Skip to content

Dualnost likova u crtežima Damira Medvešeka otkriva kompleksnost odnosa i prihvaćanja

Stalna dvojnost, dualnost likova na ovim crtežima ističe kompleksnost odnosa i međusobnog razumijevanja, shvaćanja i prihvaćanja

Miroslav Pelikan

Akademski slikar i glavni slikar zagrebačkoga HNK-a, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, Damir Medvešek, uvijek volim naglasiti, popularniji i poznatiji u inozemstvu, autor kompleksnog djela i dalje marljivo i nadahnuto radi

U posljednje vrijeme redaju se novi ciklusi crteža posvećeni vječnom motivu slikarstva, ženi, aktu žene, koje Medvešek kreira u svojim karakterističnim kombinacijama žene, vladarica, ratnica, ljubavnica, balerina, fascinantno nago tijelo iznimnih gesti i pokreta.

Novi set crteža posvećen je finom i odmjerenom motivu ženskoga akta, prevladava djelomična nagost tijela, likovi su oprezniji, poneki i posve distancirani, udaljeni sa svojim mislima i preokupacijama, tihi.

No i ta pritajena, prigušena erotika, osebujne i magične moći i nadalje je jedan od ključnih elemenata ovoga svijeta nježnih i lijepih crta lica.

Stalna dvojnost, dualnost likova na ovim crtežima ističe kompleksnost odnosa i međusobnog razumijevanja, shvaćanja i prihvaćanja.

Medvešek je sjajni crtač, pravi majstor, likovni velemajstor, umjetnik rijetko snažnog nadahnuća i moći realizacije.