Skip to content

LIKOVNI VOLONTERI NA DJELU – RIJEKA 2022 / KARLOVAČKI CRVENI KRIŽ I OVE GODINE ORGANIZIRAO LIKOVNU KOLONIJU / FOTO

Prošlog vikenda je u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Karlovac u Rijeci održana uspješna likovna kolonija pod radnim nazivom “Likovni volonteri na djelu – Rijeka 2022” na kojoj je sudjelovalo dvadesetak likovnih umjetnika iz Karlovca, Jastrebarskog, Zagreba, Rakovice, Rijeke, Crikvenice, Siska, Letovanića pa čak iz dalekog Sidneya

Priredio: Boško Rupčić

Branka Hastor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac upoznaje nas s ciljem organiziranja ovogodišnje likovne kolonije:

“Ova likovna kolonija je za nas postala tradicionalna jer ju već niz godina organiziramo kako bi kroz kreativni rad većeg broja umjetnika došli u posjed umjetničkih slika koje autori nakon završetka kolonije trajno daruju našem društvu. S tim slikama svake godine povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih darivatelja krvi na dostojanstven način želimo iskazati neizmjernu zahvalnost istaknutim pojedincima koji su u našoj lokalnoj zajednici svojim kontinuiranim darivanjem dosegli jubilarno 50-to, 75-to , 100-to ili čak 125-to darivanje krvi, a darivateljicama i za njihovo jubilarno 35- darivanje , koje je zbog psiho-fizičkih i zdravstvenih karakteristika žena po značaju ekvivalentno 50-om darivanju kod darivatelja.

Zahvaljujući kreativnom radu naših brojnih likovnih prijatelja-sudionika ovogodišnje likovne kolonije mi imamo mogućnost da se kroz njihove autorske radove zahvalimo svim onim brojnim jubilarnim darivateljima krvi koji su svojim darivanjem krvi spasili nečiji život. Na ovaj način se možemo zahvaliti darivateljima krvi ne samo u ime Hrvatskog Crvenog križa, već i u ime brojnih obitelji čijeg su člana svojim darivanjem krvi spasili i time ponovo vratili sreću u njihove živote i njihove domove.
Pored toga,s doniranim slikama se I u drugim prigodama moralno zahvaljujemo I brojnim drugim donatorima I volonterima koji nam nesebično pomažu u ostvarivanju drugih humanitarnih projekata iz programske djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa“.

Renata Bogović, medicinska sestra i voditeljica programa dobrovoljnog darivanja krvi u GDCK Karlovac, se na ovoj likovnoj koloniji brinula o zaštiti zdravlja sudionika kolonije, ali se našla i u sastavu organizacijskog tima za pripremu kolonije. Renata iznosi:

„Tijekom dugogodišnjeg razvoja I narastanja kvalitete organizacije dobrovoljnog darivanja krvi u našoj lokalnoj zajednici, karlovački Crveni križ je stvorio široku mrežu dobrovoljnih darivatelja krvi, kako muškaraca tako i žena, a posljednjih godina smo poticali darivanje kod mladih osoba, osobito srednjoškolaca i studenata. Naše akcije darivanja krvi su redovne, dobro posjećene i rezultiraju prikupljanjem velikog broja doza krvi ne samo u planiranim količinama, već i preko toga. Stoga doniranjem umjetničkih slika našim jubilarnim darivateljicama i darivateljima želimo dati poštovanje i značaj ovoj humanoj aktivnosti, te time potaknuti uključivanje mladih osoba u dobrovoljno darivanje krvi kako bi se nastavila prirodna smjena generacija. Na taj način će dosadašnje darivatelje koji zbog kronološke dobi ili zdravstvenih razloga ne mogu više darivati krv zamijeniti novi i novi darivatelji, tako da i nadalje našim gradom može teći i nova rijeka dobrovoljnih darivatelja krvi“.

Boško Rupčić, profesor, voditelj projektnih aktivnosti u GDCK Karlovac se na ovoj koloniji našao u dvostrukoj ulozi, kao voditelj kolonije ali i slikar u njegovoj omiljenoj likovnoj tehnici suhog pastela. Boško iznosi:
„Da bi se ispunio očekivani cilj i ostvarila moralna zahvala brojnim darivateljima krvi koji su različitog spola, starosti, zanimanja, socijalnog, obrazovnog ili obiteljskog statusa kao i različitih interesa, a koje povezuje zajednička nit spremnosti da pomognu u spašavanju ljudskih života, mi smo i ovogodišnju likovnu koloniju, baš kao i sve prethodne koncipirali na sličnim principima različitosti. Stoga smo i na ovoj koloniji ugostili umjetnike različitog umjetničkog opusa, različitog stupnja obrazovanja, s različitim pristupima u poimanju likovnosti i s različitim likovnim tehnikama i različitim likovnim ,, rukopisom,,. Naši likovni prijatelji dolaze iz različitih sredina, a sve ih zajedno povezuje istovjetna moralna potreba i interes da nesebično pomažu drugima, te su se sa velikom radošću odazvali našem pozivu i uključili u likovnu koloniju s upravo ovom namjenom.
Neki od sudionika ovogodišnje kolonije su I sami aktualni darivatelji krvi ili su to u prošlosti bili, a neki od njih zbog zdravstvenih razloga to ne mogu biti, ali su se odlučili na ovaj način potaknuti i podržati dobrovoljno darivanje krvi. Stoga je i radni naslov ove kolonije bio ,, Likovni volonteri na djelu-Rijeka 2022.,, jer likovni umjetnici na ovaj način volontiraju u Hrvatskom Crvenom križu i kroz svoje autorske radove pomažu u pružanju moralne zahvalnosti našim jubilarnim darivateljima krvi“.

Branka Hastor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac nastavlja:

„Kao lokaciju za ovogodišnju koloniju odabrali smo grad Rijeku kao inspirativno okruženje, u kojem smo i do sada provodili raznovrsne edukativne i stručne aktivnosti našeg Društva te smo u prostoru Doma Crvenog križa Rijeka doživjeli toplo gostoprimstvo domaćina I naših riječkih kolegica i kolega. Stoga se kreativni rad i zajedničko druženje umjetnika odvijalo u ugodnom radnom i kreativnom ozračju, pa je to pomoglo da se ostvare svi postavljeni ciljevi kolonije i nastanu kvalitetni likovni radovi s zanimljivom likovnom i još većom moralnom porukom. Nažalost, zbog ograničenih smještajnih kapaciteta Doma Crvenog križa u Rijeci nismo ove godine mogli ugostiti sve one naše drage likovne prijatelje koji su iskazali želju da nam se pridruže i sudjeluju u radu ove kolonije, pa im se i ovom prigodom zahvaljujem na iskazanoj želji i podršci koju ju nam daju u ostvarivanju naših programskih zadataka, poput ovog.“.

See also  Kako je protekao prvi dan radionice vokalne tradicijske glazbe dinarskog područja

Na likovnoj koloniji je, pored ostalih umjetnika sudjelovao i renomirani karlovački akademski slikar, ilustrator, grafičar i književnik Alfred Freddy Krupa. Iako je kao iznimno angažirani karlovački umjetnik srednje generacije već stekao prestižne međunarodne nagrade, pa ga između ostalih njemački AllgemeinesKunstlerlexikon (AKL, Opći leksikon umjetnika) smatra vodećim predstavnikom modernog europskog slikarstva tušem, apremaodluci žirijaMeđunarodnog društva za kinesku kaligrafiju i slikarstvo tušem ICCPS, sa sjedištem u Tokiju 2019. godine je dobio “Grand Prize” i naslov “Umjetnik mjeseca,, ovaj je umjetnik svoje dragocjeno kreativno vrijeme između sudjelovanja na pojedinim međunarodnim izložbama odvojio i za sudjelovanje na ovogodišnjoj likovnoj koloniji karlovačkog Crvenog križa.

Alferd Fredy Krupa iznosi:

„Sudjelovanje na ovoj likovnoj koloniji je bio samo jedan od načina da se kroz kreativni rad uključim u humanitarne i volonterske aktivnosti karlovačkog Crvenog križa. Jako me veseli veliki doprinos mojih sugrađanki i sugrađana u humanitarnom djelovanju pod okriljem Crvenog križa, poput dobrovoljnog darivanja krvi. Kako sam već nekoliko godina sudionik ove likovne kolonije doživljavam ju pozitivnom tradicijom kako za nas umjetnike, a posebno zbog davanja značaja dobrovoljnim darivateljima krvi i njihovoj nesebičnoj spremnosti da pomažu u spašavanju ljudskih života“.

Sudionik kolonije je bio I akademski slikar Oroši Ambroz koji se nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Prištini trajno nastanio u Crikvenici te kao autor brojnih radova u tehnikama aquatinta, bakropis, linogravure I akrilik sudjelovao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, a u krugu obiteljskog zlatarskog obrta okušao se I u oblikovanju zlata I plemenitih metala primjenjujući autohtona obilježja Crikvenice i Vinodola.

Ambroz Oroši iznosi:

„Zadovoljstvo mi je bilo i ove godine odazvati se pozivu karlovačkih likovnih prijatelja jer sam svjestan značaja dobrovoljnog darivanja krvi u spašavanju ljudskih života. Sretan sam što ću ponovo svojim autorskim radovima zajedno s radovima ostalih likovnih prijatelja doprinijeti moralnoj zahvali ovim humanim ljudima za njihov dugogodišnji doprinos u očuvanju života i zdravlja njima sasvim nepoznatih ljudi. Ta dimenzija njihove humanosti potiče i nas, likovne umjetnike, da im se i na ovaj način simbolički moralno zahvalimo za njihov dugogodišnji doprinos, jer se i mi osobno kao i članovi naših obitelji možemo naći u situaciji da nam njihova krv spasi život“.

Zagrebačka slikarica Miroslava Kos koja je svojim bajkovitim slikama ženskih likova u kombiniranoj tehnici akrilik sa pozlatom odavno izgradila osobno prepoznatljiv stil, i koja je desetljećima nezaobilazna sudionica velikog broja humanitarnih kolonija širom Hrvatske, o svojim porivima za dolazak na ovu likovnu koloniju iznosi:

„Svjesna sam velikog humanitarnog doprinosa koje dobrovoljni darivatelji krvi daju u očuvanju naših života, a osobito to znamo mi koji smo imali i takva osobna iskustva. Kao likovna umjetnica i žena, ponosna sam što se među brojnim karlovačkim jubilarnim darivateljima krvi nalaze i žene, jer je i to još jedan pokazatelj naše nezamjenjive uloge i doprinosa u različitim segmentima unapređenja kvalitete života i očuvanja zdravlja ljudi. Nadam se da ćemo time potaknuti ne samo redovne darivateljice i darivatelje krvi da i dalje nastave nesebično davati krvi već i motivirati druge ljude dobrog zdravlja koji nikada do sada nisu davali krv, da počnu to činiti“.

Milorad Rupčić, karlovački slikar sa prepoznatljivim likovnim rukopisom u tehnikama akrilic i akvarel, sudionik brojnih humanitarnih kolonija i autor likovno interesantnih radova koje krase brojne privatne i poslovne prostore i umjetničke zbirke je svoj karlovački atelje za trenutak ostavio da bi se i on i ove godine priključio likovnoj koloniji. Milorad iznosi:

„I ja sam u ranoj mladosti kao aktivni sportaš više puta darivao krv jer je to bio samo jedan od brojnih načina da i mi tada mladi ljudi budemo društveno korisno angažirani te promoviramo humanost, a osobito spremnost da pomognemo u spašavanju ljudskih života. Iako sam kasnije iz zdravstvenih razloga prestao s darivanjem krvi, u meni je ostala trajno izgrađena svijest o vrijednosti dobrovoljnog darivanja krvi , te svih ovih desetljeća od mojeg prestanka darivanja krvi s radošću i velikom moralom obavezom sudjelujem na likovnim kolonijama humanitarnog karaktera kao što je i ova današnja. Nadam se da ćemo time potaknuti redovne darivatelje krvi da i dalje nastave nesebično davati krv i motivirati druge ljude dobrog zdravlja koji nikada do sada nisu davali krv, da počnu to činiti, ali i potaknuti druge ljude dobre volje i velikog srca da se osvrnu oko sebe i uoče patnje drugih te na druge načine pomognu ljudima u stanju socijalne potrebe“.

Božidar Škofač je umirovljeni profesor, kolekcionar i vlasnik bogate zbirke etnografskih predmeta, ali i slikar iznimnog likovnog naboja. Ljubiteljima slikarstva Božidar godinama preko svojih prepoznatljivih turopoljskih veduta na svoj likovno dojmljiv način u maniri zavičajnog ekspresionizma dočarava ljepote pokupljansko-turopoljskih pejzaža, tradicionalnih kuća i seoskih dvorišta koje nas vraćaju u dane njegovog i našeg djetinjstva.

See also  HRVATSKI SLIKARI ZA "LEPTIRIĆE"

O likovnoj koloniji Božidar Škofač iznosi:

„Cijeli je moj osobni i kreativni život kako tijekom obavljanja profesionalne karijere srednje školskog profesora biologije, tako i u dugom periodu nakon mojeg umirovljenja prožet senzibilitetom za patnje drugih te humanitarnim i karitativnim radom. Osobito sam još uvijek pod dojmom razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji , kada sam osobno proživio traumatični doživljaj i ostao zatrpan pod ruševinama crkve u Žažini, te sam samo slučajem, a zapravo Božjom pomoći uspio sačuvati život. Naravno, da sam tada svjedočio i pravovremenoj reakciji svih spasilačkih službi, uključujući i pripadnika interventnih timova Crvenog križa. Tih sam teških mjeseci zajedno sa svojim pogođenim sugrađanima svakodnevno na terenu svjedočio i predanom radu i članova Mobilnog tima za psihosocijalnu podršku karlovačke županije koji su nam pružali pomoć neposredno na terenu, obilaskom ,, od kuće do kuće,,. I ranije sam bio svjestan njihovog rada, a posebno sam nakon toga događaja i osobnog iskustva cjelovito sagledao neizmjernu ulogu koju ima Hrvatski Crveni križ u saniranju posljedica takvih i sličnih kriznih situacija širih razmjera, a cijeli sam život posebno svjestan i uloge dobrovoljnih darivateljica i darivatelja krvi. Stoga sam i došao ovdje, na likovnu koloniju karlovačkog Crvenog križa, među moje brojne likovne prijatelje i istomišljenike, jer nam je ovdje mjesto“.

Mirjana Modrušan je slikarica koja sa svojim primorskim i kontinentalnim pejzažima a osobito svojim gracioznim likovima izrađenim u tehnici akrilik plijeni pažnju likovnih znalaca, a već niz godina i sama uspješno organizira likovne kolonije humanitarnog karaktera u Rakovici i Slunju. Ovaj je vikend Mirjana prostor stomatološke ordinacije u Rakovici zamijenila štafelajem u Domu Crvenog križa u Rijeci, te iznosi:

„Meni je kao djelatnici u zdravstvenom sustavu vrlo dobro poznat značaj dobrovoljnog darivanja krvi u očuvanju zdravlja i zaštiti ljudskih života, pa je ovo samo jedan od načina da se i mi likovni umjetnici zahvalimo postojećim jubilarnim darivateljicama i darivateljima krvi, ali i da ostale darivatelje potaknemo da nastave darivanje kako bi i oni jednoga dana postigli svoje jubilarno darivanje. Naravno da je od prijema nekog od naših likovnih radova za darivatelje krvi puno značajniji vlastiti osjećaj sreće i ponosa koji oni imaju svakoga puta kad pristupe ponovnom darivanju krvi. Ovime želimo iskazati da smo i mi svjesni toga i da smo i mi likovni umjetnici ponosni na njih i njihovu dugogodišnju humanost“.

Priznati riječki autor Darko Galić je izgradio prepoznatljiv likovni izraz kroz brojne apstraktne radove i mediteranske motive u kojima dominiraju prikazi ribe. Kao dugogodišnji sudionik ove kolonije iznosi:

„Sa zadovoljstvom sam se I ove godine pridružio mojim brojnim likovnim prijateljima kako bi ponovo zajednički podržali aktivnost dobrovoljnog darivanja krvi , jer je cijeli moj dosadašnji osobni život, ali i moj cjelokupni kreativni rad vezan i uz uključivanje u različite humanitarne aktivnosti kako u mojoj Rijeci, tako i širom Hrvatske, pa i izvan njenih granica.
Na moju senzibiliziranost za humanitarne aktivnosti je, pored ostalog, posebno utjecala činjenica što sam dugo godina proveo živeći u Španjolskoj i Južnoj Francuskoj, a osobito u Indiji gdje je česta praksa da se likovni umjetnici uključuju u različite oblike humanitarnog rada. Putujući beskrajnim prostranstvima Indije kreativno sam sazrijevao upoznavajući se ne samo sa njenim kulturnim, prirodnim i povijesnim značajkama, filozofijom i mentalnim vrijednostima, već istovremeno i sa velikim socijalnim i zdravstvenim potrebama, nezamislivim kontrastima između iznimno bogatih i vrlo siromašnih ljudi, pa sam se susretao čak i s bijedom, siromaštvom i gladi brojnog stanovništva ove mnogoljudne zemlje. Svjedočio sam u brojnim prigodama radu brojnih humanitarnih misija, a na svakom koraku susretao sam i pripadnike Međunarodnog Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u obavljanju njihove visoko moralne uloge. Naravno da je u likovnom smislu to blještavilo boja koje sam doživio u Indiji utjecalo i na moj kolorit, jer sam povratkom iz Indije u sivilo europske civilizacije imao osjećaj da živim u crno-bijelom filmu, pa nostalgiju za Indijom kompenziram i sa izraženim koloritom na mojim platnima. Istovremeno me i na emotivnoj razini ta slika o kontrastima između bogatstva i siromaštva, raskoši i bijede, ali i potreba za pomoć drugima koju sam sa sobom trajno ponio iz Indije i nadalje prati, pa me je i danas dovela do ponovnog uključivanja u ovu humanitarnu likovnu koloniju mojih karlovačkih likovnih prijatelja“.

See also  Održana 5. Privrednikova humanitarna kolonija

Među sudionicima karlovačke kolonije je bio i Toni Belobrajdić, poznati hrvatski slikar sa Sidnejskom adresom , koji je nakon školovanja u Rijeci i Karlovcu, te usavršavanja u New Yorku svoj kreativni put posljednje tri decenije zaustavio u Australiji gdje u Sidneyu uspješno radi kao arhitekt, slikar i ilustrator. Toni Belobrajdić iznosi svoje dojmove:

„S rodnom Rijekom ali I Karlovcem u kojem sam proveo djetinjstvo me vezuju brojne uspomene i prijateljstva te neizbrisiva sjećanje na nezaboravnu i sretnu mladost. Iako se završava moj ovogodišnji ljetni odmor i posjet rodnom kraju, a samo me dani i sati dijele od povratka u Sidney, ipak sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv mojih likovnih prijatelja da se pridružim ovoj likovnoj koloniji i priključim njihovom humanitarnom projektu. Sudjelovanje na ovoj koloniji je za mene prilika da doprinesem humanosti i zahvalim se istaknutim pojedincima i brojnim generacijama dobrovoljnih darivateljica i darivatelja krvi u Karlovcu s čijom zaslugom nezaustavljivo teče nepresušna rijeka donirane krvi. Stoga sve vas koji do sada niste dali krv a zdravstveno ste sposobni, pozivam da im se pridružite jer će i vaša doza krvi spasiti nečiji život, a sve vas koji poput mene ne možete dati krv pozivam da se uključite u druge oblike volonterskog i humanitarnog rada Hrvatskog Crvenog križa, ma gdje bili“.

Olivera Gajić – Olja, karlovačka gospodarstvenica i ravnateljica privatnog poduzeća volonterka Crvenog križa i članica Upravnog odbora GDCK Karlovac iznosi:
„Između naših likovnih prijatelja, ali i nas članova organizacijskog odbora kolonije je nastala pozitivna interakcija, umjetnici su marljivo radili, razmjenjivali iskustva i prijateljski se družili, a za dobru ,,vibru ,, su se pored ostalih pobrinuli zagrebački likovni ali i glazbeni umjetnici Nevenka Vlašić i Robert Heinkelmen, a pored njih i brojni virtuozi na plesnom podiju, poput slikara Milana Stunje, Stjepana Barkovića, slikarice Edine Šalić i drugih umjetnika. Stoga je unatoč višednevnoj kiši koja je ovih dana zahvatila riječko područje stvoreno iznimno ugodno prijateljsko i kreativno ozračje u kojem su našim likovnim volonterima i muze bile naklonjene pa su nastali raznovrsni likovni radovi. Svi smo zadovoljni što ćemo već slijedećeg tjedna prigodno obilježiti Svjetski dan dobrovoljnih darivateljica i darivatelja krvi, a tom se prigodom na svečani način dodjelom ovih umjetničkih radova zahvaliti našim jubilarnim darivateljima krvi za njihov nesebičan humanitarni rad“.

BARKOVIĆ STJEPAN, BELOBRAJDIĆ TONI, BOŽIĆ NENA, GALIĆ DARKO, GUNDIĆ NADA, HINKELMAN ROBERT, KATIĆ STJEPAN, KNEŽEVIĆ MILUTIN, KOS MIROSLAVA, KRNIĆ MIROSLAV, KRUPA ALFRED FREDY, LEŠ LJUBICA, MILAŠINOVIĆ ANA, MODRUŠAN MIRJANA, OROŠI AMBROZ, PAKŠI MIŠO, RUPČIĆ BOŽO, RUPČIĆ MILORAD, STUNJA MILAN, ŠALIĆ EDINA, ŠALIĆ DRAGAN, ŠIMIČIĆ ERIKA, ŠKOFAĆ BOŽIDAR, VLAŠIĆ NEVENKA