Skip to content

Najbolje izložbe u bečkim muzejima 2022. i 2023.

U drugoj polovici ove godine posjetitelje u glavnom gradu Austrije očekuju brojne izložbe koje vrijedi pogledati, a koje odlično dočaravaju bogatu bečku muzejsku ponudu

Matea Čuljak

Tako će Belvedere posebnom izložbom započeti obilježavanje 300. obljetnice postojanja, dok će Muzej povijesti umjetnosti postaviti izložbu posvećenu suparništvu među umjetnicima. Jesen u Albertini i njezinoj novoj lokaciji za zbirku suvremene umjetnosti Albertina Modern bit će u znaku retrospektive američkog umjetnika Jean-Michela Basquiata i američkog ekspresionizma. I za sljedeću se godinu pripremaju velike izložbe pa će tako, na primjer, Donji Belvedere postaviti Klimtova djela.

23. lipnja 2022. – 31. siječnja 2023. Oceani. Kolekcije. Refleksije. George Nuku / Etnografski muzej

Etnografski muzej (Weltmuseum Wien) izlaže djela suvremenog umjetnika Georgea Nukua, pripadnika Maora, starosjedilačkog stanovništva Novog Zelanda. Njegove instalacije krase devet različitih prostorija u muzeju, među kojima je i zbirka posvećena Oceaniji. Djelo „Bottled Ocean 2122”, koje se može besplatno vidjeti u Tezejevom hramu u parku Volksgarten, zaokružuje veliki projekt koji se bavi temama kao što su dekolonizacija, repatrijacija te odnos između muzeja i starosjedilačkih zajednica.

9. rujna 2022. – 8. siječnja 2023. Basquiat. O simbolima i znakovima / Albertina

Bit će to prvi put da je retrospektiva u Austriji posvećena američkom slikaru Jean-Michelu Basquiatu (1960. –1988.). U svojoj velikoj jesenskoj izložbi Albertina će predstaviti njegovih 80 glavnih djela iz renomiranih zbirki. Ovaj je slikar iz New Yorka ostavio velik trag na umjetničku scenu osamdesetih godina, a inspiraciju je crpio iz ulične umjetnosti, crtanih filmova, dječjih crteža i reklama. Cilj je izložbe rasvijetliti njegova kompleksna djela koja su često bila nabijena osjećajima.

15. rujna 2022. – 12. veljače 2023. Neviđena mjesta. Gregor Sailer / Kunst Haus Wien

Austrijski fotograf Gregor Sailer vodi promatrača na rub civilizacije. Provodeći mjesece u ekstremnim uvjetima, primjerice, na -50 stupnjeva Celzijevih na Arktiku, umjetnik fotografira teško dostupna područja i bavi se učincima klimatskih promjena na okoliš i političkim sukobima. U muzeju Kunst Haus Wien prvi će put u Austriji biti predstavljeni njegovi radovi.

20. rujna 2022. – 8. siječnja 2023. Idoli i rivali. Suparništvo među umjetnicima / Muzej povijesti umjetnosti  

Načelo konkurencije oduvijek obilježava umjetnost. Bečki Muzej povijesti umjetnosti prvi put posvećuje izložbu suparništvu koje je vladalo među pojedinim umjetnicima kao i tendenciji da se natječu s kolegama koji su već preminuli. Iz te su konkurencije proizašla neka od najpoznatijih djela renesanse i baroka. Na izložbi se mogu vidjeti značajna djela iz zbirke muzeja i oko 70 međunarodnih posudbi – od Leonarda da Vincija do Michelangela, Albrechta Dürera, Tiziana, Petera Paula Rubensa i mnogih drugih.

22. rujna 2022. – 26. veljače 2023. Zvijer u tebi – stvorenja iz (i izvan) zbirke muzeja suvremene umjetnosti mumok

Muzej suvremene umjetnosti mumok posebnom će izložbom ove godine proslaviti 60. obljetnicu postojanja. Zbirka obuhvaća gotovo 500 radova koji tematiziraju životinje. Pritom se postavljaju pitanja o ulozi životinja u umjetnosti i njihovoj privlačnoj snazi, a pokrivene su i teme poput obiteljskih i rodnih odnosa, socijalizacije i pripitomljavanja.

14. listopada 2022. – 27. veljače 2023. Tilla Durieux. Svjedokinja stoljeća i njezine uloge / muzej Leopold

Ove će jeseni muzej Leopold postaviti izložbu posvećenu zanimljivom životu kazališne i filmske zvijezde rođene u Beču, Tille Durieux (1880. – 1971.). Smatrana najportretiranijom ženom svog vremena, bila je model brojnim umjetnicima kao što su Auguste Renoir i Oskar Kokoschka. U rijetkoj arhivskoj građi i posudbama iz drugih muzeja i privatnih zbirki prati se njezina iznimna karijera.

14. listopada 2022. – 22. siječnja 2023. Putevi slobode. Pollock. Rothko. Mitchell / Albertina Modern

Nakon 1945. godine njujorška škola apstraktnog ekspresionizma postigla je uspjeh i u Europi. Umjetnost je tada krenula sasvim novim putevima, što je rezultiralo ekspresionističkim pristupom u korištenju oblika, boja i materijala. U Albertini Modern bit će prikazana djela istaknutih predstavnika američkog ekspresionizma kao što su Jackson Pollock, Mark Rothko i Joan Mitchell te austrijskih umjetnika Marije Lassnig, Arnulfa Rainera, Güntera Brusa i Hermanna Nitscha.

2. prosinca 2022. – 7. siječnja 2024. Belvedere. 300 godina postojanja muzeja / Donji Belvedere

Sljedeće godine bečki Belvedere slavi 300. rođendan. Godine 1723. završena je izgradnja gornjeg dvorca nakon desetogodišnjih radova. U velikoj izložbi muzej se bavi vlastitom poviješću koju su obilježili moć, dvorska slavlja i značajni povijesni događaji. Izložba ističe raznolikost muzeja i zbirke koja je postajala sve veća kroz stoljeća.

Više informacija: https://b2b.wien.info/en/press-media-services/pressservice/vienna-exhibition-highlights-in-2022-and-2023-426370.