Skip to content

XV. Božićna izložba hrvatskih slikara HKLD-a u Zagrebu / ONLINE IZLOŽBA

U Domu hrvatskih katoličkih liječnika, 50-ak metara od Trga bana J. Jelačića u Zagrebu (Praška 6/II, Marićev prolaz), postavljena je XV. Božićna izložba hrvatskih likovnih umjetnika HKLD-a, koja će svečano biti otvorena 21. prosinca 2022. od 19 sati uz prigodni program

Prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, dr. med.
Predsjednica Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” u Zagrebu

(Predgovor u katalogu)

Poštovani umjetnici,

Cijenjeni članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva,

„Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti“(Ps 133,1). Ove riječi psalma 133 lijepo opisuju dugogodišnje druženja članova HKLD-a i likovnih umjetnika i kipara iz cijele Hrvatske. Naše druženje je počelo 18. prosinca 2010. kada je u prostorijama HKLD-a otvorena prva Božićna izložba s dijelima 27 hrvatskih slikara. U našem prostoru u zagrebačkoj Praškoj nastavili smo se družiti 2011.  i 2014. godine. 2015. g. smo zajedno hodočastili u Vukovar. Od 2017. g. redovito imamo u rujnu likovnu koloniju na kojoj nastaju dijela koja potom izlažemo na našoj Božićnoj izložbi koju svečano otvaramo svake godine uoči Božića. Te likovne kolonije su bile divna prilika da upoznamo različite dijelove Lijepe naše. Tako je 2017. g. bila likovna kolonija u Saborskom, 2018. na jezeru Sabljaci u Ogulinu, 2019. u Baskim Oštarijama i Karlobagu, 2020. u Dubrancu u Vukomeričkim Goricama, 2021. u Sošicama i ove godine 10. rujna u Rakovici, na čemu posebno zahvaljujemo lokalnoj organizatorici i slikarici gđi. Mirjani Modrušan. Hvala i svim umjetnicima koji su sudjelovali na ovogodišnjoj likovnoj koloniji (njih 38) i tom prigodom donirali 51 umjetničko djelo koja će biti izložena na ovogodišnjoj Božićnoj izložbi HKLD-a.  

Na likovnim kolonijama naši su umjetnici marljivo stvarali svoja vrijedna dijela kojima su nas trajno podsjećali na ljepotu u svijetu. Svaki puta smo bili ljubazno dočekani od lokalnih domaćina i tamošnjih župnika te smo svjedoci njihove gostoljubivosti i dobrote. Zahvaljujući našem duhovniku izv. prof. dr. sc. fra. Draženku Tomiću na svakoj likovnoj koloniji imali smo misu i duhovni nagovor. Hvala mu za to! Posebna hvala magistru Stjepanu Katiću koji je glavni organizator kako likovnih kolonija tako i božićnih izložbi HKLD-a i koji već više od 10 godina neumorno okuplja svoje prijatelje umjetnike iz cijele Hrvatske na našim druženjima.

Tako su iz godine u godinu naša druženja, naše likovne kolonije i naše božićne izložbe postali doista mjesto susreta umjetnika i liječnika, farmaceuta, stomatologa, medicinskih biokemičara i naših medicinskih sestara, članica Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara koje nam se redovito pridruže na našim druženjima. Svima hvala! Vjerujem da smo nakon svakog takvog druženja postali barem malo bolji ili smo barem to poželjeli biti. A to i jeste smisao naših susreta. Kroz rad, suradnju i susrete jednih s drugima otkrivati i promicati istinu, ljepotu i dobrotu u ovome svijetu. Neka nas na tom putu prati Božji blagoslov po zagovoru Svete Nazaretske Obitelji!

Svima čestit Božić i blagoslovljena 2023. godina!

U Zagrebu, na spomendan sv. Lucije 13. prosinca 2022.

Pogledajte KATALOG izložbe!

Izlažu: Božidar Škofač, Zorica Majnarić, Julijana Raič, Nedeljko Tintor, Ivana Režek, Robert Hinkelman, Ana Cerovski, Anđelko Brkić, Darko Polančec, Dragutin Perički Piki, Draženka Kolar Dada, Dubravka Mijatović, Dubravka Pegan, Jadranka Pausić, Kristinka Klarić, Ljilja Petković, Ljiljana Smontara, Ljubomir Radovančević, Marija Barun, Marija Stipan, Marija Vuković, Marijan Stepić, Marijana Šatrak, Mata Croata, Milan Stunja , Mirjana Modrušan, Nevenka Vlašić, Renata Katić, Sanja Bartolin, Sanja Kozlica, Slađana Milićević, Snježana Šebalj, Stjepan Katić, Vesna Martinjak Marti, Višnja Peter, Zlatko Tušek, Željko Zima, Karmen Šuvak

Pogledajte XV. Božićnu ONLINE izložbu HKLD-a :

Pogledajte iz životopisa autora:

BOŽIDAR ŠKOFAČ – Već sam se pomirio. Rekao sam, Bože, radi od mene što hoćeš. A onda sam čuo taj glas…, – to su bile misli jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara iz Letovanića i vlasnika etno muzeja kada je u velikom potresu završio ispod urušene crkve u Žažini kod Siska.

ZORICA MAJNARIĆ dr. vet. med., radni vijek provela u Križevcima, rođena i djetinjstvo provela u Gorici Miholečkoj, živi i stvara u Križevcima. Polazila je nekoliko tečajeva slikanja pod vodstvom prof. Z. Homena. Slikarstvo Zorice izrazito je koloristično, a najradije odabire tehnike ulja na platnu i akvarel. Sižei su realistični, gradske vedute, krajolici, mrtva priroda, posebno cvijeće. Članica je Križevačkog likovnog kruga.

JULIJANA RAIČ, rođena u Mostaru, gdje se školovala i završila za magistricu likovnih umjetnosti u edukaciji na Univerzitetu „Dž. Bijedić“. Sudjeluje na različitim projektima i dobitnica više priznanja i nagrada. Aktivno sudjeluje na likovnim kolonijama. Jedno od njenih dijela upravo je nastalo na likovnoj koloniji u Rakovici „Majka s djetetom“, akril/ugljen/platno. Danas živi u Zagrebu i radi kao učiteljica likovne kulture.

See also  Božidar Rašica (1912. - 1992.)

RENATA KATIĆ, rođena u Bjelovaru, rano djetinjstvo provela u Donjim Mostima. Mlada se udala, od tada živi i stvara u Poljančanima s obitelji na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Slikanjem se intenzivno bavi više od deset godina. Najradije slika portrete, pejzaže i mrtvu prirodu. Redovito je polazila tečajeve slikanja pod vodstvom prof. Z. Homena, upoznata je sa svim slikarskim tehnikama. Aktivna je članica Križevačkog likovnog kruga.

NEDELJKO TINTOR, doajen hrvatskog slikarstva, rođen u Koreničanima kraj Daruvara. Pedagošku akademiju kod prof. Mladena Veže i Akademiju likovnih umjetnosti u slikarskoj klasi prof. Raula Goldoruja završio je u Zagrebu. Kao stipendist francuske vlade pohađa ECOLE DES BEAUX-ARTS (atelje prof. Gustava Singiera) uz predavanje PARIS I (dio Sorbone) ARTS PLASTIQUES… O njegovom slikarstvu objavljena je monografija. Živi u Zagrebu.

IVANA REŽEK završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer Grafički dizajn. Poznatija u inozemstvu nego kod kuće, koristi sve likovne tehnike kako bi izrazila ono što osjeća i razmišlja i vjerno nam prenijela iz dubine svoje duše. Izlagala na brojnim samostalnim izložbama. Bavi se slikarstvom, ilustracijom i organizacijom izložbi. Živi u Zagrebu.

ROBERT HINKELMAN, rođen u Siraču kod Daruvara. Po struci dipl. ing. arhitekture, a u slikarstvu i kiparstvu je više od 40 godina. Izlagao na više samostalnih kiparskih i slikarskih izložbi, redovito sudjeluje na humanitarnim aukcijama s različitim motivima i likovnim humanitarnim kolonijama. Dugogodišnji je glazbenik. Živi u Zagrebu.

ANA CEROVSKI, slikanjem se počela baviti u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb u klasi profesora D. Lepeja. Izlagala je samostalno i grupno te sudjelovala u radu mnogih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu, posebno onih humanitarnog značaja. Živi i radi u Zagrebu.

ANĐELKO BRKIĆ strojarski tehničar koji uživa u likovnom stvaralaštvu. Slikarstvom se bavi deset godina, radovi su većinom u tehnici ulja i akrila, a najčešći motivi su mrtve prirode i ljudski lik. Imao osam samostalnih izložbi. Dobitnik nagrade Hrvatskog sabora kulture za najuspješnije likovno djelo 2022. godine. Živi i stvara u Koprivnici.

DARKO POLANČEC, rođen je u Zagrebu, završio Školu primijenjene umjetnosti i tehnički (Arhitektonski) fakultet u Zagrebu. Po profesiji je grafički dizajner, scenograf na crtanom filmu, ilustrator i slikar. Trenutačno ima status slobodne profesije. Živi i kreativno djeluje u Zagrebu, naselju Malešnica.

DRAGUTIN PERIČKI PIKI, samouki je slikar, rođen u Zaprešiću i živi u Zaprešiću. Prvu skupnu izložbu imao je u Zaprešiću u organizaciji KUD-a “Ilija Gregorić”. U svom radu uspješno koristi razne slikarske podloge kao što su staklo, karton, platno, lesonit i staklene boce, a trenutno istražuje i neke posve originalne tehnike.

DRAŽENKA KOLAR DADA, članica je KUD-a Podravka. Interes za slikanje Draženka posjeduje oduvijek, dok intenzivnije slika od 2009. godine. Završila je školu crtanja i slikanja Likovnog kluba „Paleta“ u Koprivnici. Najviše izlaže ulja na platnu na grupnim izložbama Likovne sekcije Podravka 72. Bavi se i keramikom, mesingom, rukotvorinama i aranžiranjem. Živi na relaciji Koprivnica – Zagreb.

DUBRAVKA MIJATOVIĆ, rođena u Slavonskom Brodu, studirala ekonomiju i živi u Zagrebu. Isprobala razne tehnike: tiffany staklo, keramiku, ulje i radove u tehnikama akrila na papiru i mixmedije. Sudjelovala je na mnogim domaćim i međunarodnim žiriranim izložbama i kolonijama. Nježnost i emotivnost kojom zrače Dubravkine slikarske kompozicije izazvat će u promatraču visoki stupanj emotivne identifikacije.

DUBRAVKA PEGAN, završila je kemiju na PMF-u u Zagrebu. Dvadeset godina aktivno slika različitim slikarskim tehnikama, nakon završenih tečajeva obrade i oblikovanja keramike i nakita kod akademskog slikara Misirlića te slikarstva kod profesora Forenbachera. Živi u Zagrebu.

JADRANKA PAUSIĆ, rođena u Bjelovaru. Srednju pedagošku školu završava u