Skip to content

Članovi i prijatelji Zajednice Hrvata istočne Hercegovine proslavili blagdan sv. Mihovila

Članovi i prijatelji Zajednice Hrvata istočne Hercegovine okupili su se u subotu, 22. listopada u Crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu na svečanoj proslavi blagdana svoga nebeskog zaštitnika sv. Mihovila arkanđela i Dana Zajednice

Josip Šijaković

Nakon što su morali odgoditi prošlogodišnju, jubilarnu 30. godišnjicu postojanja, evo svečanost se dogodila. Uz Hvala dragom Bogu i domaćinima salezijancima, župniku don Damiru proslava je započela još sinoć sjećanjem na pokojnog Željka Raguža. Danas je slijedilo predstavljanje kulturno-znanstvenih radova značajnih za svoj kraj i svečana sveta misa. Uz uvodne pozdrave vlč. Ljubi Planiniću, župniku u Stocu koji je nazočio, također dr. Mladenu Boškoviću, dopresjedatelju zastupničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i g. Stjepanu Boškoviću, gradonačelniku grada Stoca skup je započeo.

Vlč. Ljubo zazvao je Božji blagoslov nad radom i Skupom ove Zajednice te se obratio s par prigodnih riječi.

Slijedila je promocija trilogije autora don Ante Luburića i Tonija Šarca: Katolička crkva u Fočanskom i Čajničkom kraju, Katolička crkva u Nevesinju i gornjoj Hercegovini, I rod Vaš da ostane. O knjigama su govorili naš istaknuti povjesničar g. Mate Kovačević te prof. Domagoj Vidović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Dr. Mladen Bošković, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Stocu, promovirao je izdanja Matice hrvatske Stolac te Zbornik Stolačkog kulturnog proljeća 2022.

Glumac Niko Pavlović recitirao je poeziju g. Ljube Krmeka. Izvedba poznatoga glumca uvela je u treći dio promocije u kojem se promoviralo poetsko stvaralaštvo našega najoriginalnijeg pjesnika prema riječima prof. Vidovića, cijenjenoga književnika i pjesnika gospodina Ljube Krmeka! O stvaralaštvu, uz autora govorio je g. Mate Kovačević te prof. Domagoj Vidović.

Glumac Niko Pavlović recitirao poeziju Ljube Krmeka, najoriginalnijeg hrvatskog pjesnika:

Govor Ljube Krmeka i kazivanje svojih pjesama:

Skup je pozvan na centralni događaj, svečanu svetu misu u crkvi Svete Mati Slobode.

Po završetku svete mise uzvanici su se okupili oko stola, na večeri.

Na kraju, predsjednik Zajednice Hrvata istočne Hercegovine gospodin Branko Mustapić obratio se prigodnim zahvalnim govorom i zatvorio svečani skup.

See also  Dokumentarni film o životu, djelu i smrti hrvatskog kardinala

Pogledajte fotogaleriju s događaja: