Skip to content

Nastupom gitarista Luke Lovrekovića završio 24. PagArtfestival

PagArtfestival završio je sinoć svoje 24. izdanje nastupom gitarista Luke Lovrekovića koji je u prekrasnom prostoru Staroga Grada Paga održao recital s djelima velikana gitarističke literature – Giuliani, Ponce, Rodrigo, Ginastera i Tárrega, uz koja se našla i skladba Chameleon hrvatskog skladatelja Krešimira Klarića

Lucija Paunović

Odlična izvedba mladog glazbenika oduševila je prepuni „atrij“ ruševnih ostataka srednjevjekovnoga grada Paga, popularne šetačke destinacije Pažana i turista koja je zaslugom PagArtFestivala postala i poznata koncertna pozornica. Biserni zvuci gitare prekrasno se uklapaju u kontemplativnu atmosferu ovog prostora s predivnim pogledom na zaljev i bazene solane danju i zvjezdano nebo noću, te cijeli događaj potvrđuje smjer festivala prema spajanju umjetnosti i prirode, kulture i gospodarstva.

Ovoga ljeta na PagArtFestivalu nastupili su pijanist Lovro Pogorelić, pokretač i umjetnički voditelj projekta, orguljašica Ljerka Očić i oboist Branko Mihanović i albansko-francuski violončelist Vlorent Xhafaj. Odlična posjećenost potvrđuje kvalitetnu publike što je jedna od glavnih postignuća ovoga festivala na kojem se slušaju Lisztove Trancendentalne etide, Bachove suite za violončelo solo i profinjena barokna djela.

Pored koncerata, održana je i pretpremijera predstave „Iluzije“ Ivana Viripajeva u postavi i izvedbi dvoje mladih glumaca – Ana Pogorelić i Teodor Vinčić, gost iz Srbije, uz autorsku glazbu i izvedbu skladateljice i pijanistice Katarine Ranković, također iz Srbije. Slojevita drama s problemom ljubavnog četverokuta smještena u bezvremensku kapsulu i neodređenu lokaciju postigla je željeni rezultat; zaintrigirati publiku, pobuditi promišljanja, zapitati se o životu, vrijednostima, očekivanjima i djelovanjima, uz istovremeno prepuštanje događaju na sceni gdje se prepliću „Muzika i priča“ (programski naslov festivala), pokret i vizual, u prekrasnom luku od naizgled banalne situacije, preko mnogih duhovitih poteza, do tragičnog završetka u stilu gotovo Borisa Godunova. 

Festival je održan zahvaljujući potporama Zadarske županije, Grada Paga, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Turističke zajednice Grada Paga i Turističke zajednice Zadarske županije, uz podršku nadžupnog ureda Paga te brojne sponzore i donatore, u produkciji i organizaciji Umjetničke organizacije i Kazališne družine „Lovro&Nina“.