Skip to content

DODJELOM NAGRADE ISKRA ZAVRŠILO ČETVRTO IZDANJE DA2 FILM FESTIVALA

Međunarodni interdisciplinarni žiri DA2 Film Festivala najinspirativnijim filmom proglasio je „Gradeći Bastilju“ redatelja Leifa Kaldora, a posebna priznanja dodijeljena su filmovima “Maija Isola – Majstorica boje i oblika” Leena Kilpeläinen i “Quant” redateljice Sadie Frost

Ana Petričić Gojanović

Projekcijama filmova “Umijeće šutnje” o životu Marcela Marceaua i “Quant” o predvodnici stilske revolucije 60-ih i 70-ih godina Mary Quant u subotu je u zagrebačkoj Uraniji završio četvrti DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival.

U pet dana trajanja ovog festivala koji slavi umjetnost, arhitekturu i dizajn u svim njihovim formama posjetitelji su imali priliku pogledati devet izvanrednih filmskih ostvarenja, od intrigantnih i vrlo dinamičnih do poetičnih i inspirativnih. Nadahnuli su nas vizionari poput velikog književnika Davida Grossmana ili dizajnera i arhitekta Arnea Jacobsena, zaintrigirale moćne žene Maija Isola, i Mary Quant, približili smo se nevjerojatnoj životnoj filozofiji Richarda Leplastriera jednog od najpoznatijih svjetskih arhitekata. Gledati filmove o gradnji pariške opere Bastilja i iznenađujuć dokumentarac o Leonardu da Vinciju, koji preispituje autentičnost njegovog djela i beskrupuloznost tržišta umjetnina, bilo je kao gledati najuzbudljiviji triler, a film „Važno je zvati se arhitektom” trebao bi u sklopu svoje naobrazbe pogledati svaki mladi student arhitekture.

Članovi žirija ovogodišnjeg izdanja DA2 Film Festivala, danska redateljica Lene Borch Hensen, arhitekt Maroje Mrduljaš i umjetnik Ivan Marušić Klif, nagradom ISKRA za najinspirativniji film nagradili su  «Gradeći Bastilju» redatelja Leifa KaldoraFilm je to, kako nam je otkrio interdisciplinarni žiri, koji otkriva intrigantnu priču Carlosa Otta, tada gotovo nepoznatog kanadskog arhitekta, koji je pobijedio na prestižnom međunarodnom natječaju za izgradnju pariške opere Bastilja, uvrštene među u Mitterandove “Grand Travaux” projekte koji su promijenili lice Pariza tijekom 1980-ih. Ovaj uzbudljiv film djeluje gotovo kao politički triler, objašnjavajući zamršene i često sukobljene vizije o mjestu kulture  najviše simboličke vrijednosti. Inteligentna naracija kombinira više dobro iznesenih intervjua, uključujući one sa samim arhitektom i bogatu arhivsku građu, u svom obrazloženju naveo je ovogodišnji žiri.

Leif Kaldor, redatelj nagrađenog filma izjavio je: «Jako smo uzbuđeni i počašćeni što smo osvojili nagradu ISKRA za najinspirativniji film. Nagradu posvećujem svom briljantnom timu jako talentiranih ljudi koji su radili s nama u produkciji, montaži i glazbi.

Carlos Ott, arhitekt i glavni protagonist nagrađenog filma čestitao je redatelju i njegovom sjajnom timu kao i Gordonu Reeveu koji je napravio prvi dio ove priče.

Posebno priznanje žirija dodijeljeno je dvama filmskim naslovima koji se bave izvanrednim ženama uz sljedeće obrazloženje: “Film o finskoj dizajnerici Maiji Isoli temelji se na njezinim dnevnicima te je naracija građena iz osobne perspektive protagonistice. Film temeljito ocrtava Isolin fascinantan, nomadski i ponekad težak život, isprepleten s njenim kreativnim postignućima. Upotreba ilustrativne grafike dobro je povezana s temom te pomaže gledatelju u boljem razumijevanju maštovitih dezena po kojima je Isola najpoznatija. Ovo je priča nemirnih Isolinih putanja, nelinearnih kretanja koji povezuju različite kulture, periode i pojedince. 

Film o Mary Quant je zabavna i vizualno atraktivno ispričana priča o podcijenjenoj autorici koja je stvarala dostupnu i progresivnu modu za svakoga. Priča o uspjehu Quant je ujedno i priča  o oslobođenju pa čak i emancipacijskoj snazi mode. Povišeni ritam filma sukladan je s dinamikom vremena i okruženja u kojem je Quant živjela i djelovala, dok je bogata upotreba arhivskog materijala korištena u dojmljivoj maniri.”

Dirnuta sam priznanjem koji je moj film “Maija Isola – Majstorica boje i oblika” dobio na vašem festivalu. Nadam se da će to pomoći da se kroz film gledatelji diljem svijeta bolje upoznaju s dizajnom Maije Isole” izjavila je redateljica Leena Kilpeläinen.

Sadie Fost, redateljica filma “Quant” također nije krila svoje oduševljenje zbog osvojenog priznanja: ”Presretna sam što ste uživali u filmu “Quant”i što je priznat na filmskom festivalu DA2 – toliko je važno osigurati da se Maryna ostavština nikada ne zaboravi i učvrstiti njezin utjecaj u modi te istaknuti utjecaj koji je imala na žene i svijet.”

Nakon vrlo uspješnog, četvrtog izdanja DA2 Film Festivala, direktorica i selektorica DA2 festivala Tina Hajon rekla nam je: “Prekrasno je bilo vidjeti punu dvoranu gledatelja na svakoj projekciji i jako me veseli da je DA2 potvrdio da ima svoje mjesto u Zagrebu i publiku koja je istinski zainteresirana za ovaj interaktivan program posvećen kreativcima. Zahvaljujem svim redateljima ovih inspirativnih filmova i fantastičnim hrvatskim umjetnicima, arhitektima, dizajnerima i novinarima koji su gostovali u našem programu te obogatili našu filmsku čaroliju.“