Skip to content

IZABRANO NOVO VODSTVO HRVATSKOGA KATOLIČKOGA LIJEČNIČKOG DRUŠTVA / FOTO

Izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak, dr. med. izabran po drugi put za predsjednika Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD)

Dvorani Margarita Peraica, koja nosi ime po prvoj predsjednici Društva, u subotu 4. ožujka 2023. godine održana je Izborna skupština Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD) na kojoj su izabrani dužnosnici koji će u idućem razdoblju (2023. – 2027.) voditi Društvo

Skupštini je prethodila misa zahvalnica koju je predvodio duhovnik HKLD-a prof. dr. Ivan Bodrožić u Dvorani oca Ante Gabrića u Palmotićevoj, istoj onoj u kojoj je Društvo osnovano 16. veljače 1991. godine.

Nakon pozdravnih riječi dosadašnjega predsjednika HKLD-a prof. Roka Čivljaka i molitve za preminule članove Društva, radnim dijelom Skupštine predsjedalo je Radno predsjedništvo na čelu kojega je bio dr. sc. Ivan Ćelić, nekadašnji tajnik HKLD-a, uz predstavnike podružnica iz Karlovca (dr. Mira Mlinac-Lucijanić), Koprivnice (dr. Marija Sačer), Siska (dr. Marina Lokner) i Šibenika (dr. Željko Perković). 

Predsjednik HKLD-a prof. Čivljak iznio je izvješće o dosadašnjem radu Društva nakon čega su uslijedila izvješća tajnika, rizničara, Nadzornog odbora, Suda časti te predsjednika/predstavnika podružnica i sekcija Društva. Tijekom rasprave je istaknuto kako su se aktivnosti Društva povećale u prethodnom mandatnom razdoblju, usprkos pandemije i djelomične ograničenosti okupljanja i djelovanja. Doduše, aktivnosti HKLD-a u nekim su podružnicama utihnule, ali su nadu u obnovu djelovanja Društva diljem Hrvatske otvorile obnoviteljske skupštine koje su protekle godine održane u nekim sjedištima (Dubrovnik, Karlovac, Koprivnica, Varaždin) kao i osnivanje podružnice u Sisku, jedinom biskupijskom sjedištu u kontinentalnoj Hrvatskoj koje do sada nije imalo podružnicu HKLD-a. Nakon rasprave i prihvaćanja izvješća uslijedio je izborni postupak kojim su izabrana nova tijela Društva, u slijedećem sastavu:

– predsjednik Društva: izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak, dr. med. (Zagreb),
– prvi dopredsjednik: prof. dr. sc. Ivica Grković, dr. med. (Split),
 drugi dopredsjednik: dr. sc. Petar Bilić, dr. med. (Zagreb),
– prvi tajnik Društva: Andrija Miculinić, dr. med. (Zagreb),
 drugi tajnik: Andrea Koščec, mag. pharm. (Zagreb),
– prvi rizničar: Dijana Krišto, dr. med. (Zagreb),
– drugi rizničar: dr. sc. Zita Blažić Potočki, dr. med. dent. (Zagreb),

– regionalni predstavnici:
mr. sc. Andrej Angelini, dr. med. (Pula),
prim. Ivan Barišić, dr. med. (Zagreb),
Danijela De Micheli Vitturi, dr. med. (Split),
doc. dr. sc. Melita Vukšić Polić, dr. med. (Osijek),

– ostali članovi Upravnog odbora:
Jasna Ćurić, mag. pharm. (Zagreb),
prim. dr. sc. Darko Richter, dr. med. (Zagreb),
Marko Skender, dr. med. (Zagreb),
prim. Boris Ujević, dr. med. (Zagreb),
prof. dr. sc. Zora Zakanj, dr. med. (Zagreb).

– članovi Nadzornog odbora:
prof. dr. sc. Marica Miletić Medved, dr. med. (Slavonski Brod),
Ružica Pavić-Kevrić, dr. med. (Zagreb),
prim. Davorka Rosić, dr. med. (Zagreb),
Dražen Sačer, dr. med. (Koprivnica),
prof. dr. sc. Marija Žagar, dr. med. (Zagreb),

– članovi Suda časti:
Renata Glavina, mag. pharm. (Zagreb),
prof. dr. sc. Natalia Kučić, dr. med. (Rijeka),
Mirko Petrošević , dr. med. (Đakovo),
prim. dr. sc. Ružica Šmalcelj, dr. med. (Zagreb),
Mirjana Vrsalović, mag. pharm. (Zagreb).

Izabrani dužnosnici prihvatili su časne uloge u ovom Društvu koje je utemeljeno 1991. godine kao vjerničko društvo u krilu Katoličke Crkve, a okuplja doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre farmacije, magistre medicinske biokemije i druge zdravstvene djelatnike visoke stručne spreme radi promicanja kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti.

Andrija Miculinić, dr. med.
tajnik HKLD

Izvor: hkld.hr