Skip to content

U mediteranskoj noći – Memorijalna izložba skulptura Nikole Vučkovića

Izložbom skulptura akademskog kipara Nikole Vučkovića pod zajedničkim nazivom „U mediteranskoj noći“ obilježava se osnivanje nove memorijalne zbirke Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću

Nikola Vučković (Metković, 1956. – Mostar, 2020.) bio je hrvatski akademski kipar i dugogodišnji profesor kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru, član HULU Split i Dubrovnik, Ulubih-a, te dobitnik mnogih nagrada i priznanja za crtež i kiparstvo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Na izložbi su zastupljene kamene ptice koje su ostale u kiparevom ateljeu, drvene konstrukcije iz ciklusa „Mediteranska noć,  te male skulpture iz ciklusa „ U zmajevu leglu“ rađenom od 2010. do 2011. godine. Izložene skulpture izlagane su u galeriji „Zvonimir„ u Zagrebu, Umjetničkoj galeriji u Sarajevu i Bihaću, Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, Centru za kulturu u Mostaru, galeriji „Aluminij“ u Mostaru, te u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu, a neki su izlošci nagrađivani strukovnim nagradama na međunarodnim izložbama u BiH. Supruga preminulog umjetnika, akademska slikarica Dragana Nuić-Vučković, donira njegova djela Prirodoslovnom muzeju Metković. Projekt će se završiti u sljedećoj godini kada će zbirka biti upotpunjena Vučkovićevim crtežima i kolažima, te skulpturama Križnog puta uz monografiju umjetnika. Projekt zajedno vode ravnateljica muzeja Ivana Baće, prof., te Poglavarstvo grada Metkovića.

See also  Otvorena božićna izložba u Popovači: Dar života