Skip to content

Velika retrospektiva hrvatske umjetnice Sanje Iveković u bečkoj Kunsthalle

Jedna od najistaknutijih hrvatskih umjetnica Sanja Iveković još od sedamdesetih godina u svom umjetničkom djelovanju teži feminizmu i aktivizmu baveći se kontinuirano rodnim i političkim pitanjima

Matea Čuljak

Na beskompromisan način spaja pitanja estetike i politike, čime je utjecala na brojne generacije umjetnika i kustosa. Njezini radovi često polaze od osobnih situacija i životnih okolnosti koje se suprotstavljaju prikazima u javnosti i medijima. Reprezentacija ženskog identiteta, ženska povijest, nasilje nad ženama, državna opresija i manifestacija različitih ideologija u masovnim medijima neke su od osnovnih okosnica njezina rada. Bečka kulturna ustanova Kunsthalle od 4. listopada do 12. ožujka 2023. posvećuje veliku retrospektivu ovoj istaknutoj umjetnici pod nazivom „Sanja Iveković. Works of Heart” koja objedinjuje radove iz svih faza njezina stvaralaštva.

Izložba se, između ostaloga, bavi povijesti antifašizma i socijalizma kroz prizmu njezine biografije, a fokus je i na jednoj od središnjih tema njezina stvaralaštva – odnosu prošlosti i suvremenosti. Okuplja njezine ranije feminističke radove o odnosu masovnih medija i ideologije, nastale u sklopu pokreta Nova umjetnička praksa. Moći će se vidjeti i djela koja su nastala u kasnijim fazama, a tematiziraju transformaciju političkih sustava u balkanskim zemljama. Bit će predstavljen i aktualni projekt Ženska kuća koji se fokusira na širok spektar pitanja vezanih uz temu nasilja nad ženama u različitim dijelovima svijeta, od Bangkoka preko Turske do nekadašnje Jugoslavije.

Bečka Kunsthalle, koje je osnovana 1992. godine s namjerom da postane mjesto produkcije i izlaganja suvremene međunarodne umjetnosti, trenutačno djeluje na dvije lokacije u samom centru grada, u bečkom muzejskom kompleksu MuseumsQuartier i na trgu Karlsplatz. U lipnju 2019. vođenje ove kulturne ustanove preuzeo je kustoski kolektiv iz Zagreba, odnosno tri njegove članice Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović.