Skip to content

Izložba Zorana Kakše posvećena Nikoli Albanežeu / FOTO

Otvorena samostalna izložba Zorana Kakše u Zagrebu – umjetnik je izložbu posvetio dragom prijatelju i kustosu Nikoli Albanežeu koji nas je prerano napustio

Sonja Švec Španjol

Sinoć je svečano otvorena samostalna izložba „Sleeping memories“ akademskog umjetnika Zorana Kakše u Galeriji Idealni grad. Umjetnik se predstavio recentnim ciklusom radova izvedenih na intimnim formatima platna, ali i školskih naslona koje koristi kao podlogu za slojevite radove nastale u kombiniranoj tehnici putem kojih bilježi vlastita sjećanja

Na otvorenju je ravnateljica Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad Tea Bilić pozdravila sve prisutne te izrazila zadovoljstvo što u galeriji Idealni grad predstavljaju ovako zanimljivu, jedinstvenu i kvalitetnu izložbu, stručni suradnik Vedran Markulin predstavio je biografiju umjetnika Zorana Kakše dok je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula kako ciklus “Sleeping memories” predstavlja autorov povratak samome sebi tj. jedan dubok i misaon proces. Zoran Kakša ga intuitivno bilježi na manjim, intimnijim formatima. Oni nisu glasni, oni ne privlače pozornost na prvu, već suptilno pozivaju promatrača da im se približi i odvoji vrijeme za pomno upoznavanje sadržaja zabilježenih, interpretiranih i s ukazanim povjerenjem podijeljenih trenutaka iz bogatog, predanog i posvećenog života autora sa svim svojim usponima i padovima, ali i lekcijama – kako osobno usvojenim tako i nesebično prenesenim na buduće generacije. Na kraju se umjetnik Zoran Kakša zahvalio svima na dolasku te istaknuo je kako ovaj ciklus posvetio dragom prijatelju i kustosu Nikoli Albanežeu koji nas je prerano napustio početkom ove godine te koji je od samih početaka kvalitetno pratio i predstavljao Zoranov rad i kontinuirano ga poticao na daljnje stvaralaštvo. Nakon službenog otvorenja, posjetitelji su u ugodnoj atmosferi detaljno razgledali izložbu.

Izložba ostaje otvorena do 25. studenog 2022. i može se pogledati u radno vrijeme galerije od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati.

O autoru:

Zoran Kakša rođen je u Zagrebu 12. svibnja 1974. godine. Završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 1993. godine, grafički odjel kod prof. M. Poljana. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 2002. godine, na Nastavničkom odsjeku (grafika) u klasi prof. I. Šiška. Radio kao profesor likovne kulture u Samoboru te kao suradnik restaurator Hrvatskog restauratorskog zavoda na oltarima samostana Sv. Leonarda u Kotarima /Žumberak, na Pulskom poliptihu iz crkve Sv. Franje/ Pula te Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Radio u “Umjetničkom staklarskom atelieru Staklić” gdje je naučio obradu stakla te izradu vitraja. Radi kao profesor likovne kulture u OŠ Matka Laginje u Zagrebu. Imao 15 samostalnih i 114 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.

mala retrospektiva
Dnevnici s imaginarnih putovaja Bojana Doleneca
Kreirajući niz svojih sjećanja s imaginarnih putovanja, Dolenec nezadrživo putu...15th Aug 2022
Najava otvorenja 1st ZAGREB BLACK FRIDAY ART WALK
ART WALK, zanimljivo umjetničko i kreativno događanje samostalno je osmislila i...21st Nov 2022
Otapanje - otvorena izložba Klasje Habjan u Galeriji Kranjčar / FOTO
Lakoća iskazivanja i jezgrovitost proizlaze iz osobnih opservacija, u bezbrižno...08th Sep 2022