Skip to content

U ZAGRLJAJU UMJETNOSTI – ODRŽANE KREATIVNE RADIONICE 4. ZADAR ORGAN FESTIVALA

Već četvrtu godinu u nizu, u Zadru se održavaju besplatne interdisciplinarne radionice za djecu i mlade

DORA DUNATOV

Riječ je o višednevnim seminarima solističke orguljaške i komorne glazbe, likovne umjetnosti i izrade kratkih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova na kojima je ove godine sudjelovalo čak sedamdeset mladih u dobi od 5 do 25 godina. Preko dvadeset polaznika upoznavalo se s velikim mogućnostima orgulja i komornog muziciranja uz orgulje pod vodstvom orguljašice i muzikologinje Tee Kulaš, ujedno i organizatorice Zadar Organ Festivala, te slovenske orguljašice Tjaše Drovenik Adamec.

Usporedno s glazbenom radionicom, u Glazbenoj školi „Blagoje Bersa“ u Zadru održavala se i likovna radionica pod mentorstvom slikarice Bojane Vukojević, dugogodišnje nastavnice stručnih predmeta u zadarskoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Polaznici su zbog velikog broja i raspona godišta bili podijeljeni u tri grupe, a likovni poticaji su pratili njihovu dob. Vukojević je radionici pristupila sa svojim bogatim pedagoškim iskustvom, a o tome kako ju je koncipirala, rekla je nešto više:

Mala grupa (5 – 9 god.) za poticaj je imala maštu i pripovijedanje. Za početak su smišljali kako bi izgledali instrumenti koje nikada nitko nije vidio, a koji mogu proizvesti čarobne tonove. Kako bi izgledao instrument koji se svira na dnu oceana? Kako bi izgledale šarene orgulje? Što bi se dogodilo kad bi instrumenti imali oči i usta? Kad bi glazba imala oblik, kakav bi on bio? Najmanji polaznici u ovom su se zadatku izražavali crtaćim tehnikama, dok su tehnikom kolaža prikazali pticu iz bajke o slavuju i kineskom caru. Kišno subotnje jutro bilo je poticaj za izradu oslikanih oblaka iz kojih pada čudnovata kiša nota, ona koja kad pada proizvodi pjesmu. Slavuji od kolaža i oslikani oblaci na platnu poslužili su kao scenografija izložbe, a plakat za izložbu izradili su Josip Špralja i Stipe Škulić.

Kao poticaj polaznicima srednje i velike grupe poslužilo je doba dvorske glazbe i autoportret.

Srednja grupa (10 – 12 god.) razmatrala je vrijeme kada ljudi nisu znali izgled onog drugog dok se nisu upoznali, za razliku od danas, kada je fotografija sveprisutna. Danas je dovoljan jedan klik i možeš poslati svoju fotografiju na kraj svijeta, dok su u doba portreta u medaljonima, slikari bili na cijeni! Srednja grupa za zadatak je imala izvesti svoj autoportret u olovci te ga umetnuti u pripadajući dekorativni okvir.

Velika grupa (13 – 17 god.) također je učila o zakonitostima autoportreta, a dizajnerski aspekt nije se očitovao u izvedbi okvira već u modnom izričaju, odnosno perikama koje su bile sveprisutne u zlatnom dobu europskih dvorova. Na svoje nacrtane autoportrete, polaznici su dodali visoke perike od papira, izigravajući pritom dame koje su prisustvovale glazbenim večerima i koncertima.“

Izložba radova malih kreativaca bila je postavljena u prostoru zadarske Glazbene škole „Blagoje Bersa“, u čijoj je dvorani u nedjelju 21. kolovoza održan i koncert polaznika glazbenih radionica.

  • „Ovo je bilo zanimljivo putovanje, od dna oceana do visina palača i dvorana! Dok su maleni polaznici ispoljavali svoje zamišljene motive i uživali u ispričanim pričama, stariji su zamislili kako bi bilo da su živjeli u doba davno prije mobitela, kad nije bilo struje, niti je još bila izumljena fotografija, glazba se slušala u dvoranama, a ne iz slušalica! Pritom su učili o ravnoteži i kontrastu, harmoniji boja, proporcijama i dizajnu, a između mnoštva malih, srednjih i velikih stvaraoca, zabljesnuli su neki stvarni talenti o kojima bismo još mogli ponešto čuti!“  izjavila je Bojana Vukojević.

Nakon koncerta i izložbe, u GŠ „Blagoje Bersa“ uslijedila je prezentacija uratka s jedanaestodnevne filmske radionice na kojoj se predstavilo petero mladih filmaša. Već prepoznatoj redateljici u nastanku, mladoj Lili Pešutić, autorici filma Lažni osmijeh snimljenim na 1. ZOF-u, čiji je „neukrotivi talent“ nagradio Kinoklub Zagreb, pridružili su se braća Divja i Kirtan Matijašević te Petar Mesić i Andreja Lauš. Kao i protekle četiri godine, filmovi su obrađivali različite teme, a sloboda izbora u potpunosti je bila prepuštena mladima. Radionicu je nadziralo dvoje mentora, nagrađivana redateljica i spisateljica Dora Šustić te filmski autor Toma Zidić.

Autor fotografija: Toni Kulaš

Nakon edukativnog dijela, početkom ovog rujna uslijedit će i koncertni dio četvrtog izdanja Zadar Organ Festivala. Očekuje nas ukupno šest koncerata u Zadru i široj okolici, te niz međunarodnih imena, istaknimo samo Najija Hakima, francuskog orguljaša i skladatelja libanonskih korijena, zatim grčku orguljašicu Ouraniju Gassiou i ruskog orguljaša Alekseja Vilegžanina, a gost ovogodišnjeg izdanja bit će i Oratorijski zbor crkve sv. Marka pod ravnanjem Jurice Petra Petrača, od srpnja 2022. glazbenog voditelja-dirigenta Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Naglašavajući svoj interdisciplinarni koncept, ZOF ove godine prebacuje fokus na fotografiju, usmjeravajući se na opus Zadranina Zvonimira Brkana, jednog od najvećih hrvatskih majstora umjetničke fotografije. Tako će krajem rujna Zadar Organ Festival zatvoriti svoje četvrto izdanje izložbom i praizvedbom djela Berislava Šipuša posvećenom Brkanovu opusu.

Više o 4. izdanju Zadar Organ Festivala, pogledajte na službenim stanicama: www.zadarorganfestival.com.  

Optimized by Optimole