Skip to content

Boje stvarnosti – izvedene likovne intervencije i radionice u Zatvoru u Bjelovaru, Zatvoru u Karlovcu, Zatvoru u Osijeku i Odgojnom zavodu u Turopolju

U svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora umjetnošću u okviru projekta Boje stvarnosti, uspješno su realizirane likovne intervencije i likovne radionice u Zatvoru u Bjelovaru, Zatvoru u Karlovcu, Zatvoru u Osijeku te u Odgojnom zavodu u Turopolju

Melinda Šefčić

U prvom dijelu projektne realizacije aktivirano je osmero umjetnika, članova HDLU, od kojih su Ana Ratković Sobota, Goran Rakić, Jasmina Krajačić, Monika Meglić, Tea Jurišić i Valentina Supanz Marinić, koji su izveli likovne intervencije u prostoru Zatvora u Bjelovaru, Zatvora u Karlovcu i Zatvora u Osijeku, dok su Vida Meić i Krešimir Golubić izveli likovne radionice s participacijom korisnika prostora Zatvor u Karlovcu i maloljetnih korisnika Odgojnog zavoda u Turopolju.

Projekt Boje stvarnosti, uključit će još estetizaciju i umjetničku revitalizaciju Kaznionice u Lepoglavi te rad umjetnika Damira Sobote, Lava Paripovića, Maria Miličića, Nikoline Manojlović Vračar, te Melinde Šefčić.

tijeku je i provođenje Istraživačke komponente projekta koje provode dr.sc. Anita Jandrić Nišević i dr.art. Melinda Šefčić.

Ovo je peti po redu projekt estetizacije kaznenih prostora u Republici Hrvatskoj, a četvrti po redu financiran od strane Ministarstva pravosuđa i uprave što pokazuje usklađenost projekta s ciljevima ministarstva.

Autor projekta: dr.art. Melinda Šefčić

Fotografije: HDLU, Ivo Kosanović i Goran Rakić