Ne dosaditi si. U daljoj budućnosti želja mi je stvoriti ciklus slika ogromnih formata oblaka koji me fasciniraju svojom ljepotom, neponovljivošću i raznolikošću – naravno na apstraktni način. Nastaviti pisati pjesme, to je zapravo postao dio mog svakodnevnog rituala, ne više želje nego imperativa i duševne higijene – ništa bez stihova. Raduje me što je jedna od mojih pjesama iz zbirke već u tijeku uglazbljivanja od strane talentiranog glazbenika čiji identitet zasad ostaje tajna a naravno, obznanit ću ga kad ćemo svi imate prilike čuti rezultat. Velika želja mi je jednom napisati roman u kojem ivanečko narječje neće biti predmet podsmijeha nego nešto jako kul, status koji svojoj arhaičnošću i očuvanošću i zaslužuje.

U konačnici želja mi je, bez obzira koliko od planiranog uspijem realizirati, moći si reći da sam na tom putu dala najbolje od sebe, izgorjela ako treba, da je to što sam uložila bilo ono najbolje što sam u danom momentu mogla i znala.

Snježana Novotny (1)

Autori fotografija: J.H., D.H.