Skip to content

Feministički foto-kružok – javni poziv za sudjelovanje

Najavljujemo događanja u okviru ovogodišnjeg diskurzivno-didaktičkog programa Galerije Spot – susrete u sklopu programa:

Feministički foto-kružok

Rad na istraživanju, izlaganju, promociji i afirmaciji ženske fotografije te autorica koje su se bavile fotografijom i kritikom, kao i edukativni rad u tom području, više je godina, u okviru različitih projekata, dio programa UzF-a. S obzirom da su teorija i kritika u području fotografije, a posebno feministička kritika, minimalno zastupljene u nastavnim planovima humanističkih i umjetničkih studijskih programa, postoji izražena potreba za upoznavanjem publike s autoricama i tekstovima iz ovog područja, ali i za međusobnom razmjenom stavova i znanja na temu ženskog pogleda u fotografiji. S obzirom na uspjeh prvog izdanja programa, nastavljamo s aktivnostima u sklopu čitalačke grupe “Feministički foto-kružok” pod vodstvom likovne kritičarke Tihane Bertek.

Tijekom višemjesečnog trajanja programa, u ukupno sedam susreta, do deset polaznica/ka izabranih putem javnog poziva upoznat će se s teorijskim i kritičkim tekstovima te opusima fotografkinja te raspravljati na temu odabranog materijala. Kurikulum se sastoji od čitanja i rasprave o teorijskim i kritičkim tekstovima o ženama u fotografiji, gledanja dokumentarnih filmova te zajedničkih posjeta fotografskim izložbama radi praćenje suvremene scene i trendova. U svrhu osnaživanja i poticanja kolaborativnosti, sudionicama će biti omogućeno kreiranje kurikuluma za pojedine susrete, odnosno odabir sadržaja o kojem će grupa raspravljati. Krajnji cilj je da grupa postane samoorganizirana i da bude prepoznata kao prostor susreta za osobe koje dijele interes za (feminističku) fotografiju, no format kružoka u galeriji zasad nam omogućuje strukturu i kontinuitet te nudi organizacijsku podršku, ali i mogućnost sudionicama da se aktivno uključe u rad galerije (npr. kroz prijavu vlastitih programa ili pokretanje suradnji) ili portala „Suvremena hrvatska fotografija“ pisanjem autorskih tekstova na ovu temu.

Kružok je namijenjen studentima i studenticama povijesti umjetnosti te srodnih humanističkih disciplina, mladim istraživačima i istraživačicama fotografije, kao i drugoj zainteresiranoj javnosti. Predviđeno trajanje svakog susreta je 90 minuta, a susreti su podijeljeni na teorijski i filmski dio. Filmski dio kružoka uključuje projekcije 3 dokumentarna filma posvećena ženama u fotografiji nakon čega slijedi moderirana rasprava. Susrete će moderirati voditeljica programa, a održavat će se uživo, u Galeriji Spot (Čanićeva ulica 6, Zagreb). Završni susret predviđen je na četvrtom izdanju konferencije Fast Forward: Women in Photography koja će se održati u Zagrebu 16. i 17. studenoga 2023. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti Umjetničkim paviljonom.

Broj polaznica i polaznika je ograničen na 10 osoba. Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje u programu da se s kratkim motivacijskim pismom (ime, prezime, dob, interesi i očekivanja od programa) prijave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije do srijede, 5. travnja 2023.

ROK za prijave: 5. travnja, 2023.

Više o programu:

Ured za fotografiju

Optimized by Optimole