Skip to content

U župnoj crkvi sv. Nikole “Ljepota sakralne glazbe”, Jelena Štefanić i Sofija Cingula izvest će “Stabat mater”

U župnoj crkvi svetog Nikole u Varaždinu, u ponedjeljak, 31. listopada u 19 sati će biti održan koncert sakralne glazbe na kojem će nastupiti sopranistica Jelena Štefanić i mezzosopranistica Sofija Cingula, uz orguljašku pratnju Sanje Spahije

Riječ je o projektu “Ljepota sakralne glazbe”, u sklopu kojeg će ove vrsne glazbenice izvesti Pergolesijevo djelo “Stabat mater”.

Iako su rođenjem vezane uz Varaždin, ove tri uspješne glazbenice svoje karijere grade i ostvaruju u različitim dijelovima Hrvatske i svijeta, pa se i pripreme i probe za ovaj nastup održavaju diljem Lijepe naše. No, ipak su tri varaždinske glazbenice prošle subote došle u svoj rodni grad i u župnoj crkvi održale probu, kako bi “osjetile” prostor i ispunile ga zvucima ovog kapitalnog djela nastalog u baroknom razdoblju. 

– Veseli me što ćemo ponovno Sofija i ja biti zajedno na pozornici, ovoga puta u prekrasnoj varaždinskoj župnoj crkvi, u izvedbi sakralnog djela “Stabat mater” kojeg je Giovanni Battista Pergolesi skladao u posljednjim tjednima svoga života – najavila je Jelena Štefanić. 

Vrijedi istaknuti kako će ovaj koncert koji je povezao tri varaždinske glazbenice biti prava glazbena poslastica.

– Vjerujem da će publika uživati, jer je to laički rečeno “vrlo pitko djelo, koje ima brze promjene ritmova”, a pisano je za dva glasa i orgulje. Cijeli koncert će trajati četrdesetak minuta – rekla je naša poznata sopranistica pozvavši pritom sve da dođu na koncert u varaždinsku župnu crkvu. 

„Stabat mater“ je kapitalno djelo nastalo u baroknom razdoblju, a posebnost sakralne glazbe je i u tome što se ona najčešće izvodi u prekrasnim prostorima, pa su te skladbe na takvim pozornicama dodatno uzvišene. No, barokna glazba nije tek jedina poveznica između ove tri vrsne glazbenice. 

-Mnogo nas toga povezuje u ovom projektu, od varaždinsko-topličkog porijekla, iste glazbene škole, baroka koji nas prati od naših najranijih formativnih umjetničkih godina do tog kapitalnog djela koje smo dosada već puno puta izvodile, ali nikada zajedno – rekla je mezzosopranistica Sofija Cingula dodavši kako će ovaj koncert biti poseban i zbog datuma, jer će biti održan noć uoči blagdana Svih svetih, noć uoči sjetnog i tmurnog promišljanja o našim životima, ali i o našim bližnjima i ljudima koje smo voljeli a kojih više nema.                              

Ove dvije operne umjetnice posebno su naglasile da ih veseli što će ovo velebno djelo, koje publika dobro poznaje i prihvaća, izvesti baš u ovoj fazi svojih karijera, kada, kao iskusne pjevačice, mogu ovo Pergolesijevo djelo 

publici prenijeti na način koji je primjeren temi patnje majke i boli, koja kroz muku vodi do uskrsnuća.

Ulazak na ovaj koncert, koji se održava uz podršku Grada Varaždina, je slobodan.

Optimized by Optimole