Skip to content

Nova knjiga Medicinske naklade pomaže u usvajanju vještina obiteljskog liječnika

Knjiga Izazovi u praksi obiteljskog liječnika prikazuje raznolikost i kompleksnost prakse, specifične vještine obiteljskog liječnika i holistički pristup pacijentu

Marina Đarmati

Liječnik obiteljske medicine skrbi o pacijentima od najranije životne dobi pa do kraja života. Bolesti i drugi zdravstveni problemi s kojima se susreće u svakodnevnoj praksi mogu biti jednostavni ili vrlo kompleksni, akutni i/ili kronični, blagi, samolimitirajući ili po život ugrožavajući. Susreće se s bolestima svih organa i organskih sustava, a kroz dugotrajnu skrb o pacijentu prati razvoj kroničnih bolesti i njihovih komplikacija.

U knjizi su prikazani primjeri s „velikim“, učestalim kroničnim bolestima kao što su hipertenzija, dijabetes, bolesti srca, degenerativne bolesti lokomotornog sustava i slično, ali i primjeri slučajeva s jednostavnim i/ili „samolimitirajućim“ bolestima, primjerice akutnim infekcijama dišnog sustava. Nekoliko je poglavlja posvećeno pacijentima s nespecifičnim simptomima i početnim oblicima bolesti, gdje je važno znati dobro usmjeriti daljnji dijagnostički i terapijski postupak. Uvršteni su i primjeri s hitnim stanjima koja su, nasreću, rijetka, ali je nužno osposobiti liječnike obiteljske medicine koji su najčešće prvi kontakt za primjerenu intervenciju.

Knjiga je namijenjena kao udžbenik studentima medicine, ali će biti i vrlo praktičan vodič specijalizantima obiteljske medicine i svim liječnicima obiteljske medicine. Također, može poslužiti i specijalizantima i specijalistima drugih medicinskih struka kako bi mogli bolje razumjeti rad obiteljskih liječnika te unaprijedi stručnu komunikaciju i suradnju.

Ova je knjiga kao i prethodna, Smjernice u praksi obiteljskog liječnika, rezultat suradnje Društva nastavnika opće obiteljske medicine i Katedre obiteljske medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Knjigu Izazovi u praksi obiteljskog liječnika možete naručiti preko webshopa ili kupiti u knjižarama Medicinske naklade.

Opseg 592 str.
Težina 1,120 g
Format 17 x 24 cm

Izazovi u praksi obiteljskog liječnika
See also  Povijest Golog otoka