Skip to content

Sastanak gradonačelnika i delegacija gradova Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka

Pokrenuta Inicijativa 4 grada

Boris Markuš

Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Marko Filipović, i Ivan Radić, s delegacijama, sastali su se danas u Zagrebu kako bi pokrenuli Inicijativu 4 grada – platformu za suradnju na temama i projektima od zajedničkog interesa na dobrobit građana.

Prve tri teme na kojima će četiri najveća hrvatska grada, ujedno i regionalna središta, razmjenjivati iskustva i međusobno podijeliti primjere dobre prakse su priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija. Cilj je ubrzati procese, rješenja i reforme uz uvažavanje pozitivnih iskustava drugih.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević rekao je kako se radi o temama o kojima se dugo promišljalo. „Uvidjeli smo da naši gradovi na nekim temama imaju bolju suradnju s gradovima u inozemstvu, nego jedni s drugima, što nema smisla. Imamo isti zakonodavni okvir i često nas brinu isti problemi. Četiri smo najveća hrvatska grada i znamo da možemo još bolje upravljati na korist naših građana ako intenzivnije surađujemo“ kazao je gradonačelnik Tomašević i dodao kako će unutar Udruge gradova nastaviti suradnju i sa svim ostalim hrvatskim gradovima.

„Vjerujemo da postoje teme, programi i vrijednosti oko kojih se možemo složiti kako bi bili brži u reformama. Imamo specifične različitosti, ali u većini stvari možemo učiti jedni od drugih. To zapravo već i radimo na bilateralnoj razini, a ovom inicijativom to želimo činiti i multilateralno“, zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak zahvalio je gradonačelniku Tomaševiću na ovoj Inicijativi, pa istaknuo da osim problema koje rješavaju, nastoje razvijati i dodatne vrijednosti svojih gradova, kako bi ih kasnije ponudili ne samo gradovima u Hrvatskoj već i Europi i svijetu.

„Smatramo da smo putem Udruge gradova i ove Inicijative kvalitetni partner Vladi Republike Hrvatske, ali i svim drugim institucijama u pronalaženju rješenja za bolji život naših građana. To nam je zajednički cilj koji nas je spojio i na tome ćemo raditi“, rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, istaknuo je kako je cilj ovog susreta vidjeti što su koji gradovi napravili i tko je u čemu bolji od drugoga, kako bi mogli učiti jedni od drugih, primijeniti to u svojim gradovima te svi zajedno napredovati. „Dogovorili smo i radne skupine i idući sastanak kroz koje ćemo pokušati rješavati određene teme”.

Konkretne teme nadilaze političke boje i ovo je suradnja na dobrobit građana sva četiri grada – složili su se gradonačelnici, najavivši sljedeći sastanak za početak lipnja u Rijeci.