Skip to content

LEVANT – predstava Petre Hrašćanec i Saše Božića otvara sezonu Zagrebačkog plesnog centra

Levant, novi autorski rad Petre Hrašćanec i Saše Božića, nastao u suradnji s glazbenikom Alenom Sinkauzom, premijerno će biti predstavljen u Zagrebačkom plesnom centru 9. rujna u 20 sati te ujedno otvoriti novu sezonu u spomenutom prostoru. Reprizna izvedba uslijedit će 10. rujna

Martina Marin

Levant smješta rad spomenutih umjetnika unutar relacijskog diskursa i povezanih osobnih povijesti, propitujući suvremena pitanja sjećanja, slobode i identiteta. Kao treći dio trilogije (koja uključuje renomirane predstave Kompas i Horizont) organiziran je oko egzistencijalnih pitanja, a bavi se temama bijega/slobode te u prvi plan stavlja slike ljeta, vode i neba. Levant ili levanat vlažan je i hladan istočni vjetar na Sredozemlju, a sam pojam izvorno je značio „istok“. Vjetar kao metafora snage ali i promjene preveden je u audio vizualni svijet predstave.

Specifičnost predstave leži u izlaganju suptilnog i kriptičnog plesnog jezika koji u prvi plan stavlja specifične tjelesne prakse istoka i zapada kao sredstvo za proizvodnju afektivnog sadržaja te propituje stereotipno čitanje značenja i uloga. Konceptualna otvorenost Levanta usporedna je s nazivom vjetra kroz zajednički naglasak na promjenjivosti, te kroz dinamiku, poetiku i politiku odnosa. Izvedba naglašava ideju o nužnosti neprozirnosti u našem razumijevanju drugog, a ne potpune transparentnosti susreta.

Redovna cijena ulaznice za izvedbu Levanta 10. rujna iznosi 60 kuna, 50 kuna za članove umjetničkih udruga i umirovljenike  te 40 kuna za grupe od 10 i više osoba te studente. Ulaznice se mogu kupiti online na mrežnim stranicama Zagrebačkog plesnog centra te na blagajni u Ilici 10 srijedom, četvrtkom i petkom od 16:00 do 20:00 sati te sat vremena prije početka predstave. Ulaznice je moguće i rezervirati slanjem e-maila na blagajna@zagrebackiplesnicentar.hr.

Levant_photo Nina Djurdjevic
Levant – photo Nina Djurdjevic
mala retrospektiva

Mjesto gdje odlaze izgubljene stvari - u petak premijera u Žar ptici

PREDSTAVA ZA DJECU KOJA SU SE PRESTALA IGRATI I ZA RODITELJE KOJI SU IZGUBILI M...
25th Apr 2023

Najava predstave Granatiranje u KunstTeatru, 25. rujna

Predstava Granatiranje u režiji Judite Gamulin, nastaloj po istoimenom tekstu D...
20th Sep 2022