Skip to content

Branitelji i društvo – Škola za život

Njegovanje kulture sjećanja i iskazivanje pijeteta svim žrtvama Domovinskog rata

Boris Markuš

Domovinski rat

Domovinski rat, obrambeni rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske države protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga – ekstremista u Hrvatskoj, Jugoslavenske narodne armije (JNA) te Srbije i Crne Gore. Domovinskomu ratu prethodila je pobuna dijela srpskoga pučanstva u Hrvatskoj, koja je izbila u kolovozu 1990.

Braniteljska populacija nije povlaštena kasta iliti privilegirana skupina. Kod odlaska u obrambeni Domovinski rat, malo tko se pitao što će tim činom domoljublja dobiti, po završetku ratnih događanja. Kao svjedok događaja ili sudionik zbivanje tih godina ne mogu a da ne odreagiram.

 Zar smo svi trebali krenuti put izgnanstva, pa malo šljakice vani, i eto odličnog prihoda za neka bolja vremena. Samo, bi li tada bilo Republike Hrvatske da nije bilo žrtva hrvatskih branitelja. Ljetovanja, zimovanja, ekskurzije iliti putešestvije i dan danas coltnem iz vlastitog džepa, a pritom ne zaboravljam kolike bonuse ostvaruju razni čimbenici, sudionici ili samo nasljednici crvene petokrake. „Boračka penzija” je značila da je njen nositelj riješen većine financijskih briga.

Stoga, minimum je iskazati korektnost prema svim braniteljima, uz dužan pijetet prema svakoj nevinoj žrtvi Domovinskog rata. Mada to bilo i u vidu izvješenog barjaka na mjestu pijeteta i očuvanje tradicije i sjećanja na poginule i umrle. Na dane posebnog domovinskog pijeteta odaje se poštovanje prema svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata. Uz spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu, uobičajeno na jarbolima vijore se državne, županijske i gradske zastave. No, cjelogodišnje uvažavanje i skrb o obilježjima, naša je dužnost. Usprkos i vremenskih nepogoda. Reakcijom mjerodavnih sanacija se uradi po kratkom postupku. Pohvala.

Država skrbi o stradalnicima, između inog, svi koji su ostvarili braniteljski status, mogu se pouzdati kako će po odlasku u mirovinu, kada za to steknu godine staža, moći odabrati radničku ili braniteljsku mirovinu. Mnogi pak uzimaju braniteljsku na osnovu zakona Lijepe naše. Najniža mirovina hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata određuje se od 1. siječnja 2023. u svoti od 339,54 EUR/2.558,25 kn mjesečno.  Jel’ ima takvih koji misle da to nije korektno od strane Domovine! Ovdje su u pitanju naše sestre i braća, roditelji, bake i deke. Domovinski ponos.

Optimized by Optimole