Skip to content

Inovativan alat u Beču izračunava koliku korist donosi ozelenjavanje

Zelenilo je postalo neizostavan dio gradova s visokom kvalitetom života, a sa sobom nosi brojne prednosti od kojih ljudi svakodnevno profitiraju. Osim što uljepšava izgled grada, ono smanjuje prašinu i zagađenje te proizvodi kisik

Matea Čuljak

Također snižava temperaturu i pruža hlad ljeti, a tijekom kišnih razdoblja zadržava vodu i rasterećuje kanalizacijski sustav grada. Zelenilo poboljšava i kvalitetu zraka, a samim time i kvalitetu života građana. No projekti ozelenjavanja donose i uštede troškova. Zahvaljujući novom softveru „Greenvaluation” u glavnom gradu Austrije može se izračunati koliku korist donose pojedine mjere ozelenjavanja i koliko je novca pritom ušteđeno, a može pomoći i pri planiranju budućih zelenih projekata.

Softver se temelji na tehnologiji koja analizira podatke o zelenim projektima kao što su ozelenjene fasade i krovovi, stabla, parkovi i slično kao i njihov učinak na mikroklimu u određenom području. U inovativnom sustavu u analizu se kontinuirano uključuju meteorološki podaci u stvarnom vremenu, stoga se mogu precizno utvrditi i prikazati konkretne uštede troškova u određenom vremenskom razdoblju. Korisnici alata, primjerice, imaju uvid i u razlike između kišnih mjeseci i vrućih razdoblja. Softver uzima u obzir pokazatelje kao što su proizvodnja kisika, apsorpcija ugljikovog dioksida i zračenja, zadržavanje vode, kapacitet hlađenja i udio zelenih površina.

Ova je metoda razvijena na temelju stvarnih studija slučaja i višestruko je testirana. Tako je, na primjer, alat izračunao da je održivi i ozelenjeni butik-hotel Stadthalle u 15. bečkom okrugu u godinu dana uštedio 2.000 eura za troškove hlađenja zgrade, a istovremeno je zadržao 488.500 litara kišnice.

„Greenvaluation“ proizašao je iz istraživačkog projekta provedenog u sklopu programa „Grad budućnosti“ Austrijske agencije za promicanje istraživanja (FFG). Nakon uspješnog završetka projekta ovu inovativnu tehnologiju mogu koristiti gradske uprave i vlasnici zgrada.

Ozelenjavanje ima brojne prednosti © MA 22_Salama Iman (1)