Skip to content

Prijenos dobrote – održana humanitarna aukcija umjetnina ‘Ivo Košir’ u Zaprešiću

Humanitarna aukcija umjetnina ‘Ivo Košir’ mali je prijenos dobrote zahvaljujući kojem je jučer prikupljeno 50 tisuća kuna za Udrugu Ivančica

Zahvaljujemo svim umjetnicima na doniranim djelima, kao i kupcima koji su sudjelovanjem u ovoj tradicionalnoj manifestaciji umjetničko-humanitarnog karaktera dobili dvostruko zadovoljstvo jer uz kupljenu sliku znaju da je novac koji su dali za nju došao u ruke potrebitima. Iz Kluba Zapreščana pozvali su sve da nastave tim putem dijeljenja, jer ljubav se samo dijeleći umnaža!

Sedamnaesta zaprešićka humanitarna aukcija umjetnina ’Ivo Košir’ održana je u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine u predivnoj Vršilnici na Jelačićevim Novim dvorima. Organizator humanitarne aukcije je Klub Zapreščana, suorganizator Turistička zajednica grada Zaprešića, a pod pokroviteljstvom Grada Zaprešića. Djela su nastala na 13. zaprešićkoj likovnoj koloniji “Matija Skurjeni”, koja je održana 13. lipnja 2022. godine na prostorima Sportskog ribolovnog društva “Šaran” Zaprešić, uz jezero Zajarki i donacijama umjetnika zaprešićkog kraja.

Pozdravni i zahvalni govor održao je Tomislav Bezuh, predsjednik Kluba Zapreščana. Aukciju iznenađenja vodio je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, uz prisutnost Matije Teura, predsjednika Gradskog vijeća Grada Zaprešića.

Aukciju su, kao i uvijek uspješno vodili, uz stručni žiri koji je sve pratio i bilježio, Gordana Kuš Gašparić i Gordan Lopac – Medo.

Pogledajte KATALOG 17. humanitarne aukcije umjetnina OVDJE!

Trideset dva djela su ponuđena na aukciji te diptih zaprešićke slikarice Davorke Borić, kao aukcija iznenađenja. Uz prikupljenih 50 tisuća kuna za Udrugu Ivančica, čiji je glazbeni sastav oduševio prisutne, slika kneginečke slikarice Brigite Vitez, s lovačkim motivom, postigla je najviši iznos ovogodišnje aukcije.

Pogledajte galeriju fotografija autora: Klub Zapreščana, Grad Zaprešić, Hana Babić

Pogledajte životopise likovnih umjetnika:

01 SLAVKO BLAŽANOVIĆ, JEDRENJACI, AKRIL/PLATNO, 50X70

Slavko Blažanović, zaprešićki slikar rođen u Bosanskom Šamcu, diplomirao je na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu. Slikarstvom se bavi dulje vrijeme. Imao više samostalnih i skupnih izložbi. Sudjelovao na mnogim humanitarnim aukcijama, a redovito sudjeluje na ovoj zaprešićkoj humanitarnoj aukciji.

02 MILAN STUNJA, ZAPREŠIĆKI KRAJOLIK, ULJE/PLATNO, 60X60

Milan Stunja do sada je darovao oko 400 slika u humanitarne svrhe, a njegova brojna djela se nalaze u privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Slika u raznim tehnikama, no najviše, u njemu najdražoj, ulje na platnu ali i akrilu, akvarelu, pastelu te kombiniranoj tehnici. Najčešći motivi su mu krajolici.

03 MARTINA ZLAČKI BAĆA, LJUBAV, AKRIL/PLATNO, 54X60

Martina je Zapreščanka, koristi različite likovne tehnike izražavanja, a najčešće akril na platnu. Radi u izdavačkoj djelatnosti, a sudjelovala je na više skupnih izložbi umjetnika zaprešićkog kraja.

04 JOSIP BOČKI, POGLED, AKRIL/PLATNO, 80X60

Josip Bočki sa svojim radom „Pogled“ prvi put sudjeluje na zaprešićkoj humanitarnoj aukciji.

05 NEVENKA VLAŠIĆ, CRVENO, AKRIL/PLATNO, 50X70

Nevenka Vlašić, rođena u Ivancu, osnovnu i srednju ekonomsku školu završila u Zagrebu. Slika od 1990. godine. Slikarstvo i kiparstvo usavršavala na Rokovom Perivoju, AGORI i Pučkom otvorenom učilištu uz akademske slikare. Znatiželja je vodila da isproba sve likovne tehnike; ulje, akvarel na svili i akrilik. Ostvarila 20 samostalnih i više skupnih izložbi. Prošle godine izradila četiri slike, a ove godine dvije slike za humanitarnu aukciju „Ivo Košir“.

06 VIŠNJA PETER, DUBROVNIK, AKRIL/PLATNO, 50X70

Rođena, živi i radi u Zagrebu, a posebnu inspiraciju pronalazi u Mandrama na otoku Pagu. Svojim stvaralaštvom posvetila je tri različita ciklusa: „Zagrebačke vedute“, „Paški motivi“ i „Poezija slikarstva“.

07 KREŠO VLAHOVIĆ, IMPRESIJA, PASTEL/PAPIR, 42X55

Krešo Vlahović Riči rođen je kasnih pedesetih godina prošlog stoljeća u Zaprešiću, gdje i danas živi. U idiličnom dobu njegovog djetinjstva, kada je črno-bijeli televizor s jednim programom bio pravo čudo, a kruh i mast su u selu bili puno finiji nego doma, igrao se sa svojim klincima iz ulice u Podrakitnici igre koje su današnjoj internetskoj djeci nezamislive. Najvažnija u životu mu je njegova obitelj. Strastveni je rocker i tvorac čudesnih pastela. Dvije slike izradio za naše sugrađane.

08 STJEPAN KATIĆ, ROŽICE, AKRIL/PREPARIRANA STIRODUR PLOČA, 65X120X5

Stjepan Katić, zaprešićki slikar, ove 2022. godine dobio priznanje Paletu grada Zaprešića te izradio mega sliku 1000 ruža, tehnike akrila na platnu, visine 1,6 metara i dužine 75 metara.

09 NIKO ANČIĆ, JUTRO NA OTOKU, AKRIL/PLATNO, 50X60

Niko Ančić rođen 1948. godine u Trpnju na Pelješcu. Školovao se u Splitu i Zagrebu. Svoje likovno obrazovanje upotpunjuje na studijskim boravcima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj. Izlagao je na 50 samostalnih i brojnim skupnim izložbama. Zapreščan s dvije likovne monografije.

10 MATE TURIĆ / MATA CROATA, JEDRENJAK, SKULPTURA/KAMEN, 43CM

Mata CROata tri puta zaredom izlaže na prestižnom Pariškom salonu. Rođen u Zagrebu, u Širokom Brijegu završio Akademiju likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo. Najpoznatiji hrvatski kipar mlađe generacije. Poznat i izvan Hrvatske po svojim kamenim skulpturama i to s 35 godine i više od 50 samostalnih izložbi. Živi i radi u Vrbovcu.

11 JADRANKO LOPATIĆ, MRVICE U RUCI, SKULPTURA/DRVO, 72X10X17

Jadranko Lopatić rođen je u zaprešićkom rodilištu 1964. godine. Završio je osnovnu školu I. B. Mažuranić u Laduču i Prigorju Brdovečkom, Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, odjel keramike, i Akademiju likovnih umjetnosti, također u Zagrebu, odsjek kiparstvo. Dugi niz godina radio u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića kao učitelj, a sada je voditelj tehničkih aktivnosti u Zaprešićkoj zajednici tehničke kulture, odnosno Foto kino video klubu Zaprešić.

12 JANICA ŠTERC, ZAHVALA, AKVAREL/PAPIR, 65,5X45

Janica Šterc završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, Odsjek grafički dizajn, u klasi prof. Zdenka Gradiša, a potom Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Izlaže od 1982. godine zapažena likovna ostvarenja u različitim tehnikama: ulje na platnu, akvarel, ugljen, tuš, gvaš i pastela. Do sada je imala 90 izložbi slika od kojih 40 samostalnih. Njezine pjesme i likovni radovi međusobno se isprepliću.

13 ZORICA MAJNARIĆ, USAMLJENA, ULJE/PLATNO, 70X50

Zorica Majnarić doktorica veterine, radni vijek provela u Križevcima, rođena i djetinjstvo provela u Gorici Miholečkoj, živi i stvara u Križevcima. Polazila je nekoliko tečajeva slikanja pod vodstvom prof. Zorana Homena. Slikarstvo Zorice izrazito je koloristično, a najradije odabire tehnike ulja na platnu i akvarel. Sižei su realistični, gradske vedute, krajolici, mrtva priroda, posebno cvijeće. Članica je Križevačkog likovnog kruga.

14 DRAGUTIN PERIČKI PIKI, ZOV DIVLJINE, ULJE/PLATNO, 100X70

Dragutin Perički Piki, Zapreščan, rođen u Zaprešiću i živi u Zaprešiću. Prvu skupnu izložbu imao je u Zaprešiću u organizaciji KUD-a “Ilija Gregorić”. Samouki je slikar. U svom radu uspješno koristi razne slikarske podloge kao što su staklo, karton, platno, lesonit i staklene boce, a trenutno istražuje i neke posve originalne tehnike. Redoviti sudionik ove humanitarne akcije za pomoć našim sugrađanima.

15 HANA BABIĆ, CRVENA REFLEKSIJA, AKRIL/PLATNO, 50X70

Hana Babić, članica Likovne udruge Kula Kneginec, prvi put sudjeluje na zaprešićkoj likovnoj koloniji „Matija Skurjeni“ i humanitarnoj aukciji „Ivo Košir“

16 SNJEŽANA ŠEBALJ, MJESEC, AKRIL/PLATNO, 70X50

Snježana Šebalj rođena u Sarajevu. Slikarstvom se bavi niz godina. Članica ULS-a, Akademije-Art i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Svoju prvu samostalnu izložbu imala je 2009. godine u Galeriji Sunce pod nazivom „Dvoje je ljubav“. Izlagala na skupnim izložbama; izložbe minijatura, godišnje izložbe ULS-a, radionicama rakua i likovnim kolonijama URIHO-a i Kluba Zaprešićana. Živi u Zaprešiću.

17 LARISA KRALJ, MIRIS JORGOVANA, ULJE/PLATNO, 70X50

Zaprešićka slikarica Larisa Kralj svoje radove počela je izlagati 1988. godine, a u Hrvatskoj od 1997. Privatnu školu završila je kod akademske slikarice Ivanchenko A.V. u Sankt–Petersburgu i tečaj kod profesora Ante Šramadeia. Samostalno je izlagala dvadesetak puta te na brojnim skupnim izložbama.

18 DRAGO JANČIĆ, BOJE, ULJE/PLATNO, 67X47

Drago Jančić rođen je 1937. u Prigorju Brdovečkom. U Zagrebu je završio učiteljsku školu i diplomirao likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu kod profesora Mladena Veže i Josipa Poljana. Radio kao nastavnik likovne kulture u OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u Prigorju Brdovečkom. Likovnim intervencijama u radu s učenicima oplemenjuje prostore OŠ Antuna Kovačića u Mariji Gorici, OŠ Ivane Brlić- Mažuranić u Prigorju Brdovečkom i u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću. Autor idejnog rješenja spomenika Hrvatskim domobranima poginulima u Drugom svjetskom ratu i žrtvama poraća u Zaprešiću. Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti i Hrvatski biografski leksikon.

19 JANICA ŠTERC, BIJELE RUŽE, AKRIL/PAPIR, 44X58

Vidjeti životopis pod rednim brojem 12

20 SANJA KOZLICA, OTOK I MALO ŽUTO SUNCE, AKRIL/KERAMIKA/PLATNO, 50X50

Sanja Kozlica je slikarica, ali i plodna zagrebačka književnica i pjesnikinja:

Da nisam Čovjek, bila bih samo riječ ili boja razmazana po platnu,

bila bih trajno zapisana, naslikana, nacrtana…

Bila bih samo pjesma ili samo kap tinte nekog starog pjesnika, boema,

riječ dovoljno jaka i slatka da obuzme maštu i rastvori pukotinu raju…

21 ANA CEROVSKI, CRVENO DRVO, AKRIL/KOMBINIRANO/PLATNO, 50X70

Ana Cerovski, slikanjem se počela baviti u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb u klasi profesora Dubravka Lepeja. Izlagala je samostalno i grupno te sudjelovala u radu mnogih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu, posebno onih humanitarnog značaja. Živi i radi u Zagrebu.

22 NEVENKA VLAŠIĆ, SAN, AKRIL/PLATNO, 60X80

Vidjeti životopis pod rednim brojem 05

23 MIRJANA MODRUŠAN, JEDRA ŽIVOTA, ULJE/PLATNA, 50X50

„Svaki život piše neku svoju priču, samo je do nas kako ćemo je prenijeti na naše platno života, a ja ju nekako ispisujem na platno ljepotom koja je oko nas. Nastojim da moje slike budu optimistične i vedre – jer to sam ja“, kaže Mirjana Modrušan rođena u Varaždinu. Slika akrilom i uljem na platnu, a samostalno izlaže od 2013. godine

24 SNJEŽANA NOVOTNY, VRELINA PLAMENA, AKRIL/PLATNO, 80X60

Snježana Novotny, magistra ekonomije, rođena u Varaždinu, odrasla u Ivancu. Sudjeluje na brojnim likovnim kolonijama i zajedničkim izložbama. Nakon prve samostalne izložbe naziva Subotnji zagrljaj nastavlja s nizom samostalnih izložbi. Živi u Gornjem Knegincu.

25 KREŠO VLAHOVIĆ, NAŠ BAGER, PASTEL/PAPIR, 44X52

Vidjeti životopis pod rednim brojem 07

26 ŽELJKO KARAULA, CVJETNA, ULJE/PLATNO, 70X50

Željko Karaula, zaprešićki akademski slikar-grafičar rođen je u Prispu kod Livna, diplomirao na ALU u Zagrebu. Pored slikarstva bavi se dizajnom i kiparstvom. Skulpture mu se nalaze na javnim mjestima: Žena robijašica za Hrvatsku i Korpus Krista na Domovinskom križu u Požegi te Kapela Male gospe. Redovit je na zaprešićkim humanitarnim likovnim aukcijama i kolonijama.

27 SANJA KOZLICA, PLES U ZLATNIM HALJINAMA, AKRIL/PLATNO, 50X60

Vidjeti životopis pod rednim brojem 20

28 MARIJANA ŠATRAK, CVJETNA RAPSODIJA, AKRIL/PLATNO, 70X50

Marijana Šatrak predsjednica je Križevačkog likovnog kruga, aktivno sudjelovala na više od 100 humanitarnih likovnih kolonija diljem Hrvatske i šire te petnaestak skupnih izložbi. Organizira tečajeve, radionice i likovne kolonije. Dopisnica je prestižnog portala za kulturu u Hrvatskoj Akademija Art. Voli slikarske tehnike akril i ulje na platnu, a nedavno je ilustrirala knjigu “Marta i Ivek” križevačkog književnika Josipa Petrlića Pjera u tehnici lavirani tuš. Imala 2 samostalne izložbe. Preferira motive mrtve prirode, prigorske i podravske pejzaže.

29 VESNA TURKOVIĆ, MORE, AKRIL/PLATNO, 60X50

Vesna Turković sa svojim radom „More“ prvi put sudjeluje na zaprešićkoj humanitarnoj aukciji „Ivo Košir“.

30 TANJA PONGRAC, MALO JEZERO, ULJE/PLATNO, 50X50

Tanja Vujanić Pongrac rođena u Zagrebu, cijelo svoje obrazovanje bavi se slikarstvom te se njime nastavlja baviti i dalje u životu. Odabire pejzaž kao likovnu temu slikanu tehnikom ulja na platnu gdje može izraziti sebe vođena impresionizmom kojeg smatra jednim od najljepših slikarskih razdoblja.

31 SNJEŽANA ŠEBALJ, KAMEN NA KAMEN, AKRIL/PLATNO, 60X80

Vidjeti životopis pod rednim brojem 16

32 BRIGITA VITEZ, LOVAČKI MOTIV, AKRIL/PLATNO, 50X60

Brigita Vitez slikarica je i predsjednica Likovne udruge Kula Kneginec s kojom zaprešićki likovni umjetnici imaju dugogodišnju uspješnu suradnju.

33 AUKCIJA IZNENAĐENJA